2024.05.24 01:28 fankbringa Olvasottság: <100x
2

A hosszú hajú apokalipszis

4 csillagot kérek. 5 lett, maradhat? Furiosa története az elején indul, amikor még a családi fészek megóvta őt az apokalipszis szörnyűségeitől. Egy ártatlan kislány kimerészkedik az erdőbe gyümölcsöt szedni, és amint leszakítja a gyümölcsöt a fáról, azonnal megkapja isten büntetését: kitaszíttatik a Paradicsomból, hogy a való világ barna-vörös valóságát megtapasztalja.

Furiosa életének több fejezetét ismerjük meg. Ezek a fejezetcímek angolul jobban hangzanak, mint a magyar feliratozásban, de legalább szakaszokra osztják az egyébként hosszú filmet. Minden fejezet kibont egy konfliktust, és elmesél egy történetet gonoszokról és romlott alakokról. Ahogy megyünk előre a történetben, úgy lesz pozitív szereplő a tömeggyilkos főhősünk, és úgy válik minden szereplő jóvá, ahol már csak a homok marad az egyetlen gonosz. A cuki tűzről pattant kislányból lesz egy bosszúszomjas démon, ami felfal mindent, ami kell neki.

A hosszú hajú apokalipszis

Ha tetszett a kaszkadőr, akkor ez a film kihagyhatatlan. Tele van a film a legnehezebb kaszkadőr mutatványokkal. Olyan látványelemek és koreografált csatajelenetek vannak benne, hogy az állam leesett. Kevés filmben látok hasonlóan kidolgozott nehéz és látványos trükköket, mint itt. Minden elismerésem.

Tele van a film utalásokkal a Mad Max világára, történeteire, karaktereire és jól van ez így. A vége főcímnél kapunk jó sok visszatekintést a régi filmekre. El kellett ismernem, hogy a film vége nagyon hatásos lett. Rég láttam ilyen szép és nosztalgikus lezárást. Az író nem tudta eldönteni, hogy milyen vége legyen a filmnek, inkább úgy közelítette meg, mint alternatív valóságokat, ami kiválóan kifejezi azt, hogy az igazi bosszúban számtalan formában képzeled el a megvalósítást.

A film értékéből kicsit levesz pár dolog. Az egyik a szereplők súlytalansága. Ha döntenem kellene, hogy most Furiosa vagy Dementus-e a főszereplő, akkor bajban lennék. Csak a történet és a rendezés dönt a főszereplő sorsáról. Chris Hemsworth annyira jól játssza a bohókás szektavezért, hogy könnyebb a szívünkbe zárni, mint utálni.

Tom Burke-öt imádtam. Megtestesítette a 90-es évek akcióhőseit. Egyszerűen megtestesítette az akkoriban divatos vadságot, jóképű jófiúságot, sármot és ellentmondást nem tűrő céltudatosságot. Anya Taylor-Joy egyszerűen csak hozott egy mixet, ahol összegyúrtuk a kíméletlen akcióhősnőt egy rendhagyó divatbemutatóval. Fejezetenként bemutatott egy új ruhakollekciót és sminkkészletet. Néha olyan érzésem volt, mintha egy szobrot néznék. Jól állt a karakternek egy a fagyos stílus.

A film felénél azt éreztem, hogy ez nagyon hosszú lesz. Nehezen teltek a percek, szinte az utolsó fél óráig volt bennem valami feszültség a filmmel kapcsolatban. Nem ment a koncentrálás, és elkezdtem unatkozni. Az akcióval minden rendben volt. Úgy bevonzott a filmbe, hogy csak bámultam tátott szájjal. A szereplők nem tudtak megfogni. Mintha egy fantasy kocsmába kerültem volna, ahol két sör mellett lehet felszabadultan értekezni a világ sorsáról.

A fantasy stílus végig jelen van a filmben. Ami más filmekben, történetekben már működött, azt hasznosították. Van itt Jabba, Hobbit, Thor, Orkok, Zombik, Skorpiókirály, Terminátor, ami csak kellhet. A sivatagi táj megadja azt a lehetőséget, hogy mindenki egy kicsit fakó legyen, de azért félelmetes. Az operatőri munka kiváló. A rendezés kicsit bénázós, de megfelelő. A poénok tetszettek. A CGI is jó volt. Néhány hiba becsúszott az animációba, mint a lóra pattanó anyu természetellenes mozgása, de a legtöbb igazán kiváló volt.

A film egy esszenciája pár nagy sikerű történetnek és eposznak, emiatt egyszerre tűnik zseniálisan kivitelezettnek és unalmas ugriburginak. A fantasy stílus miatt jó sokszor fordul elő, hogy a valóságtól teljesen elrugaszkodott lett, de ennyi hiba belefér.

A 18+-os besorolás gondolom, a gonosz akcióhősök jeleneteiért érkezett. Olyan romlottnak mutatja az embereket, hogy nem való gyereknek a film. Pörgős akciójelenetek kedvelőinek kihagyhatatlan, rothadó testek látványára rosszul reagálóknak kihagyható.

akció | kaland | sci-fi | thriller

Amikor a világ véget ér, a fiatal Furiosát (Anya Taylor-Joy) elrabolják szülőhelyéről, és egy nagy motoros horda kezébe kerül, amelyet a hadúr Dementus vezet. A pusztaságon... több»

2