Dögös, drámai, humoros: Minden idők 21 legjobb vámpíros filmje

Némelyik szexi, némelyik komoly, némelyik vicces. Mindegyik egy kicsit ijesztő. Amióta Bram Stoker 1897-ben először publikálta a Drakulát, a vámpírokról szóló történetek kvintesszenciáját, a nyugati kultúra különös megszállottságot alakított ki e szörnyek iránt.

De a vámpírok - természetfeletti lények, akik halhatatlansága megköveteli, hogy vérszomjukat csillapítsák - számos kultúra folklórjában különböző formákban jelentek meg. Van valami általánosan félelmetes az élőhalott vérszívókban, akik éjszaka leselkednek zsákmányukra (és néha áldozatukat is vámpírrá változtatják), így logikus, hogy a horror műfajában hemzsegnek a vámpírokról szóló filmek (amelyek közül sokan közvetlenül vagy lazán Stoker regényét vették alapul). A legjobb filmek azonban szinte meghajlítják a vámpír alműfaj szabályait, mivel a szörny természetesen sokféle értelmezésre kínálja magát.

Íme, a 21 legjobb vámpírfilm - néhány klasszikus, néhány csavaros, néhány szexi, és mindegyik kitörölhetetlenül csábító.

#21

63 Renfield  (2023)

(15) (15)

fantasy | horror | vígjáték

SkyShowtime | Telekom TVGO

Renfield (Nicholas Hoult) a nárcisztikus Drakula (Nicolas Cage) megkínzott segítője. Renfield mindig kénytelen megszerezni gazdája zsákmányát és végrehajtani a parancsát,... több»

A természetfeletti horrorkomédiában Nicholas Houltot Renfield, Nicolas Cage-et pedig Drakula szerepében láthatjuk. A cselekmény Drakula segédje, Renfield köré épül, aki beleszeret egy Rebecca Quincy nevű közlekedési rendőrbe, és úgy dönt, hogy fellázad teremtője ellen, remélve, hogy kiszabadulhat szolgaságából. A film általánosságban pozitív kritikákat kapott, a bemutatását követően a Rotten Tomatoes-on 76-os értékelést kapott a lehetséges 100-ból.
#20

akció | fantasy | horror | szatíra | vígjáték

Disney+

A Buffy, a vámpírok réme című film főhőse Buffy Summers, akinek mindene megvan, amire egy fiatal lány csak vágyhat. Közkedvelt pomponlány, a kosárlabda csapat kapitányával... több»

Persze, a régóta futó tévésorozat beárnyékolta ezt a '90-es évekbeli tinivígjátékot (amelyet szintén a Buffy alkotója, Joss Whedon írt), de ne legyintsünk erre a kis gyöngyszemre, amelyben Kristy Swanson játssza a lányt, aki akkor talál magára igazán, amikor rájön, hogy ő a következő a vámpírgyilkosok hosszú sorában.
#19

68 Vér Drakulának  (1974)

(2)

erotikus | horror | szatíra

Egy betegeskedő vámpír gróf Olaszországba utazik a szolgájával, hogy menyasszonyt találjon magának. több»

Andy Warhol készítette ezt a kultikus klasszikust, amelyben Udo Kier alakítja a híres erdélyi grófot, aki Olaszországba utazik, hogy szűz vér után kutatva visszanyerje erejét. A filmben közreműködik Joe Dallesandro és Roman Polanski is feltűnik a filmben.
#18

65 A vámpír csókja  (1988)

(2) (1)

horror | vígjáték

Peter Loew kiadóigazgató (Nicolas Cage) egy szép napon találkozik Rachellel (Jennifer Beals), a gyönyörű vámpírral, aki természetesen "belekóstol" a férfiba. Peter a harapástól... több»

Igazad van, ha azt feltételezed, hogy egy Nicolas Cage főszereplésével készült vámpírfilm teljesen őrült lehet. A 80-as évek Manhattanjében egy klubba járó yuppie-t alakító Cage karaktere lassan elveszti az eszét - és a végkifejlet az a rögeszmés hite, hogy vámpírrá változik.
#17

