A 20 legsokkolóbb filmes csavar a 21. századból

Amikor egy jól bevetett csavar váratlanul ér, az kétségkívül páratlan filmes öröm!

Az évek során az írók és a rendezők mindig új módszereket találtak ki arra, hogy a filmnézőket izgalomban tartsák. Némelyikük mai mércével mérve is elképesztően merész, míg mások csillogása már elkopott az általuk inspirált filmek után.

Vannak olyan filmesek, akik megpróbálták a csavart a védjegyükké tenni (M. Night Shyamalan), aztán vannak olyanok, akik lenyűgözően formáltak egy filmet a végkifejlet köré (Christopher Nolan bűvészdrámája, A tökéletes trükk lényegében egy hatalmas bűvésztrükk volt). Akárhogy is, emlékezetes látványt nyújtanak.

Érdekes módon a fordulatok többnyire a horrorfilmekben vannak túlsúlyban, ezért is olyan lélegzetelállító, amikor egy dráma - vagy még ritkábban egy vígjáték - közepén bukkannak fel.

Természetesen SPOILEREK!!! bőven akadnak - és ne rontsátok el a meglepetést azoknak, akik még nem látták egyik filmet sem.

#20

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

A felállás: A fotós Adam (Leigh Whannell) legyőzi és megöli fogvatartóját, miután a Jigsaw-gyilkos leláncolja egy romos fürdőszobában - ahol a szoba közepén egy holttest fekszik. A zsebeiben kotorászik, a kulcsot keresi, amely kioldja a lábát körülvevő láncot, és meg van győződve arról, hogy a rémálomnak végre vége. / A csavar: ehelyett egy kazettás magnót talál, amelyből kiderül, hogy feltételezett fogvatartója valójában a Jigsaw-gyilkos egy másik áldozata, aki csupán a szabályait követte, hogy megszerezze a testében lévő méreg ellenszerét. A szoba közepén egy holttest emelkedik fel, hogy felfedje magát, mint az igazi Kirakós gyilkos. Egész idő alatt ott volt.
#19

87 Legbelső félelem  (1996)

(28) (12)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Martin (Richard Gere) egy igazi sztárügyvéd, bármit elvállal, amivel tovább növelheti a hírnevét. A legújabb ügye pedig biztosan nagy médiavisszhangot fog kelteni. Martin... több»

A felállás: A védőügyvéd (Richard Gere) szilárdan hisz abban, hogy dadogó ministráns ügyfele (Edward Norton) nem bűnös egy befolyásos katolikus érsek meggyilkolásában. Később elmebajra hivatkozva ártatlannak találják, miután többszörös személyiségzavart diagnosztizálnak nála. / A csavar: A fiú csak megjátszotta a rendellenességet. A film utolsó pillanataiban elhagyja a dadogást, és feltárja bűnösségét, miközben az ügyvédje zavartan nézi.
#18

82 A majmok bolygója  (1968)

(31) (8)

kaland | sci-fi | szatíra

Disney+

George Taylor (Charlton Heston) űrhajós maroknyi csapatával távoli világok felé utazik, hogy meghódítsák és benépesítsék azokat. Űrhajójuk váratlanul meghibásodik, és egy... több»

A felállás: Három tudós több száz évvel az űrbe indulás után arra ébred, hogy egy olyan bolygón landoltak, ahol főemlősök uralkodnak az emberek felett, akik a foglyaik. / A csavar: Amikor Charlton Heston karaktere megszökik a cellájából, végül a homokból kiemelkedő Szabadság-szobrot találja. Kiderül, hogy ez nem akármilyen bolygó - ez a Föld.
#17

90 A tökéletes trükk  (2006)

(156) (21)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max

A két bűvész, az elegáns Robert Angier és a zseniális Alfred Borden a XX. század Londonjának legünnepeltebb varázslói. A múltban barátok voltak, de egy baleset tönkreteszi... több»

A felállás: A film két bűvész, Alfred Borden (Christian Bale) és Rupert Angier (Hugh Jackman) rivalizálását követi nyomon, akik mindent megtesznek, hogy túljárjanak egymás eszén, és olyan trükköket mutatnak be, amelyeket a másik lehetetlennek tart. / A csavar: kiderül, hogy Fallon, Borden gyermekeinek szakállas gondozója valójában az ikertestvére (őt is Bale játssza), míg Angier technikája sokkal nyugtalanítóbb: minden este Tesla technológiáját felhasználva egy víztartályba küldi a klónját.
#16

