7 alkalom, amikor Tom Cruise kitört a skatulyából

Tom Cruise az egyik legnagyobb élő színész, de általában akcióhősöket vagy arrogáns, jóképű főszereplőket játszik. Amikor nem ezt teszi, az igazán nagyszerű!

Tom Cruise Hollywood egyik legnagyobb neve. Néhány évtizede elsősorban az akciófilmekben játszott szerepeiről vált ismertté. Ő a műfaj színészei számára hivatkozási pont, és úgy tűnik, hogy ő is ugyanolyan jól szórakozik e filmek forgatásán, mint a közönség, amikor nézi őket. A Top Gunban és a Mission: Impossible-ben játszott karakterei számos későbbi akciófilmre voltak hatással. Cruise akciószeretete olyan mértékű, hogy a legtöbb nevetségesen veszélyes mutatványt maga hajtja végre.

A repülőgépes üldözések és lövöldözések közepette azonban elveszhet az a tény, hogy Cruise olyan drámai szerepeket is vállalt, amelyek nem a világ egyik legmagasabb épületének megmászását foglalják magukban. Másrészt viszont ezeknek a szerepeknek a nagy része pontosan ugyanazt a karaktertípust jeleníti meg, ami egy kicsit közös vonássá válik a nem akciófilmjeiben - a jóképű, de rendkívül beképzelt (már-már arrogáns) fickó, aki megváltoztatja az útját, és akinek a közönség nem tud nem szurkolni. Cruise remek színészi alakításokat nyújtott ezekben a filmekben (Esőember, Egy becsületbeli ügy, Jerry Maguire - A nagy hátraarc), de ezeke mindegyike gyakran pontosan ugyanaz a szerep, csak más szituációkban.

Van egy maroknyi nagyszerű filmje, ahol kilép a komfortzónájából. Lehet, hogy nem ezek jutnak először eszünkbe, ha a színész neve elhangzik, hiszen eltérnek azoktól a típusú szerepektől, amelyeket a közönség tőle megszokott, de gyakran nagyobb teret engednek Cruise-nak, hogy valami érdekeset csináljon.

Íme egy lista minden olyan esetről, amikor Tom Cruise olyan karaktert játszott, aki nem adrenalinfüggő akcióhős, és nem is a jóképű bunkó főszereplő.

#7

dráma | életrajzi | háborús

Ron Kovic reményekkel teli hazafiként nevelkedett, aki mikor belépett az Egyesült Államok hadseregébe, az életét is feláldozta volna a hazájáért. A háború borzalmai azonban... több»

A Született július negyedikén Oscar-jelölést hozott Cruise-nak (az elsőt) és Oscar-díjat a rendezőnek, Oliver Stone-nak. Bár Tom Cruise-t nem nehéz elképzelni egy akciódús háborús filmben, ez a nagyszerű vietnami háborús elbeszélés nem ilyen. Cruise kiválóan alakítja Ron Kovickot, egy katonát, aki Vietnamban lebénul, majd háborúellenes aktivistává válik. A karakter útja nem könnyű, nemcsak fizikai, hanem érzelmi szempontból sem. Cruise-nak mélyen bele kellett élnie magát az egyik legrosszabb érzésbe, amit egy ember érezhet: az árulásba. Az árulás egy országtól és a háborúról alkotott elképzeléstől, amely beépült ennek a naiv figurának a magjába, aki látja, hogy minden, amiben hitt, és az önérzete is, egy nagyobb cél áldozatává válik.
#6

dráma | krimi | thriller

SkyShowtime

Max már tizenkét éve dolgozik taxisofőrként. Napjai egyhangúak, mindennap új emberek arcát látja a visszapillantó tükörben, és amilyen gyorsan kapcsolatba kerül velük,... több»

A Collateral egy olyan thriller, amely a horror műfajával kacérkodik, a színészt Vincentté, a gonosztevővé alakítja át egy olyan történetben, amelynek elemei egy szeretett horror alműfajjal, a slasherrel osztoznak. Michael Mann 2014-es nagyszerű filmje elhiteti a nézőkkel, hogy ez az a Tom Cruise, akit már mindannyian láttunk, egészen addig, amíg át nem változik. Az erőszak közepette hideg és gonosz emberré válik, akinek egy célja van: befejezni az egyéjszakás gyilkossági sorozatát. Ez az egyik legsötétebb karaktere és története, és a rajongók alig várják, hogy Cruise-t újra ilyen vérszomjas szerepben láthassák.
#5

80 Trópusi vihar  (2008)

(48) (10)

akció | háborús | kaland | szatíra | vígjáték

HBO Max | SkyShowtime | TV-ben (Humor+, csütörtök 01:33)

A délkelet-ázsiai dzsungelben egy hatalmas költségvetésű filmet forgatnak. Háborús filmsztárok sorát foglalkoztatja, azonban a kiadások ára az egekbe szökik, ezért a stúdió... több»

