2023.10.22 19:55 Gyorvik Olvasottság: <100x
4

Egy patináns darab

Mindazonáltal nem igazán lehet tudni, miért válik egy filmből ikon. A dolog hátterében legvalószínűbb több csillag együttállása lehet. Szerepet játszhat ebben a rendező szakmai múltja, egyes szereplők feltűnése vagy éppen hogy a műfaj jellegzetességei milyen módon érintik meg a korszellemet. Ugyanakkor olyan nüanszok is befolyással bírhatnak egy-egy tipizált mozi évtizedes túlélésének a köztudatban, mint egy karakterisztikus cím - mint a jelen esetben egyetlen szó (vagy egy tipikus maszk).

A rendszerint másodvonalas rendezőnek tartott Wes Craven nem mondhatni, hogy fantázia nélküli. Ki gondolta volna hogy ifjú korában vajh mi kevés esélyt látott a horror zsánerbe fejest ugrani. Nem tudni miért választotta mégis a slasher műfajt. Az ebben való éveken át történő dagonyázás után nem túl egyszerű kievickélni. A megvalósítás úgy tűnik mindig megbotlik a dicsőséges cél felé vezető úton. A Sikoly mindemellett az alkotó leginkább közönségbarát filmje.

Egy patináns darab

Érdekes félrehallások a filmben: megannyi kritika párhuzamot von a Psycho-Jenet Leigh és a Sikoly-Drew Barrymore karakterei között. Ami azt illeti, egyikük sem éli meg a záró képsorokat, s mindkét színésznő bizonyos értelemben egyfajta idolként tekintett vissza a filmvászonról. Hasonló talán a filmbéli sajátos maszk, valamint Munch Sikoly nevezetű örökbecsű festménye közti hasonlóság.

S ami végképp meghökkentő, hitte volna bármely néző is, hogy a háttérben épp Wes Craven az, aki inkább a krimi irányába próbálta eltolni a potmétert, mint inkább a slasherben megmerítkezni. Persze volt egy adott forgatókönyv, de mégis ismerve a rendező múltját és immáron ma több évtizedes alkotói renoméját, meglepő lehet.

Mielőtt még ismerte volna a széles közönség a tetemes mennyiségű és annál színvonaltalanabb folytatásokat, azt lehetett volna javasolni, hogy bár a történet folytatásért kiált - ne tegyék. Ma már azonban egy közhely lett a Sikoly univerzumból, amely ugyanúgy lejáratta a franchise-t, mint néhány más, tőle patinásabb darab esetében.

83 Sikoly  (1996)

horror | misztikus | szatíra

SkyShowtime (2023.02.14.)

Sindey-nek nincs könnyű dolga: édesanyját meggyilkolták, édesapja elhanyagolja, és a barátjával sem úgy alakul a viszonyuk, ahogy azt elképzelné. A kisvárosban feltűnik egy... több»

4