2023.11.11 20:39 Artemisia Olvasottság: 283x
3

A fájdalom, az fájdalom

A botrányfilmek egyre nagyobb portfóliót kapnak Hollywoodban, az elmúlt években is jó pár ilyen jellegű alkotás látott napvilágot. Ebbe a sormintába illeszkedik a Netflix bukásfilmje is, mely az Insys Therapeutics (a filmben Zanna) felemelkedését és bukását meséli el két gátlástalan gyógyszerügynök szemszögéből, a Harry Potter- és Legendás állatok-filmek rendőzéjének, David Yatesnek a tolmácsolásában.

A film megtörtént eseményeken alapszik, de a valóságot jó vastagon kiszínezi, és tömérdek fiktív elemmel bővíti ki. Azonban hiába a fikciós elemek nyújtotta alkotói szabadság, David Yates zömében elhasznált sablonokra húzza fel a sztorit, monoton, kilométerekről kiszámítható történetvezetéssel dolgozik, ugyanazokat a bejáratott paneleket és kliséket hasznosítja újra, mely mely a bukás- és svindlersztoriknak is rendre gyermekbetegségei szoktak lenni.

A fájdalom, az fájdalom

Akik leülnek a film elé, azok persze nagy valószínűséggel az olyan húzónevek miatt teszik, mint Emily Blunt és Chris Evans, vagy épp Andy Garcia. De karakterek frontján sem teljesít jobban, mint történet terén: karakterei papírízű, unalmas alakok, még úgy is, hogy zömében Emily Blunt karaktere cipeli el az egész filmet. Klisék és logikátlanságok jellemzik a karaktereket, pl. az egyedülálló anya csődtömeg minden terén, és mi mással is keresné a kenyerét, mint sztriptíztánccal egy éjszakai lebujban? Hogy aztán néhány jelenettel később zárójelbe tegye a karakter múltját és korábbi habitusát és Lizát már egy dörzsölt, csavaros észjárású gyógyszerügynökként mufasa, aki orvosokat győz meg, haldokló embereken segít, és a csőd szélén álló céget elindítja a monopolhelyzet felé a fájdalomcsillapító bizniszben.

De Chris Evans karaktere még rosszabbul járt: Pete ugyanazt az unott fapofát tolja az első jelenetétől az utolsóig, és ha kihagyták volna az ő karakterét, azt valószínűleg észre sem vesszük.

Tehát egyszerűen semmi nincs, ami kiemelné a filmet a középszerből, és a nagy nevek ellenére is könnyen felejthető darab.

dráma | krimi

Liza jobb életet szeretne teremteni magának és lányának, ezért munkát vállal egy csőd szélén álló gyógyszergyártónál. Liza bátorsága katapultálja a céget és őt is a... több»

3