111 éves korában elhunyt a Disney-legenda, Ruthie Tompson

Elhunyt Ruthie Tompson, a Disney animációs filmek egyik legnagyobb úttörője, akinek számos klasszikus mesét köszönhetünk.

Ruthie Tompson 1910-ben látta meg a napvilágot, Bostonban nevelkedett, a családja 1918. november 11-én, az első világháború nyugati frontjának konfliktusait lezáró Fegyverszünet napján költözött Kaliforniába.

Első munkáját 18 éves korában vállalta el a Dubrock’s Riding Academy lovasiskolánál, ahol lehetősége nyílt megismerkednie Walt és Roy Edward Disney-vel, akik rendszeresen pólóztak az intézményben. Egy alkalommal történt tehát, hogy maga Walt Disney ajánlotta fel az első állást Topson számára a stúdiónál, ahol festőként a produkciók végső simításain dolgozott.

Tompson segített befejezni az 1937-ben megjelent Hófehérke és a hét törpe című klasszikus mesét, ezt követően előléptették, így a későbbiekben ő felelt a finalizációért, illete felügyelte a kameramozgást a felvételek során.

A nevéhez olyan nagy volumenű produkciók kötődnek, mint a Pinokkió, a Fantázia, a Dumbó, a Csipkerózsika, a Mary Poppins, a Macskarisztokraták és a Robin Hood. Tompson 1975-ben vonult vissza a stúdiótól, miután befejezte utolsó munkáját az 1977-ben megjelent A mentőcsapat című mesét. Egyike volt azoknak a nőknek, akiknek elsőként ajánlották fel a tagságot az International Photographers Union egyesületnél, illetve egyike azoknak, akik a leghosszabb ideig álltak alkalmazásban a stúdiónál, így negyven év után megkapta a "Disney Legenda" címet.

Utolsó napjait békében és szerettei körében töltötte a korábban filmiparban dolgozók gondozására és támogatására létrehozott Motion Picture and Television Fund nevű alapítvány egyik otthonában.

“Érezd jól magad! Igyekezz minél többet tenni az életben önmagadért, és próbálj meg minél több jóra emlékezni a későbbiekben” - osztotta meg gondolatait a tavalyi év folyamán egy interjú alkalmával.

#1
Ruthie Tompson

Ruthie Tompson

szül. 1910. 07. 22. - elhunyt 2021. 10. 10.
Portland, Maine, Egyesült Államok
Ruthie Tompson 1910-ben látta meg a napvilágot, Bostonban nevelkedett, a családja 1918. november 11-én, az első világháború nyugati frontjának konfliktusait lezáró Fegyverszünet napján költözött Kaliforniába. Első munkáját 18 éves korában vállalta el a Dubrock’s Riding Academy lovasiskolánál, ahol lehetősége nyílt... több»

Filmek: Showfolk