91 éves korában elhunyt Christopher Plummer

Az ikonikus színész az utóbbi években is rendkívül aktív volt, halála váratlanul érte az egész világot.

Arthur Christopher Plummer 1929-ben született a kanadai Toronto városában. Színházi és filmszínész.
1946-ban Mr. Darcyt játszotta a Büszkeség és Balítélet című színdarabban, és Herbert Whittaker színházi kritikusnak és rendezőnek rögtön feltűnt tehetsége, így beválasztotta a Montreal Repertory Theatre egyik előadásába, ahol 18 évesen már Oidipuszt játszhatta Cocteau „La Machine infernale” című műve alapján készült színdarabban.
A mozivásznon a Stage Struck (1958) című filmmel debütált. Egyik leghíresebb filmje A Rózsaszín Párduc visszatér (1975).
Másik ismert filmje a Törvényes gyilkosság (1979) című Sherlock Holmes-adaptáció, amelyben ő alakította a fifikás nyomozót. Az Ûrszekerek VI - A nem ismert tartomány (1991) című filmben Mike Wallace-t alakította.
A négy Oscar-díjas, Golden Globe-díjas Egy csodálatos elme (2001) című életrajzi drámában is játszott, és ő volt Ralph Nickelby a Nicholas Nickleby (2002) című drámában. Szintén nagy dobás volt Az új világ (2005), és persze nem érdemes elfelejteni A belső embert (2006), melyben Denzel Washington, Jodie Foster és Clive Owen mellett játszhatott.
Ezt követte az animációs gyermekfilm, a Fel! (2009), melyben ő kölcsönözte Charles Muntz hangját. A furcsa és varázslatos Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009) világában ő volt Doktor Parnasszus. Henrik Wagnerként láthattuk A tetovált lány (2011) című thrillerben. Híres írókat is megformázhatott, például Lev Tolsztojt az Aztán mindennek vége (2009) című romantikus drámában.
Pályafutása során számos díjjal jutalmazták. Primetime Emmy-díjat nyert narrátori teljesítményéért a Madeline (1993) című filmben, a Shakespeare-filmadaptációban - The Tempest (2010) - Prosperoként kiérdemelt egy kanadai Gemini-díjat, 2012-ben Oscar-díjat és Golden Globe-díjat is kapott „legjobb mellékszereplő” kategóriában a  Kezdők (2011) című drámában nyújtott alakításáért. Legutóbb a Tőrbe ejtve című krimiben láthatta a hazai közönség a mozivásznon.

Nyugodjék békében!