63 A sötétség 30 napja  (2007)

(18) (9)

akció | horror | thriller

Barrow egy kisváros Alaszkában, ahol egy teljes hónapig nem kel fel a Nap. A sötétséget kihasználva vámpírok lepik el a városkát, és kényük,kedvük szerint szedik... több»

Egy alaszkai kisváros az évente megrendezésre kerülő sarki éjszakára készül, amikor a nap eltűnik a horizontról. Ám a gyötrelmesen hosszú éjszaka sokkal félelmetesebbé válik, amikor egy csapat vérszívó érkezik, akik azt tervezik, hogy lakomát rendeznek a város lakóiból.
#16

63 Az éhség  (1983)

(2) (5)

dráma | horror

A 6000 éve töretlenül fiatal, márvány szépségű Miriam ismeri az örök élet titkát: más emberek vérével és lelkével táplálkozik. A New Yorkban élő vámpírnő nem az... több»

Catherine Deneuve egy csábító halhatatlant játszik a 80-as évek eleji New Yorkban - egy nőt, aki éppoly elegáns, mint amilyen szép. Amikor társa (David Bowie) kezd elhalványulni, új szeretőt szemel ki magának: egy orvost, akit Susan Sarandon alakít.
#15

70 Alkonytájt  (1987)

(6) (10)

akció | dráma | horror | krimi | road movie | romantikus | thriller

Az Alkonytájt című thrillerben egy fiatal férfi kénytelen beállni egy gyilkos vámpírcsoportba, miután rájön, hogy a lány, akibe beleszeretett szintén vámpír. több»

Kathryn Bigelow rendezte ezt a western témájú vámpíros road movie-t, amelyben egy fiatalember egy modern kori vámpírokból álló vándorló csoportba keveredik, akik nappal lakókocsival járják az amerikai nyugatot, éjszaka pedig vadásznak.
#14

73 Cronos  (1993)

(1) (2)

horror

A Cronos egy XVI. századi alkimista találmány, ami az alany testére csatlakozva halhatatlanná is mutálja azt. Dieter de la Guardia, a haldokló üzletember mindent megtenne, hogy... több»

Guillermo del Toro ezzel a történettel indította el a műfajokba illeszkedő karrierjét, amely egy régiségkereskedőről szól, aki felfedez egy 16. századi szerkezetet, amely bárkit leszúr, aki kinyitja, és örök fiatalságot ad az illetőnek. De ennek ára van - az emberi vér utáni vágy - és egy pár férfi, akik vadásznak a szerkezetre.
#13

74 Csadoros vérszívó  (2014)

(3) (2)

dráma | horror

Az iráni vámpír-western egy szellemvárosban, Bad City-ben játszódik, ahol egy magányos vámpír lesi áldozatait a város szerencsétlenjei között...

Ana Lily Amirpour rendezői debütálását "az első iráni vámpírwesternként" jellemzik. Sheila Vand játssza a címszereplő névtelen lányt, aki egy iráni kis szellemvárosban bolyong, és magányos lakosai után leselkedik.
#12

74 Vámpírok bálja  (1967)

(2) (4)

horror | vígjáték

A Vámpírok bálja című horrorban egy pár Szlavóniába indul, hogy megállítsa az ott pusztító vámpírokat, ahol nagyon sokféle vámpír él: homoszexuális, púpos és zsidó is. több»

Romaolanski rendezte és játszotta a főszerepet ebben a bolondos vígjátékban, amelyben későbbi felesége, Sharon Tate is szerepelt, aki egy Abronsius professzor nevű vámpírvadász kétbalkezes tanoncát alakította. Egy erdélyi küldetésen a duó találkozik a fondorlatos von Krolock gróffal, akit le kell győzniük, hogy megmentsenek egy kis falut a biztos végzetből.
#11

73 Halhatatlan szeretők  (2013)

(12) (3)

dráma | fantasy | horror | romantikus | vígjáték

Adam, a hatvanas évek tehetséges zenésze Detroit sivár városában él, és egyre inkább elkeseredik amiatt, amerre a világ tart, és öngyilkosságot fontolgat. Tanger városában... több»

