Marvel: A 8 legrosszabb MCU-film a hazai nézők szerint

A Marvel Moziverzum hatalmas kereskedelmi sikere tagadhatatlan. Minden egyes filmbemutató tömegesen vonzza a rajongókat, és minden idők tíz legnagyobb bevételt hozó filmje közül négy is az MCU-hoz tartozik.

A Marvel-sorozatok Disney+-ra történő bevezetésével a franchise a streaming televíziózás világába is eljutott, ami további innovációt tesz lehetővé mind a stílus, mind a képlet terén.

Azonban az MCU számos projektje a kritikusok és a rajongók számára egyaránt csalódást okozott, a nem kielégítő cselekményfordulatoktól kezdve a gyenge karakterfejlődésig.

A lista a Mafabon leadott szavazatok alapján készült.

#8

71 Thor: Sötét világ  (2013)

(76) (19)

akció | kaland

Disney+

A Földet és a Kilenc Birodalmat titokzatos ellenség fenyegeti, aki a dimenziókapuk megnyílása után sötétséget akar hozni az egész világegyetemre. Malekith hatalmával Odin és... több»

Elődjéhez hasonlóan a Thor: A sötét világ is nehezen tudta Thor-t egy erős szólófilmben a vászonra idézni. Chris Hemsworth és Tom Hiddleston lenyűgöző alakítása ellenére a film unalmas cselekménye és felejthető gonosztevője miatt nem sikerült jól. A folytatás miatt kapott ellenszenv volt az egyik fő oka annak, hogy Natalie Portman kiszállt a franchise-ból. Portman már A sötét világ forgatása előtt is frusztrált volt a rendező Patty Jenkins távozása miatt. A színésznőt végül Taika Waititi rendező nyerte vissza, és a 2022-es Thor: Szerelem és mennydörgés című filmben újra eljátszotta a szerepét.
#7

72 Vasember 3  (2013)

(97) (26)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

A zseniális és bohém multimilliomos Tony Starknak a Vasember harmadik részében minden eddiginél nagyobb veszéllyel kell szembenzénie. Az események tétje nem csupán a túlélés... több»

Robert Downey Jr. vasember-trilógiájának harmadik és egyben utolsó része továbbra is rendkívül ellentmondásos mind az MCU-rajongók, mind a kritikusok körében. A kritikusok úgy vélték, hogy a filmből hiányzott a mélységérzet a karakterek és a cselekmény tekintetében, a Marvel-rajongók pedig hevesen kritizálták a fordulatot, amely elherdálta a Mandarin MCU-debütálását. A Vasember 3. című filmnek azonban megvannak az erősségei, hiszen a kritikusok továbbra is nagyra értékelték Robert Downey Jr. karizmatikus alakítását a címszerepben. A kritikusok dicsérték a pánikrohamok és a poszttraumás stressz zavar megrendítő ábrázolását Tony történetében, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megnyerje egyöntetű tetszésüket.
#6

71 Thor  (2011)

(66) (91)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Asghar birodalmában végre beköszöntött a béke, az uralkodó fia, Thor azonban alkalmatlan a trón elfoglalására. Bár a harcok során bizonyította rátermettségét, arroganciája... több»

Thor Odinson MCU-debütálása mind a rajongók, mind a kritikusok számára nagyrészt alulmúlta az elvárásokat. A Kenneth Branagh által rendezett Thorban a címszereplő hőst apja, Odin elűzi Asgardból. Erői nélkül, a mennydörgés istenének be kell bizonyítania, hogy méltó a pörölyre és a hatalomra. A kritikák szerint a film a Földre, mint helyszínre összpontosított, mivel egyesek úgy vélték, hogy ez elvett a forrásanyag legérdekesebb elemeitől. A Thor mindenképpen bizonyítja, hogy Chris Hemsworth és Tom Hiddleston jó választás volt a szerepükre. Hiddleston különösen a 2012-es Bosszúállókban való szereplése után vált az egész franchise ikonikus gonosztevőjévé.
#5

69 A hihetetlen Hulk  (2008)

(39) (20)

akció | kaland | sci-fi

Gamma-sugárzás hatására Bruce Banner tudós sejtjei megsérültek, aminek következtében megállíthatatlan erő született benne: Hulk. Banner inkább a bujkálást választja, eldobja... több»

A Hihetetlen Hulk az MCU kezdeti időszakának rendszeresen elfeledett része. Edward Norton vállalta a címszerepet, de Mark Ruffalo még a 2012-es Bosszúállók előtt leváltotta őt. A kritikusok dicsérték A hihetetlen Hulk akcióját, de csalódottságuknak adtak hangot a narratíva mélysége miatt. A korábbi Hulk-központú filmeket figyelembe véve a 2008-as film nehezen állt meg önmagában a karakter méltó iterációjaként. Bár Ruffalo még nem kapott szólófilmet Hulkként, a hős továbbra is az MCU Bosszúállók felállásának egyik alaptagja.
#4

