2024.01.05 23:58 Artemisia Olvasottság: <100x
2

A szív dala

A selkie-k legendája az ír folklór egy varázslatos szelete: a fókatündérek otthona a tenger, de a szárazföldre lépve képesek levetni fókabőrüket, és gyönyörű nővé változni. Ha egy férfi levetett fókabőrt talál, annak tulajdonosának hozzá kell mennie feleségül. A fókatündérek szerető feleségek lesznek, viszont a férjnek nagyon kell vigyáznia, hogy gondosan elrejtse előle a fókabőrét. A tündérek ugyanis örökösen vágyakoznak a tenger után, és ha újra felölthetik fókabőrüket, visszatérnek oda, az elhagyott férj pedig belehal a bánatba.

Az édes-bús legenda erősen megihlette Tomm Moore ír rendezőt, aki egy éteri szépségű, mellbevágóan érzelmes rajzfilmet alkotott a monda felhasználásával.

A szív dala

Már az első képkockákon feltűnik szokatlan, ám gyönyörű képi világ: kézzel rajzolt, álomszerű akvarellképek láthatóak, melyeken idilli családi életképek elevenednek meg: a boldog kisfiúnak, Bennek varázslatos történeteket mesél az édesanyja a jóságos fókatündérekről és az ő semmihez sem fogható dalukról, melytől a tenger életre kel, a Bagolyboszorkány, Macha átkától kővé dermedt óriások és koboldok visszatérnek az életbe, és helyre áll az egyensúly az emberek világa és a szellemvilág között. Ben lenyűgözve hallgatja várandós édesanyja meséit, és már alig várja, hogy megszülessen a kishúga. Megígéri édesanyjának, hogy ő lesz a legjobb nagy testvér.

Azonban mikor elérkezik a szülés éjszakája, hirtelen minden változik, véget ér a boldogság: az édesanya, Bronah nem tér vissza többé, csupán egy kislány, Saoirse marad hátra.

6 évvel később a tragédia még mindig rányomja a bélyegét a csonka, gyászoló családra: az apuka, Connor szíve örökre összetört, rezignáltan, szinte félálomban éli immár szürke életét, és alig veszi észre, hogy mi történik a gyermekei között.

A kis Saoirse 6 esztendősen még nem beszél: a kislány teljesen néma. Ben pedig nem tartotta meg édesanyjának tett ígéretét, egy cseppet sem jó bátyja Saoirse-nek. Kimondatlanul is a kislányt hibáztatja édesanyjuk elvesztéséért, és kegyetlenül fagyosan bánik a kislánnyal.

Connornak nem tetszik Saoirse rajongása a tenger iránt, ezért miután a kislány egy különös kabátot talál édesanyja holmija között, és a tengerhez szökik, nagyanyjukhoz küldi a gyerekeket a városba. Innen az elhidegült testvérpár felkerekedik, hogy hazataláljon, de valami egészen másra is rábukkannak: kegyes hazugságokra és fájó, ám felemelő igazságokra, melyek mindent megváltoztatnak. Kiderül, hogy Saoirse nem mindennapi kislány: valójában egy fókatündér, akire nagy szüksége van a varázsvilágnak: a Bagolyboszorkány, Macha varázslata koboldok, óriások és emberek érzelmeit egyaránt elveszi, és ez kővé változtatja őket. Ezen csak a fókatündér dala segíthet, melyre azonban nem képes a kabátja, azaz a bőre nélkül.

A két testvér útja lesújtó traumákkal szembesít: Bennek szembe kell néznie a saját kegyetlenségével, amelyet az ártatlan húga ellen tanúsított, és meg kell tanulnia együtt élni a fájdalmával és a gyászával.

A rajzfilm mély érzelem- és gondolatvilága lenyűgöző, és olyan súlyos kérdéseket vet fel, melyekről nem könnyű beszélni. A traumáink, fájdalmaink megéléséről és azok szerepéről az életükben. Bármilyen fájdalmak érnek is minket, ezek a részeinkké válnak, és nem tagadhatjuk meg őket, még akkor sem, ha úgy érezzük, túlságosan súlyos terheket cipelünk. A legnagyobb fájdalmak, amik csak érhetnek minket az életünk során, ha elveszítjük a szeretteinket, vagy ha szenvedni látjuk azt, akit szeretünk. Macha, a boszorkány nem a szó szoros értelemben vett gonosz, mert csak éppen ezekkel az óriási terhekkel küzd ő is. Elveszi mindenféle lény negatív érzelmeit, bánatát, mert gyógyítani akar. Viszont a negatív érzelmek nélkül az ember kővé válik, azaz kiüresedik.

A kővé válás, mint az érzelmi letargia párhuzama végighúzódik az egész történeten. A mesék birodalmában szó szerint is megtörténhet: Mac Lir, az óriás bánata olyan nagy volt, hogy könnyeiből tenger fakadt. Anyja, Macha nem bírta tovább látni fia szenvedését, ezért elvette az érzelmeit, így az óriás kővé változott. Ben és Saoirse apjával, Connorral ugyanez történt jelképesen: annyira belesüllyedt a felesége elvesztése miatti gyászba és letargiába, hogy elfejtette megélni az élet apró szépségeit, és elfelejtett igazán törődő apukája lenni a gyermekeinek.

Macha és Connor anyja között is párhuzam fedezhető fel: mindketten annyira féltették a fiaikat bánattól, hogy valami fontosat vettek el tőle: Macha Mac Lir érzéseit vette el, a Nagyi pedig pedig Connor gyerekeit, persze a jó szándék jegyében. De a szőnyeg alá söprés egyik esetben sem bizonyult jó megoldásnak. Fontos tanulság ez felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

A mellőzött, elhanyagolt néma kislány végül csodát tesz, és enyhülést hoz a világ bánatára. Egy csodás találkozás pedig mind Bennek, mind Connornak segít helyes szemlétet kialakítani, és helyén kezelni a veszteségüket: fájdalmuk ugyan nem múlik el, és talán soha nem is fog egészen elmúlni, de megtanulnak együtt élni vele. Felismerik, hogy az élet elvesz és ad: bár Bronah-t elveszítettek, de Saoirse-t visszakapták, és végre megtanulnak szerető családként működni: megtanulnak boldognak lenni.

A fókatündér dalához hasonlóan Tomm Moore végtelenül gyönyörű története is olyasmit ad, amitől egy kicsit gazdagabbnak érezzük magunkat. Egy simogatás ez a léleknek, mely olyan megható, mint még egyetlen rajzfilm sem volt előtte.

animáció | családi | dráma | fantasy | kaland

Saorise népének utolsó gyermeke, megszökik nagyanyjától, és csodálatos kalandok részese lesz a tengereken. A lány célja, hogy kiszabadítsa a tündéreket a modern világ... több»

2