Adam (Tom Hiddleston) egy depressziós zenész, aki nem tud megbirkózni a mindennapok egzisztenciális rettegésével. Ám az odaadó szerelmével, Eve-vel (Tilda Swinton) való újraegyesülés újra fellobbantja benne az élet iránti szenvedélyt - egészen addig, amíg a lány vad kishúga fel nem rázza a dolgokat. Ja, és persze:  Adam és Eve vámpírok, akik évszázadok óta élnek, szeretik és gyűlölik az emberiséget.
#10

68 A vámpír árnyéka  (2000)

(4) (6)

dráma | horror | szatíra

Egy zseniális bár kissé õrült filmrendezõ, F. W. Murnau elhatározza, hogy elkészíti a tökéletes rémfilmet, a Nosferatut. Murnau nem színészeket szerzõdtet, hanem azokkal... több»

F. W. Murnau 1922-ben bemutatott Nosferatu című némafilmje elindította a vámpírfilm műfaját. Nyolc évtizeddel később John Malkovich alakítja Murnau szerepét ebben a film forgatásának kulisszái mögötti történetben, amelyből kiderül, hogy a főszereplő (akit Willem Dafoe tökéletesen alakít) valójában vámpír.
#9

77 Alkonyattól pirkadatig  (1996)

(27) (17)

akció | horror | krimi

SkyShowtime

Két bűnöző Mexikóban próbál menedéket találni, ehhez pedig Fuller tiszteletes lakókocsiját veszik igénybe. Megegyeznek, hogy amit eljutnak a Titty Twister nevű kocsmába,... több»

Robert Rodriguez rendezte ezt a kultikus klasszikust George Clooey és Quentin Tarantino (aki a forgatókönyvet is írta) főszereplésével, akik a bankrabló Gecko testvérek szerepében túszokkal a hátuk mögött átlépik a mexikói határt. Amikor azonban megérkeznek a Titty Twisterbe, egy sztriptízbárba a sivatag közepén, a menedékre vonatkozó reményük szertefoszlik, amint kiderül, hogy a bár vendégei és alkalmazottai vámpírok, akiket egy kegyetlen királynő, Santanico Pandemonium (Salma Hayek) vezet.
#8

80 Penge  (1998)

(31) (16)

akció | horror | sci-fi

Netflix

Penge, a különleges képességekkel megáldott félig ember, félig vámpír gyerekkora óta egy barátjával karöltve irtja a vámpírokat. Miután a férfi megmenti a bájos doktornő,... több»

Gyakran nem ismerik el a Marvel Entertainment első sikeres produkciójaként, a Pengét. Wesley Snipes alakítja a címszereplő szuperhőst: a félig vámpír Pengét, aki emberfeletti képességekkel rendelkezik, és erejét arra használja, hogy harcoljon a Deacon Frost (Stephen Dorff) által vezetett vámpírfaj ellen, amelynek célja az emberiség legyőzése és a világ irányítása.
#7

82 Hétköznapi vámpírok  (2014)

(25) (14)

horror | szatíra | vígjáték

Cinego

A film három lakótárs, Viago (Taika Waititi), Deacon () és Vladislav (Jemaine Clement) életébe enged bepillantást. Ezek a pár száz éves vámpírok már sok mindenről lemondtak,... több»

A Flight of the Conchords rendezője, Jermaine Clement társíró, társrendező és társszereplő volt ebben a vígjátékban a Thor: Ragnarok rendezője, Taika Waititi mellett, akivel együtt 8000 éves vámpírokat alakítanak, akik osztoznak egy lakáson az új-zélandi Wellingtonban. Két lakótársukkal együtt a vámpírok azzal küzdenek, hogy lépést tartsanak a modern élettel, mivel napközben nem tudnak kimozdulni - egészen addig, amíg egy kiszemelt áldozatot új vámpírrá nem változtatnak, és nem kezdenek el kötődni hozzá és legjobb barátjához, Stuhoz.
#6