88 Más világ  (2001)

(52) (7)

horror | misztikus | thriller

Grace (Nicole Kidman) férje nem tért vissza a második világháborúból, így a nő egyedül él két gyermekével, akik különös betegségben szenvednek – nem érheti őket... több»

A felállás: Nicole Kidman játssza Grace-t, az anyát, aki megpróbálja megvédeni két gyermekét a természetfeletti erőktől a viktoriánus kúriájukban. / A csavar: A kísértettörténet egyfajta fordulataként kiderül, hogy Grace és gyermekei a szellemek: Grace megölte őket - mielőtt saját maga ellen fordította volna a fegyvert - kétségbeesésében, mert feltételezhetően meghalt a férje a második világháborúban.
#15

90 Oldboy  (2003)

(42) (31)

akció | dráma | misztikus | thriller

Cinego

A hétköznapi családapa, Oh Dae-soo gyanútlanul éli életét, míg egy napon fogságba ejtik. A férfi nem tudja, hogy ki és miért kapta el. Éveken át egy cellában raboskodik.... több»

A felállás: Oh Dae-Su-t (Choi Min-sik) elrabolják és 15 évig fogságban tartják. Amikor végül kiszabadul, bosszút áll egy fiatal lány, Mi-Do (Kang Hye-jung) segítségével, akibe beleszeret. / A csavar: a lány valójában az ő lánya. A fogvatartói szervezték meg a találkozásukat.
#14

76 A köd  (2007)

(55) (17)

horror | sci-fi

Netflix

David Crayton (Thomas Jane) és családja egy átlagos amerikai kisvárosban lakik, ahol egyik éjszaka egy hatalmas vihar kicsavarja a kert fáit, betöri a ház galériáját, és... több»

A felállás: David Drayton (Thomas Jane) a ködben megbúvó szörnyek elől menekülve vezeti a szupermarketből való szökést, ahol meghúzták magukat. Elérnek egy autót és elhajtanak, de hamarosan kifogy a benzin, és rájönnek, hogy nincs remény. David megtölt egy fegyvert, és miközben a kamera kivág, lelövi a túlélőket, köztük a kisfiát is. / A csavar: miközben készülődik, hogy a saját fejéhez szegezze a fegyvert, árnyékos alakok gurulnak felé. Megdöbbenve tapasztalja, hogy valójában a katonaság az, amelyik felveszi a harcot a ködlényekkel. Ok nélkül ölte meg a fiát. Szörnyű időzítésről beszélünk.
#13

90 Millió dolláros bébi  (2004)

(40) (23)

dráma | sportfilm

Frankie Dunn nagy tanítása az életre: „Mindig védd magad”. Pályája során sok bunyóst edzett és menedzselt, azonban mióta már lányával is eltávolodtak, magányosan éli... több»

A felállás: Clint Eastwood Hilary Swank amatőr bokszoló karakterének, Maggie-nek, az alulmaradt amatőr bokszolónak segít elérni az álmát, hogy profi legyen. / A csavar: A film közepén Maggie kitöri a nyakát, miután egy bokszmeccs közben megütik. Ami egy jó érzésű, alulmaradottakról szóló történet volt, gyorsan átváltozik egy kemény drámává, amely az eutanáziáról szól.
#12

89 Mementó  (2000)

(67) (21)

misztikus | thriller

Leonard Shelby minden áron meg akarja találni azt, aki megerőszakolta és megölte a feleségét. Azonban gyógyíthatatlan betegsége miatt nem képes friss élményeket tárolni a... több»

A felállás: Leonard (Guy Pearce) azt a férfit keresi, aki megerőszakolta és megölte a feleségét. A keresést azonban hátráltatja a rövid távú memóriavesztése. A film során végig Sammy Jankis történetét meséli el, aki véletlenül megölte cukorbeteg feleségét; az asszony folyamatosan több inzulint kért, mivel nem hitte el, hogy a férfi emlékezetkiesésben szenved. / A csavar: a felelős férfi, aki megerőszakolta a feleségét, de nem gyilkolta meg, és Leonard évekkel ezelőtt megölte - csak nem emlékszik rá. A felesége valódi gyilkosa... ő maga. Az igazi neve? Sammy Jankis.
#11

