A legbetegebb filmes karakterek, akiktől rémálmaid lesznek

Mi kell egy filmben ahhoz, hogy tuti kasszasiker legyen? (az Ed Wood nézői pontosan tudják, mi erre a válasz…) Oké, picit pontosítsunk! Mi kell ahhoz, hogy egy horrorfilm tuti kasszasiker legyen? Két dolog: jó sztori és valami, bármi, akármi, ami picit is ijesztő, hátborzongató, rémisztő vagy csak egy picit is undi. De ha biztosra akarunk menni, akkor ezek mind egyben egy karakterbe gyúrva.

Ha jól matekoztunk a karakterünk jellemzőivel, akkor van rá némi esély, hogy valami igazán maradandót alkotunk, mondjuk egy alient, egy Jason Voorheest, esetleg egy legyet, egy emberevő bohócot vagy ijesztő apácát. A skála szerencsére elég széles, bőven van mivel riogatni a népet, hisz mindenkinek mástól áll fel a hátán a szőr.

Amíg a saját mindennél ijesztőbb szörnyetegünk megalkotásán fáradozunk, mutatunk tíz filmet és annak tíz szereplőjét. Ők azok, akiket nyugodtan követendő példának vehetünk, mert a maguk módján mind annyira bizarr és borzalmas teremtmények, hogy képesek befeketíteni a legédesebb gyermeki álmot is.

#10

80 The Woman  (2011)

(3)

horror

Lucky McKee filmje Jack Ketchum regénye alapján, amiben is egy sikeres ügyvéd megpróbál megszelídíteni egy addig az erdőben élő elvadult nőt aki egy erőszakos civilizálatlan... több»

Azt hihetnenénk, hogy egy horrorfilmben, ami egy emberevő törzsből származó nőről szól, a nő lesz a szörnyeteg. Nagy tévedés. Lucky McKee filmjében a nőt fogjul ejtő Chris Cleek az igazi szörnyeteg. A pincében fogva tartott bennszülöttet folyamatosan bántalmazza, de hamar kiderül, hogy nem csak őt, az egész családját terrorban tartja. Teherbe ejti a legidősebb lányát, a legkisebbet, aki vak, kutyaként tartja. A fia pedig mindent elkövet, hogy az apja nyomdokaiba lépjen. Szerencsére a bennszülött a film végén lerendezi Chris sorsát...
#9

dráma | horror

Az egyik éjszaka Oliver céltalanul bolyong az utcákon, ám ami ez után következik az kész vérfürdő. Az egyetlen ember, aki megmentheti őt az Sophia, aki naivitása végett még... több»

A történet egy anyuci kedvencéből vált sorozatgyilkosról szól, aki a beteg neveltetésének köszönhetően vált szörnyeteggé. Szegény Olivert még sajnálni is lehetne, ahogy tudatosan küzd a szokásává és függőségévé vált folyamatos öldöklés ellen. Miközben az anyja minden rémtettét áhítattal nézi végig. Aztán egy nap Oliver megismer valakit, akit végképp nem akarna megölni, de...
#8

horror

Don Koch megpróbálja felújítani és lakhatóvá tenni családja lepusztult kastélyát egyre növekvő családja számára, ám az épületnek más tervei vannak.         több»

A film egy leendő apáról szól, aki épp felújítani a régi családi villát. Ám ehelyett összeszűri a levet a szomszédasszonnyal, aki aztán megöli a család kutyáját, majd a család barátját, majd apuci megöli a nőt... Nem is könnyű eldönteni, hogy ki az igazán őrült ebben a történetben.  
#7

horror | thriller

A horror igazi mestereként számon tartott John Carpenter egyik klasszikusának főszereplője egy szellemileg visszamaradott férfi, Mike Myers, aki 1963-ban bestiális kegyetlenséggel... több»

Michael Myers minden halhatatlan pszichopata sorozatgyilkosok ősatyja. Számos más franchise ikonikus gyilkosát mintázták róla. Michaelnek valamiért becsípődése, hogy üldözze a saját családját, rokonait és minden egyéb embert, aki a látóterébe kerül. És ha elkap valakit a fura maszkos fickó, akkor annak reszeltek. Michael 1978 óta szeleteli a szomszédságot, az egyetlen, akit sehogy se tud átlapátolni a túlvilágra, Laurie Strode, a húga. De azért kitartóan próbálkozik.
#6

