2023.12.28 22:17 Kapszaicin Olvasottság: 268x
2

Csokimorál

Lenyűgöző látványvilággal, határtalan fantáziával ihletett csokigyárba nyerhetünk egy aranyszelvényt, ha belépünk ebbe a Tim Burton alkotta mesebirodalomba, a Charlie és a csokigyár című kalandfilmbe. Láthatunk itt mindenféle ínycsiklandó finomságot, csokivízesést, ehető füvet, trükkös áfonyát, illetve mókusokat, kis énekes-táncos munkásokat, minden irányba közlekedő liftet. A mese hagyományos keretei felbomlanak, a jó és rossz motívumok újfajta nézőponttal kecsegtetnek. A való világ szövetét igyekszik magára húzni az a didaktikus társadalomkritika, mely a filmet áthatja.

S bár nem bírálja a társadalmat, csupán felmutat néhány kritikus, életünket megnehezítő vágyat, melyekkel nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is küzdenek. A kauzalitás elvét részesíti előnyben az átmoralizált cselekményszál, mely egy kicsit megterheli a szórakoztatás élményét. Mintha valamiféle gúny, kis gonoszkodás hatná át a gyerekek naiv „bűneit”, mely talán át is lépi azt a határt, ami még didaktikusnak mondható. Ettől függetlenül értjük, hogy a telhetetlenség, falánkság, kapzsiság, sikernárcizmus, a játék- és kütyüfüggőség olyan gyerekek által reprezentált problémák, melyeknek a felnőttek sem képesek határt szabni.

Csokimorál

Meg is jelenik mindez számunkra a szülők tehetetlenségén keresztül, akik nem tudnak kontrollt gyakorolni, hiszen ők maguk is pont ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint a gyerekek. Kiváló humorral érzékelteti Willy Wonka (Johnny Depp), hogy a játékfüggő, agresszív kisfiú által használt „nyelvet” nem érti, ezzel rámutatnak az alkotók a digitális bennszülött és bevándorló között zajló kommunikációs nehézségekre is.

A filmben minden szereplő nagyszerű, élvezhető alakítást nyújtanak. Mind a képi világ, mind a színészi játék maximálisan leköti a figyelmet, és könnyed kikapcsolódást nyújt. A mesékre jellemző tanulságdömping átkeretezett, itt maguk a szereplők szenvedik el a konzekvenciát, melyeken ugyan mosolygunk, de azért titkon reméljük, hogy a jó végül elnyeri jutalmát. Még ha a való életben ez úgy általában nem is igazán szokott valóra válni.

családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

A titkozatos csokigyárost, Willy Wonkát évek óta senki nem látta előjönni rejtélyes gyárából, amely munkásokat sem fogad már hosszú-hosszú idő óta. A talányoktól övezett... több»

2