Ez a 6 sci-fi tényleg megjósolta a jövőt

A sci-fi egy olyan műfaj, amely jellemzően a fejlett technológiára és a futurisztikus koncepciókra összpontosít. Közel 300 éve, hogy az alkotók a képzeletüket felhasználva ábrázolják, hogyan nézhetnek ki az előttünk álló évek.

Georges Méliès Utazás a Holdba című filmjét tartják az egyik első sci-fi filmnek, amely egy űrhajó Holdra indítását vetíti előre.

Azóta számos más film is készült, amelyek pontosan megjósolták a jövő eseményeit és találmányait. A mesterséges intelligencia nagy hatással volt a modern sci-fire. Hogyan gondolkodnak az írók ezekről az innovatív ötletekről évekkel azelőtt, hogy megvalósulnának? A repülő drónoktól a FaceTime-ig számtalan filmben láttunk már megdöbbentő jóslatokat. Melyik filmek találták el a jóslatokat?

#6

89 Truman Show  (1998)

(114) (20)

dráma | sci-fi | szatíra | vígjáték

SkyShowtime

Truman Burbank (Jim Carrey) egy szürke kivárosban éli egyszerű életét, átlagos munkája, takaros háza, szép felesége és egy-két titkos vágya van, melyeket csak barátjával tud... több»

A Truman Show főszereplője Jim Carrey, mint Truman Burbank. Ebben a drámai/sci-fi filmben Trumant az OmniCam Corporation fogadta örökbe, ahol az egész élete a tudta nélkül egy tévéműsorrá vált. A film a valóságshow sötét oldalát, a médiamanipulációt és a szürrealizmust vizsgálja. Jim Carrey meglehetősen gyorsan igent mondott erre a szerepre, miután nagyon szerette volna megmutatni színészi skáláját. Az 1998-as bemutató után a valóságshow műfaja egyre népszerűbbé vált. Az olyan műsorok, mint a Való Világ, a Big Brother és a Survivor felemelkedése új korszakot indított el. Pontos jóslat született arról, hogy a modern valóságshow-k milyen hatással lesznek az emberi tapasztalatokra. A The Truman Show a 2. helyen áll a legjobb Jim Carrey-filmek listájánkon.
#5

akció | katasztrófafilm | sci-fi

TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

A jövőben (2029) egy öntudatára ébredt számítógépes rendszer, a Skynet már szinte az egész emberiséget kiirtotta. Ám egy karizmatikus vezető egyesítette a túlélőket, és... több»

A Terminátort James Cameron rendezte és 1984-ben mutatták be. A film bepillantást enged a számítógéppel irányított repülőgépek világába. Arnold Schwarzenegger 2029-ből érkezik, hogy megállítsa az emberek által létrehozott gonosz Terminátort. A filmben gyilkos robotok, globális megfigyelés és a jövő fejlett ábrázolása látható. A Terminátor jóslatai életre keltek, hiszen láthatjuk, hogy a katonai drónokat világszerte széles körben használják. Az 1991-es folytatás, a Terminátor 2: Az ítélet napja az első helyen landolt a legjobb androidokról szóló filmek listáján.
#4

91 Szárnyas fejvadász  (1982)

(30) (56)

sci-fi | thriller

HBO Max

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a... több»

Harrison Ford játssza Rick Deckard szerepét a Blade Runnerben. A film a 2019-es évben játszódik, fejlett technológiával és repülő autókkal. Deckard egy küldetésen vesz részt, amelynek célja a társadalomra veszélyt jelentő emberi klónok megsemmisítése. A Szárnyas fejvadászt Ridley Scott rendezte. A film költségvetése 30 millió dollár volt, amelyhez lenyűgöző vizuális effektek tartoztak. Ebben az 1982-es sci-fi/akciófilmben futurisztikus reklámtáblák voltak Los Angeles égboltján. Ma már az egész országban digitális hirdetéseket látunk, így ez egy spot on predication. A film egy franchise kezdete volt.
#3

69 Űrszekerek  (1979)

(3) (61)

kaland | misztikus | sci-fi

SkyShowtime

Az üggyel-bajjal kijavított öreg csillagcirkálónak, az Enterprise-nak Kirk parancsnoksága alatt meg kell állítania egy energiafelhõt, nehogy összeütközzön a Földdel. A baj... több»

A Star Trek talán mindennél jobban megjósolta a jövőnket a technológia tekintetében. Az 1979-es filmben Kirk kapitány hangutasításokkal kommunikált a hajóval, ugyanúgy, ahogy ma az Alexát vagy a Sirit használjuk. 1999-ben a Star Trek írója, David Gerrold egy lépéssel tovább ment, amikor arra utalt, hogy hamarosan okostelefonos eszközök fognak életre kelni. Tökéletesen leírt mindent a találmánnyal kapcsolatban, egészen a méretéig és a lehetséges adatvédelmi problémákig. Az Apple 2007 júniusában adta ki első okostelefonját, amely megfelelt David jóslatának. A Star Trek más dolgok megjóslásáról is ismert, mint például a táblagépek, a hangfordítás és a bankkártyák. Ez egy bizarr véletlen egybeesés?
#2

82 A pusztító  (1993)

(22) (12)

akció | sci-fi | szatíra | thriller

A világon 2032-ben béke és nyugalom uralkodik, senki nem bánt senkit, még a rendőröknek sem kell soha erőszakos megoldásokhoz folyamodniuk. Ezért is kelt éktelen zűrzavart, mikor... több»

Az 1993-ban bemutatott film főszereplői Sylvester Stallone és Wesley Snipes. Ez egy akció/sci-fi, amely sok hátborzongató jóslatot tartalmaz a társadalmi eltávolodásról. A film rendezője Marco Brambilla. A főszereplőket a "CryoPrison" nevű fagyasztott börtönállapotra ítélik. A 2032-es évben olvasztották ki őket, amikor a világ már teljesen másképp néz ki. A társadalom épp egy hatalmas földrengésből lábadozik, amely halálos vírusokat szabadított el, és még az éttermi ipart is tönkretette. A fizikai érintkezés végül betiltásra kerül, és az emberek bevezetik a videotelefonálást. Emlékeztet ez valamire? Sylvester Stallone nemrég arról elmélkedett, hogy A pusztító megelőzte korát, és egy lehetséges folytatással ugratott a jövőben.
#1

75 A menekülő ember  (1987)

(10) (14)

akció | sci-fi | szatíra | thriller

Netflix

Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) rendőrt tévesen tömeggyilkossággal vádolnak meg, és rács mögé dugják. Ben nem marad bent sokáig, ugyanis összefog a rabokkal, és együttes... több»

Arnold Schwarzenegger lenyűgöző alakítást nyújt az 1987-es filmben. Karaktere egy olyan játékban kénytelen részt venni, amelyet "senki sem él túl". A filmet Paul Michael Glaser rendezi, és 2019-ben játszódik. Az amerikaiak brutális game show-k iránti megszállottságára összpontosít. Például emlékeztethet a Squid Game-re, amely 2021-ben a Netflix minden idők egyik legnézettebb műsora lett. Az olyan túlélősorozatok, mint a Walking Dead, a Trónok harca és a Do or Die szintén nagyon népszerűvé váltak az évek során. A film predikciója leleplezi a társadalom erőszakos és versengő szórakozás iránti függőségét. A filmet a 80-as évek egyik legjobb sci-fi filmjeként tartják számon.