2024.02.08 13:01 kabel Olvasottság: 125x
0

Nemzetközi hidegháborús állomás

Az I.S.S. egy űrben játszódó thriller jellegű zárt dráma akart lenni, azonban gyenge karakterei és még gyengébb forgatókönyve nem engedi, hogy rendesen kibontakozzon, és alapsztoriját izgalmas irányba vigye. A kimondottan rosszul kivitelezett vizuális effektek és logikai bukfencek sokaságából álló narratíva sem segít ezen.

A történet szerint, a Nemzetközi Űrállomáson három amerikai és három orosz asztronauta tevékenykedik. Hisz mint tudjuk, a „nemzetközi” csak ezt a két országot jelenti. A film nagyon rossz vágásokkal mutatja meg, ahogy ezek az emberek együtt nevetgélnek és bandáznak, csakúgy, mint a valódi űrhajósok. Azonban, ekkor atombombák tucatjai csapódnak be az Egyesült Állomokba és Oroszország területeire, szereplőink pedig eltérő utasításokat kapnak országaiktól.

Nemzetközi hidegháborús állomás

Ez egy érdekes szituáció, azonban sajnos a forgatókönyv hihetetlen ostoba, és a karakter- és karizmamentes szereplők csak úgy vergődnek jelenetről jelenetre. Ellentmondásosan rögtön egymás likvidálásába kezdenek az űrhajósok, miközben szinte minden logikát levetkőz a történet. Mindenki bugyuta dolgokat csinál, és még laikusként is hiteltelennek tűnt az egész sztori.

Pár éve készült az Into the White c. remek dráma, melyben német és angol második világháborús katonák egy repülőszerencsétlenség miatt a semmi közepén egy kabinban ragadnak, és meg kell oldaniuk, hogy tudnak egymás segítségével életben maradni. Valami hasonlót vártam itt is, de ezek a tudósok szinte minden empátiát és barátságot egyből félredobtak, és már-már karikaturisztikus ellenségeskedésbe kezdtek. A valódi asztronauták majdhogynem családtagként tekintenek egymásra, hisz hónapokig össze vannak zárva, és a másik megölése valószínűleg az utolsó dolog lenne, amire gondolnak. Mennyivel érdekesebb lett volna egy sztori, ahol együtt kell dolgozniuk, amíg a földi irányítás visszaáll, miközben enyhe politikai vitákba keverednek.

Nem segített, hogy szinte mindegyik színész játéka pocsék volt, és totál személyiségmentes a teljes legénység. Az egész filmet űrállomás környezetben forgatni nagy vállalás, és sajnos nem is sikerült, hisz folyamatosan látszik, hogy szereplőink lógnak a plafonról, vagy megtartja őket valami. A rendezői és a kameramunka szintén nem kezdett semmit egy iszonyat izgalmas helyszínnel, amelyet amúgy is oly ritkán látunk filmekben.

Akad egy-két szép űrjelenet azért, és maga az alapsztori gondolatébresztő hatása miatt nem vált unalmassá a film, de sajnos sokkal többet kellett volna ebből kihozni, jobb színészekkel és egy okosabb szkripttel.

68 I.S.S.  (2024)

sci-fi | thriller

A közeljövőben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén fellángol a feszültség, amikor a Földön világméretű konfliktus tör ki. Az űrhajósok ennek hatására parancsot kapnak a... több»

0