2024.03.26 17:44 Artemisia Olvasottság: 659x
0

A femme fatale bosszúja

Alexandre Dumas ikonikus regényhősei másodszor térnek vissza Martin Bourboulon rendezésében. A három testőr: D'Artagnan tavaly jó útra terelte a három muskétás történetét, hiszen a tucatnyi hollywoodi szájízű produkció után végre egy talpig francia alkotást kaptunk.

Bourboulon sikeres renoválása után A három testőr: Milady folytatja a felépített világ elmélyítését.

A femme fatale bosszúja

A cselekmény ott veszi fel a fonalat, ahol az előző rész megszakadt: D'Artagnan az elrabolt Constance nyomában van, ám helyette a Miladyvel találja szemben magát, aki igencsak sok borsot tör a testőrök orra alá, különösen D'Artagnan és Athos sínyli meg a bosszúszomját.

A cselekménynek ismét szerves része a korszellem, a 17. századi Franciaország megosztott, társadalmi ellentétektől, vallási feszültségektől forrongó közhangulata. A katolikusok és hugenották polgárháborúval fenyegető konfliktusa, a küszöbön álló angol invázió ugyanolyan organikus része a történet szövésének, mint a személyes tragédiák: a XIII. Lajos király parancsára hamarosan lerohanásra kerülő La Rochelle erőd, ahol a protestánsok egyik vezetője éppen Athos öccse, Athos találkozása a halottnak hitt feleségével, aki miatt évekig bűntudat gyötörte, a tragikus kelepce, amit a Milady a naiv Constance-nak állít. De az emlékezetes jelenetek között van még Aramis húgának, Mathilde-nek mellékszála, mikor is Aramis szembesíti a húgát teherbe ejtő és magára hagyó katonát a tettei következményeivel.

De az összes emlékezetes momentum közül a Milady karaktere, akinek szerepében Eva Green brillírozik. Az Alexandre Dumas által papírra vetett karakter is kivételesen erős és összetett női karakter volt, már abban az időben is, azonban a filmes feldolgozások alaposan megtépázták a renoméját, és sokszor csak a bájaival hódító, ám üres karakter szerepére redukálták. Csábításból most is van bőven, a Milady több ízben is megpróbálja az ágyába csábítani D'Artagnan-t (a férfi az egyik ilyen alkalommal fedezi fel a Milady vállára sütött liliomot, amiből rájön, hogy Athos egykori feleségével van dolga), de a túlfűtött jelenetek ellenére Eva Green hatalmas mélységet ad a karakternek. Karizmatikus, éles eszű, fondorlatos, szenvedélyes, kegyetlen – igazán félelmetes ellenség a három testőr, valamint D'Artagnan számára, Eva Green hideglelős alakítása pedig minden pénzt megér.

A három testőrt alakító Vincent Cassel, Romain Duris és Pio Marmaï közül az Athost és Aramist alakító Vincent Cassel és Romain Duris kapnak több teret a kibontakozásra, Cassel ismét remekel, míg a D'Artagnant alakító François Civil szintén mélyíteni tudott az alakításán az előző részhez képest.

A cselekmény ezúttal több ponton is eltér a regény cselekményétől, de az összhatás, valamint a hangulatteremtés és világépítés továbbra is kiváló.

A három testőr: Milady méltó folytatása a D'Artagnanra nagyobb hangsúlyt helyező első résznek, továbbra is nagy tisztelettel kezeli az Alexandre Dumas által papírra vetett alapanyagot, és mivel a befejezés fontos kérdéseket hagyott nyitva, melyek újabb folytatást követelnek – a kisebb változtatások ellenére is kijelenthetjük: Martin Bourboulonnál végre jó kezekben van A három testőr.

akció | kaland | történelmi

A Louvre-tól a Buckingham-palotáig, Párizs alvilágától La Rochelle ostromáig. A vallásháborúk által megosztott, és Anglia inváziójával fenyegetett királyságban egy maroknyi... több»

0