2024.02.17 14:55 Kinga Kecskeméti Olvasottság: <100x
0

Őrangyalok márpedig léteznek

Nem titkolom, imádom Jake Gyllenhaalt és a bokszot is, így számomra ennek a filmnek már látatlanban is 50 % jó esélye volt.

Aki nem szereti az ökölvívást, annak lehet, hogy egyáltalán nem fog tetszeni, vagy esetleg abba is hagyja. Ezt is megértem.

Őrangyalok márpedig léteznek

Én már többször is megnéztem, és még mindig nem tudtam megunni.

A film nem is igazán a bokszról szól, hanem egy teljesen padlóra került ember jellemfejlődéséről, önmaga kereséséről és önmaga megismeréséről. Egy emberről, aki „Mélyütést” kapott az élettől.

Ehhez segíti őt hozzá Tick, az idős edző (Forest Whitaker), aki visszafogottan, megértő szeretettel támogatja, figyeli minden lépését.

Aki csak Gyllenhaal kigyúrt testén álmélkodik, az nem fogja megérteni a filmet. Igen, jóképű és tökéletes, izmos teste van a filmkockákon, de a zuhanyzós jelenetben, amikor meztelenül ül a kövön, én csak egy megsebzett lelkű, iszonyatosan magányos embert láttam, akinek a meztelensége a kiszolgáltatottságára még csak rátett egy lapáttal.

Főhősünk célja a tragédia után mindenáron visszaszerezni kislánya felügyeleti jogát, amely egyben rádöbbenti életének valódi értelmére.

A film megtekintése után elgondolkoztam azon, hogy vajon akkor is rendeződött volna Hope élete, ha nincs az edzője, aki támogatja őt, aki útmutatást ad neki? Vagy teljesen lecsúszott volna?

Van egy nagyon fontos mondat, amivel lezárul a tökéletes, nyugalmas múlt, amikor Hope beszélget a lányával: „Szóval, amikor anya még itt volt, mindenben ő döntött helyetted és helyettem...”

De ennek visszavonhatatlanul vége.

Azt hiszem, Hope-nak meg kellett járnia a poklok poklát ahhoz, hogy találkozzon az őrangyalával, az edzővel, aki ugyan megmutatta neki a helyes utat, de ezen az úton egyedül kell végigmennie, senki sem teheti meg helyette.

Ezt a szerepet eredetileg Eminem játszotta volna, de végül lemondta a zenei elfoglaltságai miatt. Én nagyon örülök, hogy végül Jake Gyllenhaal kapta, zseniálisan alakított, s Forest Whitaker (Tick edző) és Oona Laurence (Leila, Hope kislánya) is tökéletesek voltak.

81 Mélyütés  (2015)

dráma | sportfilm

Billy ’The Great’ Hope (Jake Gyllenhaal), az éppen regnáló világbajnok bokszoló kiváló pályafutást tudhat maga mögött. A sportoló kiegyensúlyozott karrierje és családi... több»

0