68 Halállista  (2011)

(5) (4)

dráma | horror | krimi | thriller

Nyolc hónappal utolsó megbízása után egy bérgyilkos ismét elvállal egy munkát két társával. De az egyszerűnek induló feladat egyre bizarrabbá és nyugtalanítóbbá válik,... több»

A felállás: Két bérgyilkos kap egy listát azokról az emberekről, akiket el kell intézniük. Útjuk egy szekta szertartásához vezet, ahol az egyik férfinak, Jay-nek (Neil Maskell) meg kell ölnie egy utolsó áldozatot, akit a Púposnak hívnak. / A csavar: a Púpos valójában a bebörtönzött felesége, akinek a hátára van szíjazva a fiuk. Miután megölte őket, a szektások megkoronázzák.
#10

72 Vasember 3  (2013)

(97) (26)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

A zseniális és bohém multimilliomos Tony Starknak a Vasember harmadik részében minden eddiginél nagyobb veszéllyel kell szembenzénie. Az események tétje nem csupán a túlélés... több»

A felállás: Tony Starknak (Robert Downey Jr.) egy Mandarin (Ben Kingsley) nevű terroristát kell felkutatnia és megállítania, aki támadások sorozatát indította a világ ellen. / A csavar: sikerrel jár - de megtudja, hogy a Mandarin valójában egy Trevor Slattery nevű brit színész, akit a valódi felelősök béreltek fel.  
#9

85 Azonosság  (2003)

(49) (6)

misztikus | thriller

Netflix

Egy este a viharos idő tíz ismeretlent sodor össze egy útszéli motelbe. Az idegenek azonban hamarosan hátborzongató események részesei lesznek. Minden jel arra utal, hogy a mit sem... több»

A felállás: Egy elítélt több gyilkosság miatt kivégzésre vár, és 10 idegen egy viharban egy távoli nevadai szállodában reked. Hamarosan egymás után kezdik őket megölni. / A csavar: Az idegenek az elítélt kettévált személyiségei. A motel egy kitalált valóság, amelyen keresztül az orvosok megpróbálják kideríteni, hogy melyikük okozza a gyilkos hajlamokat. A limuzinsofőr Edre (John Cusack) fókuszálnak, anélkül, hogy észrevennék, hogy rosszul választották ki: a gyilkos személyiség egy kilencéves gyerek, Timmy.
#8

88 Holtodiglan  (2014)

(252) (20)

dráma | misztikus | thriller

HBO Max | TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) látszólag boldog házasságban élnek, gazdagok és sikeresek. Épp az ötödik házassági évfordulójukra készülnek, amikor Amynek nyoma... több»

A felállás: Amikor Amy Dunne (Rosamund Pike) eltűnik, a férje, Nick (Ben Affleck) lesz az első számú gyanúsított az eltűnése mögött. / A csavar: A film közepén minden világossá válik - Amy megrendezte az elrablását, és hónapokig tartó bosszúból a férjét vádolta meg a házasságon kívüli kalandjai miatt.
#7

81 Tűnj el!  (2017)

(61) (23)

horror | misztikus | szatíra | thriller

SkyShowtime

Most, hogy Chris (Daniel Kaluuya, Sicario – A bérgyilkos) és a barátnője, Rose (Allison Williams, Csajok) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás... több»

A felállás: Rose (Allison Williams), egy fehér nő, hazaviszi fekete barátját, Christ (Daniel Kaluuya), hogy találkozzon a családjával. Chris hamarosan meggyőződik arról, hogy sötét titkot rejtegetnek, és megpróbálja meggyőzni barátnőjét, hogy el kell költözniük. / A csavar: nem téved - csak Rose benne van az összeesküvésben. Miután felfedezi a fekete férfiak fotóit, akikkel korábban kapcsolatban volt, Chris-t elrabolják, és rájön, hogy egy szektás családjához csábították, akik fiatalabb fekete testekbe akarják beültetni szeretteik agyát.
#6

87 Játsz/ma  (1997)

(27) (8)

dráma | misztikus | thriller

Netflix | TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

A film főszereplője egy gazdag bankár, aki beleunt életébe. Abban a korban jár, amiben apja is, amikor öngyilkosságot követett el. Közeleg a születésnapja, ám legszívesebben... több»