81 Engedj be!  (2008)

(33) (8)

dráma | horror | romantikus

A 12 éves Oskar Eriksson (Kåre Hedebrant) magányos gyerek, aki Stockholm külvárosában tengeti napjait valamikor az 1980-as évek elején. Élete csendes, igyekszik elkerülni az... több»

A 12 éves Oskar magányosan él Stockholmban az édesanyjával, ahol az osztálytársai rendszeresen piszkálják. Ez azonban megváltozik, amikor új emberek költöznek a szomszédba: egy idősebb férfi, Håkan és egy fiatal lány, Eli. Ahogy Eli és Oskar barátságot kötnek, és esténként együtt lógnak, Oskar hamarosan rájön, hogy új barátja mégsem egy aranyos fiatal lány.
#5

horror

Cinego

A Nosferatu, az éjszaka fantomja című horrorban a legendás sötét lény, Drakula életre kel és szörnyű, gyilkos lelkének egy egészen emberi oldalát is megismerhetjük: a... több»

Klaus Kinski és Isabelle Adjani a főszereplők Werner Herzog Murnau Nosferau című filmjének remake-jében, amely a kritikusok elismerését is elnyerte és kasszasikert aratott világszerte.
#4

84 Szomjúság  (2009)

(5) (3)

dráma | horror | romantikus

Egy félresikerült kísérlet következtében egy papból vámpír válik.

A koreai szerző, Park Chan-wook rendezte Émile Zola klasszikus regényének, a Thérèse Raquin-nak az ihletett adaptációját, amely meglepő horrorisztikus jelleget kapott. Egy elrontott oltási kísérlet után egy katolikus pap vámpírrá válik. De nem a vér az egyetlen dolog, amire vágyik, miután újra kapcsolatba kerül egy gyerekkori barátjával, és megismerkedik a férfi gyönyörű feleségével.
#3

85 Interjú a vámpírral  (1994)

(29) (38)

dráma | horror

TV-ben (Viasat3, csütörtök 01:33)

Egy fiatal riporternek különös és távolságtartó interjúalanya akad, Louis, a vámpír. A halhatatlan teremtmény elmeséli az újságírónak 200 éves történetét, hogyan... több»

Neil Jordan adaptációja Anne Rice regényéből a '90-es évek ügyeletes szívtipróival, Tom Cruise-al, Brad Pittel és Antonio Banderas-szal, akik merengő halhatatlanokat alakítanak, akik az örökké tartó élet (és az emberi vér utáni vágy) neurózisával küzdenek. Valószínűleg ez az egyik leghomoerotikusabb film, ami valaha készült, és ez mutatta be a világnak Kirsten Dunstot, aki egy mániákus gyermekvámpírt játszik.
#2

84 Drakula  (1992)

(17) (15)

horror

A film Bram Stoker azonos című, klasszikus regénye alapján készült. A történet szerint Dracula (Gary Oldman), a véres kezű vámpír évekkel ezelőtt kikelt sírjából, és... több»

Nevezhetnénk ezt Francis Ford Coppola Bram Stoker Drakulájának, de ez a cím túlságosan nehézkes lenne. És bár a híres A keresztapa filmek rendezőjének adaptációja a korszakalkotó vámpírregényből a vámpírmánia szélén tántorog, mégis egy buja, hűséges és sztárokkal teletűzdelt változata a klasszikus horror-történetnek, amelyben Gary Oldman nagyszerű alakítást nyújt a vérszívó gonosz szerepében.
#1

86 Az elveszett fiúk  (1987)

(3) (6)

horror | vígjáték

A magányos anyuka két fiával együtt a Santa Carla nevű városkába költözik, ahol nem indul számukra simán az élet. A nagyobb fiú, Michael egy bajkeverő biciklis bandához... több»

A vérszívók punk-rockos szettinget kaptak ebben a 80-as évek végi Joel Schumacher horrorkomédiában, amelyben két testvér (Jason Patric és Corey Haim) felfedezi, hogy új városukat egy vámpírokból álló banda irányítja, amelyet a szőke Kiefer Sutherland vezet.