2024.02.06 08:04 Artemisia Olvasottság: <100x
5

Nézzünk a csuklya mögé!

Ron Stallworth neve Magyarországon csak keveseknek csenghet ismerősen, noha az amerikai nyomozó nevéhez nagy érdemek fűződnek.

Először is, ő volt Colorado állam első afroamerikai rendőrtisztje, és elsőként épült be színes bőrűként a hírhedt Ku-Klux-Klánba – egy rafinált cselnek köszönhetően. Ron telefonon elnyerte a klán akkori vezetőjének, David Duke-nak a bizalmát, a személyes találkozókon pedig fehér bőrű kollegája mint dublőr helyettesítette őt. Tevékenysége eredményeként a hadsereg több tisztjét is leleplezte mint Klántagokat. A nyomozásról később könyvet is írt, mely a jelen film forgatókönyvéül szolgált.

Nézzünk a csuklya mögé!

Az alapsztori hallatán pedig ki más is lenne alkalmasabb a rendezői posztra, mint Spike Lee?

Spike Lee megragadta az alkalmat, és nemcsak rendezőként vett részt a film elkészítésében, hanem része volt a forgatókönyv igazításában, valamint producer is egyben – ahogy többek között Jordan Peele is producerként támogatta a film elkészültét.

Lee a '70-es években játszódó történetet Ron sztorijának kibontása mellett arra is használja, hogy átfogó képet adjon a '70-es évek puskaporos közhangulatáról, melyben virágzik a rasszizmus, a hatósági túlkapások és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Ron karakterén keresztül betekinthetünk mindkét oldal mögé, részt vehetünk egy fekete fiatalokból álló aktivista csoport gyűlésein és a Ku-Klux-Klán tagok gyűlésein, akik már-már a paródia határait súrolóan fafejű, redneck figurák.

Igen, a komoly témák ellenére a film bővelkedik humorban, sokszor éppen a legfeszültebb pillanatokat oldja fel egy-egy poénnal, pl. mikor Ron éppen a névre szóló tagkártyájáról tárgyal telefonon David Duke-kal, a Klán vezetőjével, nyíltan rákérdez, hogy nem fél-e attól, hogy fekete felhívja fehérnek kiadva magát? Duke pedig egy mémgyanúsan idióta mondattal válaszol.

A sztori kedvéért Ron társát, Flipet itt zsidóként ábrázolják (a könyvben nem esik erről szó), ezzel rámutatva, hogy a vak gyűlölet nem teljesen rassz- vagy bőrszínfüggő.

Az utolsó képsorokkal pedig napjainkhoz kapcsolja a filmben látott eseményeket, ezzel jelezve, hogy a rasszizmus és a gyűlölet még mindig ott lappang a felszín alatt, és bármikor felütheti a fejét.

Lee filmje felfedi, hogy a csuklyák alatt puszta sötétség és vak gyűlölet rejtőzik – és jelzi, hogy éppen ezek azok, amiket távol kell tartanunk a társadalmunktól ahhoz, hogy egy mindenki számára élhető világot teremtsünk.

dráma | életrajzi | krimi

A mindig energikus és eredeti rendező, Spike Lee megtörtént eseményeken alapuló új filmje Ron Stallworth történetét tárja elénk. Ez a Colorado Springs-i rendőr volt az első... több»

5