2023.11.28 22:47 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

Mezőgazdasági dolgozó látásának elvétele

(más szóval parasztvakítás)

Az A24 jóvoltából ezúttal az általam eddig nem ismert Thomas Hardimannek köszönhetően egy fodrászversenyen történt gyilkosság körüli krimibe csöppenünk. Sajnos engem nem győzött meg a film, úgy éreztem, hogy a művészi ötlet végigvitele fontosabb lett, mint a nézhető és élvezhető végeredmény.

Mezőgazdasági dolgozó látásának elvétele

Nem ismerjük meg a szereplők hátterét, nem érthetjük meg a motivációikat, az áldozatot se ismerjük, csak tudjuk, hogy valaki meg lett gyilkolva, azt szevasz. Valahol a közepébe csöppenünk, nem vezet sehová az egész, és én személy szerint nagyon hamar azt is éreztem, hogy pont nem is érdekel.

Nyilvánvalóan színházba szánt sztorinak érződik, de aztán észrevesszük, hogy az egész egyetlen vágásban megy végig, amire azt mondom, hogy hűha, ez egy jó nagy kihívás lehetett. Képzeljetek el egy filmet, ahol végestelen végig ugyanaz a kamera megy mindenhová, ide forog, oda forog, megy az egyes szereplőkkel, szobába be, szobából ki, végig a folyosón, ki az utcára, és így tovább. Száz percben. Kétségem sincs, hogy bravúros teljesítmény volt ezt így összehozni. Csak minek. Kizárt, hogy 100 percet le lehet úgy mozogni, hogy végig mindenki ott van, ahol lennie kell, azt csinálja és mondja, ami a forgatókönyvben szerepelt, és úgy, ahogy azt kell. Az eredmény nem is marad el, olyan érzésünk van, mintha egy áruház biztonsági kameráján át néznénk folyamatosan a háztartási vegyi osztályt, vagy egy buszon utazgatnánk random módon egy városban, miközben kifelé nézünk. Sőt, a busz belseje felé nézünk, emberek szállnak fel meg le, páran beszélgetnek, mások a telefonjukat nyomkodják. Ezeket megfilmesíteni pont annyi értelme lett volna, mint ennek. Nem jön ki belőle semmi értelmes. Még húsz perc van hátra, de már az első negyed órát követően csak kíváncsiságból nézem. Nem a sztorira vagyok kíváncsi, arra már nagy ívben teszek nagyon régóta, hanem arra, hogy ha végignézem, akkor az fog-e kiderülni, hogy nini, mégiscsak volt értelme leforgatni meg végignézni. De igen esélyes, hogy ilyen nem fog történni.

Ha van elbaltáznivaló 100 percetek, akkor nézegessétek. De előtte tegyetek el minden vágó-szúró eszközt, nehogy eret vágjatok magatokon, vagy tökön szúrjátok magatokat (hölgyektől elnézést a diszkriminatív szcenárió miatt, nem tudom, ők hogyan tesznek kárt magukban ilyen helyzetben).

dráma | misztikus

Egy rejtélyes gyilkosság, amely egy fodrászversenyen játszódik. Az extravagancia és a mértéktelenség összeütközik, amikor egy versenyző halála megosztottságot szül egy... több»

0