2023.12.01 22:16 Timon Olvasottság: <100x
0

Visszafogott sci-fi klasszikus – annál nagyobb üzenettel

Meglehetősen visszafogottan indult el, ahogy időutazást választottak, hogy elkerüljék a huszadik század viszontagságait. Arra azonban nem számítanak, hogy ahova érkeznek, az egy nagyon lehetséges kimenetele az emberiségnek, mely nemcsak növekedni, de egymást pusztítani is nagyon jól tudja. Egyben kitűnő példa arra, hogy a hatalmas fejlődés adta arrogancia révén könnyedén elfeledkezhetnek arról, hogy nagyon nem sebezhetetlenek és elpusztíthatatlanok, és nem egyedül ők (azaz mi) intelligensek.

Miután a kényszerleszállás után kiszállnak az űrhajósok, elindulnak felfedezni a bolygót. Mihelyt már eltelik annyi idő, hogy a néző is azt gondolja: ezekre a gyönyörű forgatási helyszínekre el kell látogatni – nekem legalábbis ez jutott eszembe :) – egyszer csak szembesülnek az ijesztő valósággal: ott majmok uralkodnak, és az embereket enyhén szólva is fogságban tartják.

Visszafogott sci-fi klasszikus – annál nagyobb üzenettel

Szép lassan, a maga megfelelő tempójában bontakozik ki a cselekmény. Egyébként nem meglepő, hogy az állatok (ha lehet-e ezeket még egyáltalán ebbe a kategóriába sorolni) annyira félnek ekkor már az emberektől, hogy nem örülnek annak, ha szabadon járkálnak, és dogmatikusan ellenük hangolnak mindenkit. Ami nagyon nem jó, de az ő szemszögükből nagyon könnyű megérteni, hogy akiket úgy ismertek meg, hogy háborúzóak, és elnyomják egymást, és a természetet nagyon bántják.

Ott a legkeményebb ez, amikor a végén meglátják a Szabadság-szobor maradványait. Vajon mit gondolhatott akkor? Talán ott dőlt benne össze a hite az emberiségről, hogy nemcsak a huszadik századi ismerősei halottak, hanem az általa ismert is eléggé a múlté. Továbbá nagyot dob a filmen, hogy a majmok között nem mindenki agymosott úgymond, hanem kíváncsiak az igazságra. Mint például Zira és Cornelius.

Ez a film roppantul elgondolkodtató és tanulságos.

10/10.

kaland | sci-fi | szatíra

George Taylor (Charlton Heston) űrhajós maroknyi csapatával távoli világok felé utazik, hogy meghódítsák és benépesítsék azokat. Űrhajójuk váratlanul meghibásodik, és egy... több»

0