Tom Cruise nagyon jóképű férfi. A jóképűséget pedig mindenki elvárja, ha megnéz egy filmet vele. A Ben Stiller által rendezett Trópusi viharban való szereplése alatt azonban ebből semmi sem látszik. Ő a stúdió vezetője, aki egy filmet felügyel, amely végül a forgatás közepén elveszíti a rendezőjét, és a színészek a környékbeli drogbárók prédájává válnak. Megölik a színészeit? Ez nem igazán aggasztja Cruise kövér, kopasz, dühös karakterét (aki imádja a rap zenét), mivel a biztosító társaságnak néhány nagyon nagy csekket kell küldenie. Agresszív és vicces ebben a Hollywood pénzcsináló gépezetét bemutató szatírában. Vicces tény, hogy Cruise volt a felelős a karakter megalkotásáért, szinte teljes egészében, beleértve a kövér kezeit és a táncmozdulatait is.
#4

88 Magnólia  (1999)

(12) (7)

dráma

Egy magányos városban a San Fernando völgyben néhány ember története egymásba fonódik a véletlen szeszélyéből: a csodagyerek, a volt csodagyerek, a haldokló édesapa, egy... több»

Paul Thomas Anderson háromórás epikus tanulmánya az emberi viselkedésről, a Magnólia több szereplő (összesen körülbelül tíz történet) és a Los Angeles-i életük során vívott küzdelmeik történetét meséli el. Cruise egy szexista motivációs szónokot alakít, akit Frank T.J. Mackey-nek hívnak. Előadásai a csábítási képességeiről szólnak, ami nem más, mint hogy a nőket a vágyai tárgyának tekinti. Mondanom sem kell, hogy nagyon nehéz vele együtt érezni, és szinte úgy tűnik, mintha annak az arrogáns férfinak a karikatúráját játszaná, akit gyakran alakított korábban. De amikor kiderül, hogy teljesen felszínes és valójában nagyon is szánalmas, a színész igazán ragyog. A közönség egy mélyen traumatizált karaktert fedez fel, ami nem menti fel őt, hanem inkább mélységet ad a színésznek, hogy eljátssza a karakterben forrongó dühöt. Tom Cruise-t Oscar-díjra jelölték a "Csábíts és pusztíts" művészetét tanító karakteréért, akit egy valós személy, Ross Jeffries ihletett.
#3

85 Interjú a vámpírral  (1994)

(29) (38)

dráma | horror

TV-ben (Viasat3, csütörtök 01:33)

Egy fiatal riporternek különös és távolságtartó interjúalanya akad, Louis, a vámpír. A halhatatlan teremtmény elmeséli az újságírónak 200 éves történetét, hogyan... több»

Anne Rice első regényének adaptációjában, az Interjú a vámpírral című filmben Cruise a horror műfajában játszik, amit eddig szinte soha nem tett. Szőke parókával és feltűnő emberi vér iránti éhséggel teljesen kilép a komfortzónájából, amikor Brad Pitt mellett eljátssza a vámpír Lestatot. Ekkoriban Cruise arról volt ismert, hogy a jó, de arrogáns fickót játssza, így egy gótikus vámpírtörténet gonosztevőjévé válni olyasmi volt, amit kevesen tudtak megjósolni. Az írónak nem tetszett a karakter szereposztása, és nagyon indulatosan beszélt erről. Azonban amint látta Cruise alakítást, Rice megváltoztatta a véleményét. Lestat figuráját és a színész alakítását, még 22 évvel később is nagy becsben tartják.
#2

79 Mindörökké rock  (2012)

(12) (13)

dráma | musical | romantikus | vígjáték

A nyolcvanas évek közepén egy Los Angeles-i klub szó szerint a rockzene fellegvára. Ebben a klubban lép a korszak rockistene, Stacee Jaxx (akit Tom Cruise alakít), aki már azzal is... több»

Ez egy zenés vígjáték Adam Shankman rendezésében. Cruise a sztárokkal teli szereposztásban egy kisebb szerepet kap, Stacee Jaxxet, egy szinte állandóan részeg rocksztárt figuráját. A színész nem csak, hogy valóban énekel a filmben, de meglepő módon olyan energiával adja elő a dalokat, hogy mámorító nézni. Cruise kijelentette, hogy mennyire jól szórakozott a karakter eljátszása közben, ahogy a közönség is, amikor ő a képernyőn van.
#1

86 Tágra zárt szemek  (1999)

(19) (19)

dráma | erotikus | misztikus | thriller

HBO Max

William (Tom Cruise) és Alice (Nicole Kidman) Hartford minden szempontból tökéletes házaspár, sikeresek a szakmájukban, szépek és gazdagok, minden ajtó nyitva előttük. Egyetlen... több»

Stanley Kubrick Arthur Schnitzler novellájának adaptációjában Cruise a főszereplő, akkori felesége, Nicole Kidman mellett. A színész Dr. William Harfordot alakítja, aki Alice Harford (Kidman) férje. Ebben a különös pszichoszexuális elbeszélésben, amely az álmok, a vágyak és a férfi elvárások természetével kacérkodik, a pár az esetleges hűtlenséggel, és ami a legfontosabb, az egymásba vetett bizalommal küzd. Ez a karakter sokkal sebezhetőbb, mint a színész legtöbb más szerepe: rendkívül bizonytalan a feleségével való kapcsolatát illetően, és gyakran áldozata a körülötte lévő erőknek. Harford végső soron gyenge karakter, és Cruise eddig sem arról volt híres, hogy olyan karaktereket játszott volna, amelyek a szokásos, szexepil által vezérelt szerepeivel ellentétesek.