2023.10.31 19:31 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Csókit vagy csalunk

A halloweeni időszak horrorfilmes felhozatalában már párszor láttam ennek a filmnek az ajánlását, de mindeddig nem került sorra nálam a Michael Dougherty által rendezett, 2007-es Adsz vagy kapsz című alkotás, egészen idáig. Persze hallottam már jó pár ismerősömtől kimondottan dicsérő véleményeket erről a filmről, így hát mikor is lenne a legstílszerűbb a megtekintése, ha nem halloween estéjén. Na de lássuk, hogy mit is kapunk a kevesebb mint másfél órás játékideje alatt ettől a filmtől.

Maga a film történetének a felépítését, kimondottan érdekesnek találtam, ugyanis részben egy horrorantológiát kapunk, de valahogy egyáltalán nem a megszokott formulában. Ugyanis a történet kisebb szekvenciái, szinte egyáltalán nem különülnek el egymástól, így pedig megvan az a fajta folytonossága, amivel túl sok horrorantológia nem mindig büszkélkedhet. Tulajdonképpen maga a fő történeti csapásirány nincs felosztva, sokkal inkább éreztem azt, hogy különböző nézőpontokból lenne bemutatva a film cselekménye, és emiatt kimondottan élvezetesnek találtam ezt a fajta történeti tálalásmódot. Maga a története egészen hangulatosra sikeredet, ugyanis képes volt egy korrekt atmoszférában prezentálni jó pár halloweeni rémtörténetet. Ráadásul szinte egy percre sem ül le a cselekményvezetése, hanem mindvégig pörgős és eseménydús tudott maradni.

Csókit vagy csalunk

Jómagam nem kimondottan kedvelem a horrorantológiákat, sem filmekben, sem pedig könyvekben, ugyanis túlontúl kevés időt szánnak a történetbéli karakterekre, emiatt pedig szinte esélyem sincs megkedvelni őket, így pedig a legtöbb esetben, teljesen hidegen szokott hagyni hogy kivel mi lesz. Ráadásul sok esetben, bántóan kidolgozatlanok is szoktak is lenni eme karaktereket a horrorantológiákban, de jelen filmünk esetében, szerencsére ez egyáltalán nem lelhető fel. Ugyanis a legtöbb filmbéli karakter jelen filmünk esetében, egyáltalán nem papírvastagságúak és felejthetőek, hanem aránylag kidolgozottak (főleg a film játékidejéhez képest). Ha mindez nem lenne még elegendő pozitívum, akkor még azt is megemlíteném hogy eme karakterekhez, kimondottan jó, és szórakoztató színészi teljesítmény párosult. Persze egy halloweeni horrorfilm történetét nem nevezhetem jónak, ha nem kapok egy kellően emlékezetes gonosz figurát. Na itt érzem kissé megfogva magamat e téren, ugyanis tagadhatatlan tény, hogy kimondottan emlékezetesre sikeredett a zsákos rémünk megjelenítése, hisz kellőképpen körbelengi a misztikum, viszont azért nem lett annyira félelmetesre megalkotva mint egyes horrorikonok.

Érdemes még pár szót ejteni a film technikai kivitelezéséről, merthogy ezeket is csak dicsérni tudom. A film megvilágítása, kimondottan hangulatosra sikeredet, ami nagyban aládolgozik a megfelelő atmoszféra megteremtéséhez. A film vágás sok esetben kimondottan gyors, ami általában nem szokta elnyerni a tetszésemet, de itt mindez egy percre sem vált számomra negatívumba. És persze nem mehetünk el szó nélkül a filmben látható maszkok és sminkek mellett, ugyanis e téren is egészen jól teljesített jelen produkciónk.

Mindent egybevéve, számomra egy meglepően szórakoztató és hangulatos film lett az Adsz vagy kapsz, ami ráadásul még humor terén is egész korrektül helyt tudott állni.

horror | vígjáték

Október 31-e, Halloween a boszorkányok és szellemek ünnepe. A felnőttek töklámpásokat faragnak, a gyerekek maskarába öltözve járják a házakat és azt mondogatják: Adsz vagy... több»

3