10 álarcos gyilkos, akik az egész világra a frászt hozták

Épp tarol a mozikban a szellemálarcos sorozatgyilkos, a Sikoly a nyitó hétvégéjén máris a toplisták élére került. Az immár negyed évszázada futó franchise ötödik része egyfajta rebootnak is tekinthető, bár az eredeti színészgárda most is visszatért. És, ha már épp mindenki sikoltozni jár a mozikba, összegyűjtöttük, hogy milyen hasonló filmek borzolták az idegeinket az elmúlt években.

Mert bizony a Sikoly filmek ikonikus sorozatgyilkosa rengeteg követőt ihletett meg. És akadnak köztük néhányan, akik annak ellenére is elég ijesztőek vagy csak eredetiek lettek, hogy azért az alapokat mindannyian mástól nyúlták. Most mutatunk tíz olyan filmet, amelyekben igenis egész korrekt kis sorozatgyilkost (esetleg gyilkosokat...) hoztak össze a készítők. És a teljesség kedvéért a listán a Sikoly is szerepel, a dobogón pedig csupa olyan klasszikus, amely mellett még a szellempofa ámokfutása is csak óvodás civakodásnak tűnik.

#10

65 A bűn éjszakája  (2013)

(33) (8)

horror | szatíra | thriller

SkyShowtime

Van egy éjszaka az évben, amikor minden bűntett legális. Évente egyszer az emberek kiengedhetik az összes gyűlöletet, haragot, elfojtott vágyat bármiféle következmények... több»

Ha a világbéke záloga, hogy évente egy éjszakán át szó szerint mindent lehet büntetlenül, hát miért ne? De azért a féktelen tombolás, rombolás, gyilkolászás és kegyetlenkedés is véget ér egyszer. És nem biztos, hogy szerencsés, ha az egész éjszaka szadizott szomszéd tudja, hogy ki művelte vele azt, amit. Szóval jöhetnek a vigyori álarcok és a mögéjük bújt féktelen fenevadak.
#9

80 You're Next  (2011)

(7) (4)

horror | misztikus | thriller

Crispian és Erin, a barátnője, útnak indulnak, hogy megünnepeljék a szülei házassági évfordulóját, és azt tervezik, hogy a hétvégét a családjukkal töltik. A békés... több»

Épp egy kellemes kis nagycsaládi piknikezéssel ütitek el az időt az egyik rokon házikójában. Erre a semmiből feltűnik néhány alak, akik állatmaszkokat húztak a fejükre és most mindenkit meg akarnak ölni... Még jó, hogy az egyik rokon elég penge túlélésből...
#8

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Mozikban | Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

Oké, itt nem is egy filmről, hanem a teljes franchise-ról van szó. Jigsaw, aki úgy gyilkolt, hogy sosem gyilkolt, általában áldozatait mindig ugyanúgy kapta el. A legváratlanabb pillanatban lecsapott rájuk egy gusztustalan disznóálarcban, elkábította őket és már mehettek is valamelyik kegyetlen halálcsapdába.
#7

78 Adsz vagy kapsz  (2007)

(15) (10)

horror | vígjáték

Október 31-e, Halloween a boszorkányok és szellemek ünnepe. A felnőttek töklámpásokat faragnak, a gyerekek maskarába öltözve járják a házakat és azt mondogatják: Adsz vagy... több»

A film nagyon jó kis egyvelege több közismert halloweeni horrorsztorinak. De így is az a madárijesztőnek öltözött kis fickó a leghátborzongatóbb benne, aki aztán a plakátra is felkerült. Nem véletlen, mert tényleg van valami creepy benne. Főleg abban, ahogy aztán a filmben viszonyul az emberekhez.
#6

65 Hívatlanok  (2008)

(15) (13)

horror | misztikus | thriller

A fiatal pár romantikus éjszakája rémálomba fullad, mikor három ismeretlen, maszkos alak jelenik meg az ajtójukban. Az idegenek üldözőbe veszik a párt, akik minden erejükkel azon... több»

A film zseniálisan kapta el azt az érzést, hogy tök egyedül vagy egy házban, ahol elvileg biztonságban kéne érezned magad, de egyszer csak kiderül, hogy néhány idegen fazon kénye-kedve szerint járkál ki-be a házban és az ott lévők életére tör. Látszólag minden indíték és különösebb ok nélkül. Csak úgy...
#5

83 Sikoly  (1996)

(53) (18)

horror | misztikus | szatíra

SkyShowtime

Sindey-nek nincs könnyű dolga: édesanyját meggyilkolták, édesapja elhanyagolja, és a barátjával sem úgy alakul a viszonyuk, ahogy azt elképzelné. A kisvárosban feltűnik egy... több»

Na jó, hiába a Sikoly ihlette sok álarcos gyilkos ámokfutását, azért az eredetinek is itt a helye egy ilyen listán. Sok szót nem is érdemes rá fecsérelni. Van valami sajátos báj abban, ahogy ez a szellemálarcos fazon (mikor éppen kicsoda) egy sima konyhakéssel kerget általában tök esetlenül, mégis oly hatékonyan tiniket...
#4

90 A bárányok hallgatnak  (1991)

(143) (36)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

Egy picit talán kilóg a sorból Hannibal, a kannibál, de azért az álarcos sorozatgyilkos jelzőt kis erőlködéssel rá lehet húzni. És ha már feélkerült a listára, bizony a legőrültebb különdíjat simán be is zsebelheti.
#3

horror | road movie

HBO Max

Sally és Franklin Hardesty barátaikkal együtt elindulnak, hogy felkeressék nagyapjuk sírját, amit a hírek szerint megbolygattak. Út közben különösebbnél különösebb dolgok... több»

Minden álarcos őrült sorozatgyilkos ősatyja, akinek igazából a nevét sem tudjuk (bár egyik-másik filmben nevén szólítják, de ez most mindegy), csak azt, hogy egy picit deffektes az ürge. És különös fétist érez másik arcát a sajátjára húzva láncfűrésszel szaladgálni.
#2

56 Péntek 13  (1980)

(16) (21)

horror | misztikus | thriller

Az elhagyatott nyári tábort ismét megnyitják, nem törődve azzal, hogy egykor kegyetlen gyilkosságok miatt kellett bezárni. Bár az ottani lakosok szerint a helyen még mindig átok... több»

Mármint a második résztől kezdve az összes. Mert mint azt minden horrorrajongó jól tudja, az első részben még Jason tündéri anyukája szeleteli a táborlakókat, csak az ő halála után támad fel a vízbe fojtott kisfiú, aki a víz alatt aztán valahogy mégis felnőtt őrült és láthatóan halhatatlan sorozatgyilkossá válik. És ikonná tette a hokimaszkot is.
#1

horror | thriller

A horror igazi mestereként számon tartott John Carpenter egyik klasszikusának főszereplője egy szellemileg visszamaradott férfi, Mike Myers, aki 1963-ban bestiális kegyetlenséggel... több»

Nála eredetibb fickót nehéz kitalálni. Azon kevés sorozatgyilkos közé tartozik (az ezüstérmes Jasonnel karöltve), aki úgy képes közel egy tucat filmet tartalommal és vérrel megtölteni, hogy még egy hümmögést se nagyon hallunk közben tőle. És persze ő is tartja a a "keep it simple" elvet, gyilkoláshoz csakis a legegyszerűbb módszereket!