Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
74%

A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

The Texas Chain Saw Massacre
Filmadatlap
 
27
Szereplők
20
Vélemények
10
Képek
1
Videók
A texasi láncfűrészes mészárlás

Galéria (10)

Videók (1)

 
Kóborló   2022. 03. 02.

legújabb vélemény a nap véleménye

7
Első alkalommal berreg fel a láncfűrész, avagy egy horror klasszikus születése

Mivel az idei év elején a Netflix jóvoltából megérkezett a legújabb A texasi láncfűrészes-film, így gondoltam, időszerű lenne újranézni az 1974-es Tobe Hooper (1943-2017) rendezésében készült legelső részt. Persze nem azért, hogy bármifajta hasonlósá... teljes kritika»

 
Sabnock Sanatory   2018. 12. 14.

6

Kifejezetten szeretem Tobe Hoopert. Szerintem a műfaj zsenije... És a láncfűrészes mészárlás egy kiemelkedő film, korát megelőző technikai elemekkel rémisztget. A színészek nem tettek rám nagy benyomást, de maga az egész úgy nagyon egyben van.

1
 
HE7EDIK   2022. 02. 19.

3
Kultuszt teremtő etalon

Tobe Hooper egy olyan karaktert alkotott, amit azóta már számtalanszor filmre vittek, de ezt a részt még megkarcolni sem sikerült. Nem a brutalitásra gondolok, hanem a nyomasztó, őrült légkörre, ami a fináléban csúcsosodik ki. Nem csoda, hogy sok helyen betiltották, 74-ben még ez azért újdonságnak számított, de az idő vasfoga mit sem fogott ezen a horror klasszikuson.

 
Filmbarbár   2018. 12. 23.

2

Mai szemmel talán kicsit lassú a film, és mivel hozzászoktunk ahhoz, hogy ha bekapcsoljuk a tévét, akkor azonnal ömlik ránk a sok kegyetlenség, erőszak, vér, így a modern kor nézőjét talán már nem sokkolja annyira ez a produkció, viszont még mindig h... több»

 
BoBamburg   2018. 02. 02.

2

Ez a jó cucc, nem a démonok közt. Premium kategóriás horror, hozza a slasher és trash elemeket, mindent amit kell. Képi világ zseniális, történet is kellőképp nyomasztó. '70es évekbe amúgy is jöttek ki jó cuccok, de szerintem köröket ver egy halloween-re pl. (bocs Carpenter :( ).

 
Deku   2017. 09. 13.

0

Ezt a filmet kétes érzelmekkel fejeztem be ugyanis egyrészt nem volt rossz másrészt jó sem volt. Akkor ilyenkor mi van? Ez leginkább a közép szinten toporog így is egyszer érdemes megtekinteni.

 
elekm90   2021. 11. 15.

0

Én értem a filmtörténeti jelentőségét, de mai szemmel nehezen élvezhető, és nem a horrorelemek miatt. A sokkfaktor kétségkívül jelen van, nagyon hirtelen történik egy éles váltás a cselekményben, a semmiből megy át véres horrorba, ami egy jó megoldás... több»

A film összbevétele 30 859 000 dollár volt (imdb.com).

 

A filmbéli Sallyt alakító Marilyn Burns (1949-2014) színésznő kimondottan rossz kapcsolatot ápolt a filmbéli Franklin karakterét alakító Paul A. Partainnal (1946-2005). Többször vitatkoztak is a forgatások ideje alatt, és talán pont emiatt is lett annyira hiteles a filmbéli vitájuk.

(Kóborló )
 

A filmvégi kultikus tánc a láncfűrésszel nem volt benne a forgatókönyvben. Ezt a Bőrpofát alakító Gunnar Hansen (1947-2015) találta ki, és annyira tetszett a rendezőnek, hogy végül bennhagyta a kész filmben.

(Kóborló )
 

A film több munkacímet is viselt a forgatások ideje alatt, de a végső címét csak a bemutatása előtt kapta meg.

(Kóborló )
 

A filmben látható állati tetemeket egy texasi állatorvostól bérelték, csakhogy a rendkívül magas hőmérséklet miatt a tetemek gyorsan elkezdtek bomlani, így a forgatások után el kellett égeti a stábnak a tetemeket.

(Kóborló )
 

Szinte kerek egy évre a forgatások végeztével került csupán bemutatásra a film.

(Kóborló )
 
A film pozitívuma azonban az, hogy nem takargat semmit. Kellően véres és brutális, pont amilyennek egy texasi láncfűrészes filmnek lennie kell. Bőrpofa karaktere is jól néz ki, kellően robosztus és kellően kegyetlen. több»