2024.03.03 23:46 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Cronenberg maximális erőbedobással

Vannak filmek, és vannak kihagyhatatlan klasszikusok, amit bármikor elő tudok venni!

David Cronenberg a biológiai és body-horror filmek koronázatlan királyának talán a legjobb mozija!

Cronenberg maximális erőbedobással

Éppen a film elkészülése előtt vált el, így belevitte a forgatókönyv írásába a fájdalmát és a dühét, amit akkoriban az exfelesége iránt érzett!

Így nem bonyolult kitalálni, hogy a film témája a család, az instabil feleség, a gyermekek felügyeleti joga és az utána felsejlő és bekövetkező űr, amit nehéz hirtelen pótolni valamivel...

A Porontyok nem egy könnyű mozi, sőt inkább mondhatnám azt is, hogy erősen érződik benne a komplex nőgyűlölet, így a hímsovinizmus erős jelenléte is áthatja a mozifilm egészét!

Ténylegesen lassan indul, Cronenberg nem pörgeti fel a motort, nyugi, nem kell sietni, lehet, hogy ez jár a fejében...

Na majd kaptok a végére egy kis „pászkát!”

Hát igen!

Kap egy pofont a szent anyaság intézménye, és tényleg, a film 2/3-ától megjelenik a képsorokon a borzalom, ami sokaknál ki tudná verni a biztosítékot!

Mit is látunk?

Nola (Samantha Eggar) és Frank (Art Hindle) házassága már teljességgel tönkrement, az asszony már jó pár hónapja Dr. Hal Raglan (Oliver Reed) pszichiátriájának egyik bennfentes lakója, ahol az úgynevezett plazmaterápiával próbálják kigyógyítani nagyon erős depressziójából.

Mint kiderül, ebbe az állapotba a gyermekkori traumák és természetesen a férjével teljesen megromlott viszony taszította.

A fura doktor megtanítja kiadni a végtelen dühét, ami valakinél a testet teljesen beborító kelésekben, valakinél valamilyen belső szervi rákban, az asszonynál viszont egy undorító és gusztustalan külső méhben ölt testet, amiben valamilyen elképzelhetetlenül ocsmány torzszülöttek „képződnek”, és lökődnek ki a világba, és akiket csak Nola éktelen dühe éltet, és akik valamiféle érdekes és félelmetes telepatikus úton érzik meg a nő dühének alanyát, és elpusztítják azt.

Nola, így anélkül, hogy valahogy tudatosulna benne, szép lassan kiírtja az egész családját, a Porontyok pedig csak sokasodnak és sokasodnak!

Cronenberg pompás body-horror mozija egyszerűen mestermunka!

Dario Argento, Stephen King, David Cronenberg egy olyan szent háromszög a filmek világában, ami soha többet nem jöhet létre!

A film nem mindenkinek való, ez igaz, de aki rajongója ennek a műfajnak (mondjuk, mint én), annak ez egy csemege, és ezerszer nézős!

A film csodálatosan van fényképezve, Mark Irwinnek köszönhetően. Kifejezetten csodálatos és élénk színek, kicsit olyan giallo színkavalkád, és a zene is rengeteget hozzátesz, ami Howard Shore munkája...

Nyomasztó, beteges képsorok, a kilátástalanság érződik minden kockáján (kis túlzással), és a színészek is eszelősen jók!

Még egyszer hangsúlyozom, horror rajongóknak kötelező!

Az IMDb-n 34 ezer vélemény nyilvánítás után 6,8/10-es, a TMDB-n 653 értékelést követően 67%!

Most ez viszont nálam öt csillag és 91%!

Nem magas, csak reális!

Sült kacsacomb, almapaprika savanyú és egy hideg citromos sör...

Kedvenc fotelem meg tele hassal is simán elbír!

78 Porontyok  (1979)

horror | sci-fi

A pszichotrillerben Frank egyedül neveli kislányát, mivel annak édesanyja pszichiátriai kezelés alatt áll. A férfi egy alkalommal karmolásokat talál lánya hátán, és biztosan... több»

1