2023.10.16 20:02 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Második nekifutásra sem lett sokkal jobb Az ördögűző előzményfilmje

Az elmúlt pár hét folyamán leporoltam a DVD-lejátszómat, és előástam régmúlt DVD-s gyűjteményemből az eddigi öt Ördögűző-filmet, ugyanis nemrég érkezett meg a hazai mozik műsorára a legújabb felvonása a szériának, Az ördögűző: A hívő, ami sikeresen fel tudta kelteni az érdeklődésemet. Bárkiben joggal merülhet fel ama kérdés, hogyha a legújabb Ördögűző-film felkeltette az érdeklődésemet, akkor miért is vesztegettem arra az időmet, hogy előtte végigmenjek a széria korábbi felvonásain. Erre kimondottan egyszerű választ tudnék adni, ugyanis az 1973-ban bemutatott Az ördögűző című film a mai napig az egyik nagy kedvencem, továbbá megkerülhetetlen mesterműnek is tartom a horror műfaján belül. Sajnos a széria további részei (Az ördögűző 2. – Az eretnek, Ördögűző 3., Ördögűző: Dominium és Az ördögűző: A kezdet) nem csak hogy megközelíteni nem tudták a 73-as első filmet, de sokkal inkább egymást múlták alul minőség terén. Nos a 2023-as Az ördögűző: A hívő című filmet elsősorban eme korábbi folytatásokhoz szeretném mérni, és nem bármely más ördögűző témával foglalkozó horrorfilmhez, és emiatt mentem végig a széria eddigi részein (oké, tudom, hogy készült még egy két évados sorozat is a témában, de ama elmaradásomat majd talán egyszer pótlom). Na de eme kitérő után lássuk, hogy mit is kapunk a közel kétórás játékideje alatt ettől a filmtől!

Az ördögűző: A kezdet című film ha csak félig sikerült volna annyira érdekesnek vagy jónak, mint az elkészítésének a körülményei, akkor nagy valószínűséggel egy jobb filmet kaphatunk volna mi, nézők. Ugyanis a gyártó stúdió, a Morgan Creek már 2002-ben zöld utat adott egy bizonyos Paul Schradernek arra, hogy készítse el a klasszikus 1973-as Ördögűzőnek az előzményfilmjét. Mr. Schrader közel 30 millió dollárral gazdálkodhatott, és ebből az összegből össze is hozta az Ördögűző: Dominiumot még 2002-ben. Csakhogy a stúdió fejesei annyira pocséknak találták a végeredményt, hogy egyszerűen nem voltak hajlandóak bemutatni a nagyközönségnek. Ehelyett mit tettek? Leszerződtették Renny Harlint a rendezői székbe, alaposan átíratták a forgatókönyvet, szinte egy szereplő kivételével lecserélték az összes színészt, és még adtak 80 millió dollárt arra, hogy elkészülhessen végre az az előzményfilm, amivel már a forgalmazó fejesei is elégedettek lesznek. Mindezzel csupán annyi gond volt, hogy Az ördögűző: A kezdet úgy állt anyagilag a földbe, mint egy szög, ráadásul a kritikusok is darabokra szedték. De vajon tényleg ennyire pocsékra sikeredett volna? Szerény véleményem szerint nem lett túl jó, de talán voltak vállalható pillanatai, főleg az eddigi folytatásait figyelembe véve.

Második nekifutásra sem lett sokkal jobb Az ördögűző előzményfilmje

Ha csak a két előzményfilmet akarnám összehasonlítani (Ördögűző: Dominium vs. Az ördögűző: A kezdet), akkor azt kell hogy írjam, hogy egyértelműen jobbra sikeredett jelen filmünk. És hogy miért? Mert talán jelen filmünk, ha csak egy fokkal is, de hatásosabban nyúlt vissza Pazuzu démonunk igazi erejének a bemutatásához, és ezáltal kapunk egy épphogy fogyasztható horrorfilmet (persze rengeteg hibával). Maga a történet szinte teljes egészében megegyezik az Ördögűző: Dominiumban megismert történettel, de itt legalább egy fokkal sötétebb atmoszférában tálalták mindezt, no meg persze megfűszerezték végre horrorelemekkel is. Bár szinte fájó mindezt leírnom, ugyanis a legtöbb horrorelemet jump scare-ek formájában kapjuk meg, és nem a várva várt, zsigerekig hatoló félelemkeltés formájában, amiben máig emlékezetes tud számomra maradni az 1973-as Az ördögűző. Szerencsére vannak azért még további előnyei is jelen filmünknek a másik ördögűző előzményfilmhez képest, miszerint ennek a filmnek a cselekményvezetése,némiképp azért gördülékenyebb, és legalább nem lett annyira unalmas sem. Továbbá itt legalább már nem csak a Merrin atyát alakító Stellan Skarsgårdot tudom kiemelni a színészek közül, de némiképp a további szereplők (Izabella Scorupco és James D'Arcy) is megpróbálkoztak azzal, hogy emlékezetesek legyenek benne.

Egy másik hatalmas problémám az volt az Ördögűző: Dominiumban, hogy valami végtelenül gyengén festettek a CGI-technikai megoldásai. Na nem mintha fényévekkel jobban teljesített volna jelen filmünk e téren, csak szintén egy fokkal lett jobb (bár a filmbéli hiénák ábrázolásával még mindig vallatni tudnának engem).

Összességében talán egy fokkal fogyaszthatóbb előzményfilmet kapunk, de mindezzel együtt csupán egy nagyon halovány három csillagocskára értékelném a látottakat.

horror | misztikus | thriller

Aki egyszer a Gonosz arcába néz, nem szabadulhat többé az emléktől. Merrin atya pedig nemcsak futó pillantás vetett a megtestesült rosszra: a második világháború idején közeli... több»

2