A felállás: Nicholas Van Orton (Michael Douglas) elmenekül, miután beleegyezett, hogy részt vesz egy perverz "játékban", amelynek során - többek között - élve eltemetik, és öngyilkosságot fontolgat, miután véletlenül megölte a testvérét. / A csavar: Az egész valójában végig csak egy játék volt, amit a bátyja szervezett, akit egyáltalán nem öltek meg.
#5

92 Harcosok klubja  (1999)

(184) (35)

dráma | szatíra

Netflix | HBO Max

Jack azt gondolja, hogy teljesen normális és kiegyensúlyozott életet él, hollott utálja a munkáját, terápiás csoportokba jár, és csak Marlával tudja megértetni magát. Élete... több»

A felállás: A névtelen narrátor (Edward Norton) és Tyler Durden (Brad Pitt) világa ütközik, amikor egy földalatti klubot alapítanak, amely lehetővé teszi, hogy hétköznapi emberek ökölharcot vívjanak egymással. / A csavar: A narrátor és Tyler szétválasztott személyiségek - vagyis ugyanaz a személy.
#4

91 A Birodalom visszavág  (1980)

(115) (28)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Az egyik utolsó felkelő támaszpont hófödte lankáit birodalmi lépegetők lepik el. Leiának, Han Solónak, és Chewbaccának menekülőre kell fognia, a nagy sietségben azonban... több»

A felállás: Obi Wan Kenobi és Yoda jedi mester képzi ki Luke Skywalkert (Mark Hamill), hogy legyőzze a gonosz Darth Vadert, ami minden leszámolások leszámolásához vezet. / A csavar: Skywalker egy elég nagy felfedezés után kapja a csapást: a gonosztevő az apja. Sokk és félelem.
#3

90 A tégla  (2006)

(125) (25)

dráma | krimi | thriller

Úgy tűnik, a maffia túlságosan is jól értesült a rendősrég ügyeiben, ezért a fiatal rendőr, Billy Costigan beépül Frank Costello maffiavezér szervezetébe, hogy lebuktassa a... több»

A felállás: A zsaru Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) beépül a bandafőnök Frank Costello (Jack Nicholson) szervezetébe, ugyanakkor a bűnöző Colin Sullivan (Matt Damon) is beszivárog a rendőrségbe - és hamarosan mindketten gyanítják, hogy kémek vannak közöttük. / A csavar: mindketten holtan végzik. Egy sokkoló jelenetben Sullivan megöli Costigant, aki azt hiszi, hogy megúszta a dolgot. Sean Dignam őrmester (Mark Wahlberg) gondoskodik Sullivanről egy ugyancsak sokkoló csúcsjelenetben.
#2

84 Vágy és vezeklés  (2007)

(32) (16)

dráma | háborús | misztikus | romantikus

HBO Max | SkyShowtime

Egy forró nyári napon 1935-ben Angliában a nagy képzelőerővel és írói vénával megáldott kislány, a 13 éves Briony (Saoirse Ronan) rájön, hogy nővére, Cecilia (Keira... több»

A felállás: Briony Tallis (Saoirse Ronan) hamisan megvádolja a házvezetőnő fiát (James McAvoy) unokatestvére megerőszakolásával, amikor féltékeny lesz a férfi és idősebb nővére (Keira Knightley) kapcsolatára. A fiú börtönbe kerül, de végül kiszabadul, hogy bevonuljon a második világháborúba - és a nézők megtudják, hogy végül újra fellángolt a románca Ceciliával, és boldogan éltek, amíg meg nem haltak. / A csavar: Csakhogy nem így történt. Megtudjuk, hogy ez egy újabb hazugság az idősebb Brionytól - Robbie és Cecilia is meghaltak a háborúban.
#1

82 Érkezés  (2016)

(84) (14)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max

A távoli jövőben játszódó történet középpontjában egy a Föld létezését veszélybe sodró esemény áll: földönkívüliek érkeznek bolygónkra. A hadsereg vezérkara egy... több»

A felállás: Louise Banks nyelvészprofesszor (Amy Adams) segítségét kérik, amikor idegenek érkeznek a Földre. Miközben Louise látomásokat lát a lányáról, aki, mint megtudjuk, tizenévesen rákban halt meg, megpróbál kommunikálni a fajjal, hogy rájöjjön, mi a látogatásuk célja. / A csavar: Louise megfejti az idegen nyelvet, ami képessé teszi arra, hogy a jövőbe lásson. Amit mi flashbacknek hittünk, az valójában flash-forward - a lánya még meg sem született.