Tényleg ez a 10 legcikibb filmvégi csavar?

Mindenki szereti, ha egy mozi a végére tartogat még egy utolsó csavart. Mégsem az a gyilkos, akiről mindenki hitte. Mégsem halt meg a szereplő, akit láttunk korábban meghalni. A háttérben egy olyan hatalom munkálkodik, amiről végig fogalmunk sem volt. Vagy épp valaki valakinek az apja, nagyapja, de legalábbis az apjának az unokaöccsének az unokabátyjának a régi szobatársa…

Néha azonban a filmkészítők annyira rápörögnek erre az utolsó csavar dologra, hogy abból valami orbitális nagy ökörség sül ki. Van néhány olyan film, aminek az utolsó nagy fordulata egyenesen vérciki. Ezek közül gyűjtötte össze a Looper magazin azt a tízet, ami szerintük minden idők legbénább utolsó csavarjai. Figyelem, erősen spoileres toplista következik!

#10

akció | kaland

Netflix

Batman  nyolc évvel ezelőtt magára vállalta Harvey Dent gaztetteit, melyet követően nyom nélkül eltűnt. Üldözötté vált, de nem hiába, mert a Dent-törvénynek köszönhetően... több»

Míg a Sötét lovag trilógia második része sokak szerint minden idők egyik legjobb szuperhősmozija, addig a harmadik rész már elég erős visszalépés volt hozzá képest. Főleg a befejezés, amely során több szemforgatós rész is volt. Egyfelől John Blake-ről kiderül, hogy a középső neve Robin... De ennél is erőltetettebb volt, amikor Miranda Tate hátba szúrja Batmant és közli, hogy egyébként ő Ra's al Ghul lánya és azért jött, hogy befejezze apja munkáját...
#9

85 Azonosság  (2003)

(49) (6)

misztikus | thriller

Netflix

Egy este a viharos idő tíz ismeretlent sodor össze egy útszéli motelbe. Az idegenek azonban hamarosan hátborzongató események részesei lesznek. Minden jel arra utal, hogy a mit sem... több»

Egy izgalmas és valóban érdekes(nek tűnő) thriller, amely egy útszéli motelben játszódik. Néhány idegen gyűlik össze a vihar elől, ám valaki közülük sorra gyilkolja a többieket. A film végére tartogatják a poént: az egész nem is létezik, csak egy sorozatgyilkos fejében, akit épp a kivégzésére vinnének, de előtte az ügyvédei megpróbálják rábizonyítani, hogy tudathasadása van. A film tulajdonképpen a különböző személyiségeivel való leszámolása.
#8

71 A falu  (2004)

(22) (17)

dráma | misztikus | thriller

Disney+ | Netflix

Egy falu lakossága szentül hiszi, hogy a település határain túl különös teremtmények élnek. A falu és a lények közti békét mindössze az tartja fent, hogy tiszteletben... több»

De komolyan, ki az, aki nem volt képben a film kb. felére (vagy még előbb), hogy mi is lesz a nagy filmvégi csavar? Egy XIX. századi falu, amelyet egy erdő vesz körül, ahol különös szörnyek élnek. Ezért senki sem meri elhagyni a falut. A nagy csavar, amire mindenki várt, hogy kiderüljön, mik ezek a szörnyek, rém erőltetett volt. A falu valójában napjainkban létezik, a szörnyek pedig a falu vezetői, akik így próbálják meg a lakókat a faluban tartani.
#7

családi | fantasy | kaland

HBO Max

A film hivatalos szinopszisa szerint Newt Scamander épp befejezte világjáró körútját, mely során aprólékos feljegyzéseket készített a mágikus lényekről. Hazafele tartó útja... több»

A filmben végig egy bizonyos Grindelwaldról suttognak, akihez képest a későbbi Voldemort egy ministrásfiú. Mégis, az egész filmben valaki vagy valami egészen mást kergetnek végig New Yorkon. Hogy aztán a nagy fináléban a végig rém gyanúsan viselkedő aurorról kiderüljön, hogy valójában ő Grindelwald... micsoda fordulat.  
#6

84 Az árva  (2009)

(37) (16)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Kate (Vera Farmiga) és John (Peter Sarsgaard) két gyermek boldog szülei. Vágytak egy harmadikra is, de sajnos a babájuk halva született. A családi tragédia megviselte... több»

Egy újabb film, ami remekül indul, de végül valami orbitális nagy ökörségben csúcsosodik ki. A sztori szerint egy amerikai házaspár örökbe fogad egy kilenc éves orosz kislányt, aki szinte azonnal furán kezd viselkedni. Rettegésben tartja mostohatestvéreit, mostohaszüleit pedig szexuális kijelentésekkel zaklatja. Később az árvaház elárulja, hogy mindig is rejtélyes tragédiák vették körül a lányt. A film végén pedig megpróbálja elcsábítani mostohaapját, hogy legvégül kiderüljön, valójában egy 33 éves észt nő... Mi van?!  
#5