79 Gyerekjáték  (1988)

(13) (9)

horror | thriller

Egy kisfiúnak, Andy-nek nagyon megtetszik a játékbolt kirakatában Chucky, amit szülei meg is vesznek neki. A kedves arcú születésnapi ajándékban azonban hamarosan feléled a... több»

Lehet-e rémisztőbbet mutatni egy vérengző és kegyetlen gyilkossá váló életre kell játékbabánál? Oké, lehet, de azért Chucky sem véletlenül vált igazi ikonná az évtizedek alatt. A sztori szerint egy pszichopata sorozatgyilkos lelke költözött a babába és annak testében folytatta tovább az öldöklést. 
#5

80 Sinister  (2012)

(31) (6)

horror | misztikus | thriller

Ellison Oswalt (Ethan Hawke) valós bűntényeket alapul véve írja regényeit. Családjával most egy olyan házba költöznek, ahol korábban szörnyű bűncselekmények történtek, de... több»

Az ezredforduló utáni egyik legerősebb horrorjának tartják. A filmben egy író egy ódon házba költözik családjával, ahol talál néhány videoszalagot. Ezeken mind egy fura figura, Bughuul látható. Bughuul amolyan mumus, aki a pici gyerekeket veszi célba és addig zaklatja őket, amíg azok meg nem ölik a saját családjukat. És még mellé kimondottan parásnak is néz ki.
#4

65 Hívatlanok  (2008)

(15) (13)

horror | misztikus | thriller

A fiatal pár romantikus éjszakája rémálomba fullad, mikor három ismeretlen, maszkos alak jelenik meg az ajtójukban. Az idegenek üldözőbe veszik a párt, akik minden erejükkel azon... több»

Egy film, ami a legegyszerűbb módszerekkel borzolja a kedélyeket. És ezúttal nem egy maszkos pszicho kergeti az áldozatokat, hanem mindjárt három is. A maszkos fickó önmagában is elég lenne néhány álmatlanul végigforgolódott éjszakához, de kiegészülve két babaálarcos női társával mindenkiben elültetik a kételyt, hogy bezárták-e a bejárati ajtót lefekvés előtt. És ha nem, akkor vajon egyedül vannak-e a lakásban...
#3

79 Az  (2017)

(106) (54)

horror

Egyenként eltűnnek egy kisvárosból a gyerekek. Csupán megcsonkított testrészek és szervek maradnak utánuk. Derry gyászol, azután elfeledkezik a tragédiáról, csak hét gyerek... több»

Egy ilyen listáról egyszerűen nem hiányozhatnak a gyilkos bohócok. És mind közül kétségtelenül Pennywise a leghíresebb, aki immár kétszer is eljött, hogy halálra rémítse a gyerekeket. Az eredeti filmben még Tim Curry keltette életre a démoni bohócot, míg a 2017-es remake-ben már Bill Skarsgard pokoli vigyorától retteghettünk.
#2

68 31  (2016)

(5) (5)

horror | thriller

Nem sokkal Halloween előtt öt embert rabolnak el, és ejtenek túszul egy Murder World nevű helyen. A fogságuk alatt egy erőszakos játékra, a 31-re kényszerítik őket, melyen... több»

Rob Zombie is tolt egy gyilkos bohócos horrort néhány évvel ezelőtt. Csak épp a 31-ben mindjárt egy csapatnyi van belőlük, akik Halloween idején elrabolnak és egy beteg helyre visznek néhány embert. Ott élet-halál játékot kell játszaniuk és abban legyőzniük a bohócokat. Mind közül Doom-Head a legkegyetlenebb, aki észrevételnül beférkőzik a bőröd alá és soha többé nem távozik onnan.
#1

71 Terrifier  (2017)

(6) (3)

horror | thriller

Egy mániákus bohóc útnak indul Halloween éjszakáján, hogy három kiszemelt áldozatával végezzen... És ezenkívül bárkivel, aki az útjába kerül. több»

Bár ez a történet messze nem lett olyan híres, mint Stephen King bohócos sztorija, a Terrifier bohóca, Art nem véletlenül került e lista élére. Mondjuk úgy, Pennywise ipari tanuló lehetne mellette. Annyi beteg és brutális kínzást és gyilkosságot hajt végre a filmben, és ezeket annyira kifacsart és elmebeteg indokkal teszi, hogy kevés nála őrültebb karaktert lehet elképzelni a mozivásznon.