64 Örökkévalók  (2021)

(22) (15)

akció | dráma | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Új, rendkívüli képességekkel rendelkező szuperhőscsapat mutatkozik be a Marvel moziverzumában, ők az Örökkévalók, akik valódi kilétüket titkolva évezredek óta élnek a... több»

Chloé Zhao Oscar-díjas rendezővel az élen és egy sztárszínészekkel teletűzdelt színészgárdával az Örökkévalók biztos sikerfilmnek tűnt, amikor először bejelentették. Sajnos a végeredmény mind a rajongók, mind a kritikusok számára csalódást okozott, és a film az első és egyetlen MCU-projekt, amely "romlott" pontszámot kapott a Rotten Tomatoes-on. Az Örökkévalók szenvedett a tíz új hős bemutatásának súlya alatt, ráadásul egy olyan premisszán, amely nem illeszkedett jól az MCU többi részéhez. A masszív film hatalmas léptékével a nézők nehezen tudtak megbarátkozni, és még mindig nehéz megérteni, hogy az Örökkévalók miért nem kapcsolódtak be az MCU korábbi nagy eseményeibe.
#3

67 Fekete Özvegy  (2021)

(29) (22)

akció | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Egy veszélyes csoport felfedi Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) múltjának legpiszkosabb részleteit, az orosz kémnő ezért kénytelen szembesülni a korábbi életéhez... több»

A Marvel Studios akciódús kém-thrillerében, Natasha Romanoff kénytelen lesz szembenézni múltja sötét epizódjaival, amikor egy veszedelmes összeesküvés hozzá is elér. Nyomában egy életére törő, kérlelhetetlen erővel, Natasha számot kell vessen kémes múltjával és családi kötelékeivel, amiket már jóval azelőtt felbontott, hogy Bosszúálló lett. Ti így vélekedtetek róla: "Nem igazán tudnék sokat írni róla; éppen olyan, mint amilyet az előzetese is mutat: egyszerű, látványos, buta, néhol túlgondolt, felesleges. De mégis nézhető, élvezhető, arra a kb. másfél órára éppen belefér, de a megnézése után felejthető, mint egy eldobható dobozos kóla, ami kb. szintén addig tart míg elfogyasztja az ember, aztán pedig kidobja a lomtárba."
#2

61 Marvel Kapitány  (2019)

(36) (37)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

1990-ben járunk, amikor a Föld két idegen faj galaktikus háborújának részévé válik. A harcokba belekeveredik egy Carol Danvers nevű földi nő, aki így az univerzum egyik... több»

Carol Danvers sztorijáról ez volt a Mafab tagok véleménye: "Látványos. Ennyi. Lapos, mint a Föld az ókorban. Színtelen, mint a vazelin. Kidolgozatlan, mint Mr. Bean izmai. Annyira nincs jó sztorija, hogy az már Aspirinért kiállt. Ráadásul a női főszereplő valahogy nem igazán illik bele Marvel kapitány szerepébe. (Olyan érzésem volt, mintha az összes jobb jelölt épp szabira ment volna, és végtervként választották meg a színésznőt.) A filmen nem segített a legendás színésznő jelenléte sem, aki Marvel kapitány példaképét volt hivatott eljátszani." Egy másik szerint: "Nagyon gyenge Marvel mozi, a sztori borzalmas, akcióból meg kevés van. Brie Larsonnak abszolút nem állt jól a karakter, egyáltalán mi akar lenni ez a szuperhős, Superman női változata? Nevetséges az egész, Samuel Jackson pedig elvállalta élete talán egyik legbénább szerepét. A cicus emel rajt még egy csillagot..."
#1

akció | fantasy | kaland | vígjáték

Disney+ | Telekom TVGO

Lehetséges volna, hogy miután sikerült legyőzni Thanost, az őrült titánt, megmenteni a fél univerzumot, a Bosszúállók oszlopos tagja, Thor méltatlanná váljon mindarra, amelyet... több»

A Mennydörgés Istenének negyedik szólófilmjében Natalie Portman Jane Foster szerepében tér vissza, Christian Bale pedig Gorr, az Istenek Mészárosa szerepében debütál az MCU-ban. Bár a Szerelem és mennydörgés továbbra is Taika Waititi jellegzetes stílusával büszkélkedhetett, ami a Thor: Ragnarokot olyan sikeressé tette, sokan kritizálták a túl sok vígjátéki elem miatt. Bale Gorrja az egyik legsötétebb gonosztevő, akit az MCU-ban láttunk, és ez jelentősen ütközött a film ismétlődő poénjaival. A kritikusok csalódottságuknak adtak hangot a film mélységének és karakterfejlődésének hiánya miatt, a közreműködő színészek ereje ellenére.