86 Szemfényvesztők  (2013)

(114) (8)

krimi | misztikus | thriller

TV-ben (TV4, csütörtök 01:33)

Egy csapat illuzionista esélyt kap arra, hogy olyan előadással és trükkökkel kápráztassák el a nézőket, amelyeket még senki sem látott. Első nagy dobásuk során kirabolnak egy... több»

Tipikusan az a film, ami végig jól teljesít, a néző pedig várja a sok csavar után a végső legnagyobbat. És hatalmasat koppan. A sztori négy illuzionistáról szól, akik gazdagokat rabolnak ki mindenféle trükkökkel. Van egy FBI-ügynök is, aki a fél világon keresztül üldözi őket. A nagy csavar pedig... hogy ez az ügynök maga is egy illuzionista, ráadásul a banda ténykedését megszervező mesterbűnöző fia...
#4

78 Múlt karácsony  (2019)

(26) (11)

dráma | romantikus | vígjáték

Netflix

Kate élete nem az ideális forgatókönyv szerint halad, semmi sem alakul a tervei szerint. Egy karácsonyi boltban talál állást a télapó manójaként, de úgy tűnik, ez a döntése... több»

Karácsonyi romantikus komédiának indul, és annak egy ideig tök jól meg is állja a helyét. A film főhőse, Kate egy karácsonyi vásárban dolgozik a Mikulás manójaként, az élete pedig romokban. Egy nap találkozik Tommal, akivel hamar lelki társakká válnak. Kate elárulja Tomnak, hogy egy évvel korábban szívátültetésen esett át. Mikor később ellátogat a férfi lakására, kiderül, hogy azt eladták, a korábbi lakó pedig egy balesetben elhunyt, szívét pedig másnak ültették be... Van tipp, kibe?
#3

78 Emlékezz rám!  (2010)

(25) (7)

dráma | romantikus

Tyler Hawkins (Robert Pattinson) egy lázadó, művészi hajlamokkal megáldott diák New York városában.Miután bátyja öngyilkos lett, apjával eltávolodtak egymástól. Tyler a... több»

A film szinte végig egy klisés romantikus film a szokásos "bosszúból összejövök vele, hogy aztán szakítsunk, de közben véletlenül mégis megszeretem" sztorival. A főhőst egy este egy verekedés miatt beviszik a rendőrök, ezért bosszúból randizni kezd a nyomozó lányával, de persze menet közben egymásba szeretnek. Mindkettejükről kiderül, hogy volt valamilyen személyes családi tragédiájuk, csak azért, hogy még jobban megszeressük őket. Már-már túl is lennénk a nagy finálén, amikor is főhősünk megkapja új irodáját... a World Trade Centerben. 2001. szeptember 11-én...
#2

76 Hancock  (2008)

(17) (7)

akció | dráma | fantasy

HBO Max

Hancock (Will Smith) igazi emberarcú szuperhős: nincs rendes állása, és egy lakókocsiban lakik, ráadásul naponta tetemes mennyiségű alkoholt önt le a torkán, és mikor... több»

Will Smith mint egy alkoholista, nem törődöm szuperhős? Bizony, ilyen film is volt, még ha nem is aratott osztatlan sikert, sőt... A Hancock tulajdonképpen a mindenki által megvetett szuperhős felemelkedéséről szól, amit egy szakmájában nem túl sikeres PR-osnak köszönhet. Hogy a film végére kiderüljön, az említett PR-os felesége titokban ugyanolyan halhatatlan félisten, mint Hancock. Csak épp ha közel vannak egymáshoz, akkor kioltják egymás erejét. Mintha az első óra után átkapcsoltunk volna egy másik filmre...
#1

65 Vihar előtt  (2019)

(26) (6)

dráma | misztikus | thriller

Netflix

Baker Dillt, a rejtélyes halászhajó-kapitányt sötét múltja kísérti és nyomasztja, mígnem egy nap a csodálatos karibi paradicsomban utol is éri. A sziget igazi turistacélpont,... több»

Na ez az a film, aminek totális agyhalál a vége... A sztori főhőse Dill Baker, aki hajóján furikázza a turistákat a trópusokon. Egy nap a volt felesége felkeresi, hogy segítsen rajta: ölje meg a jelenlegi férjét, Franket, aki rettegésben tartja őt és a fiát, Patricket. Dill igazi morális dilemmába kerül: megtegye ne tegye?! És akkor jön a slusszpoén! Az egész valójában nem létezik! Dill sem létezik! Valójában minden csak egy videojáték, amit Patrick írt, Dill pedig csak egy kitalált karakter. Azért készítette, hogy bátorságot gyűjtsön a valóságban tényleg végezni Franket... ?!