Texasi láncfűrészes: Az összes film rangsorolva a legrosszabbtól a legjobbig

Nem csak az önmagukból halálos iramban viccet csináló akcióhősök szeretnek akár közel két számjegyű folytatást gyártani ugyanabból a sztoriból, ez bizony a horrofilmek műfaján belül még inkább jellemző. Elég csak Freddy Krueger rémálmaira vagy Jason Voorhees tóparti táborozására gondolni. De ide sorolható a slasher filmek egy másik koronázatlan királya is, aki Texasban szeleti a népet egy benzinfüstöt pöfékelő láncfűrésszel.

A neve nem tisztázott (hol Sawyer, hol Hewitt...), de mindenki csak Leatherface-nek, vagyis Bőrpofának hívja és bizony eddig kilenc filmben késztette futásra, sikoltásra és bő vérzéssel járó végtagvesztésre a Texasba tévedt fiatalokat. E kilenc film között vannak egészen jól sikerült darabok is, de persze a nagy számok törvénye alapján olyanok is, amikre még a legelvakultabb rajongók is csak annyit tudnak mondani, hogy „he?!”

De állítsuk most sorrendbe e kilenc filmet, kezdjük a leggyengébb láncszemmel, hogy aztán itt is rájöjjünk az általános érvényű igazságra: mindig az első a legjobb.

#9

54 Bőrpofa  (2017)

(9) (15)

horror | krimi | thriller

1965-ben, Texasban négy zavarodott és erőszakos tinédzser megszökik egy elmegyógyintézetből, és magukkal hurcolnak egy szép, fiatal ápolónőt is. Megindul utánuk a... több»

A film, amiről csak az utolsó tíz percben derül ki, hogy valójában a Texasi láncfűrészes franchise egy tagja, de inkább csak mostohagyereke. Az egész sztorinak nem túl sok köze van bármihez, amit a korábbi filmekben láttunk, ami még nem is lenne baj egy újabb előzménymozi esetében, de ez annyira elüt, hogy kb. bármi lehetett volna a címe.
#8

horror | thriller | vígjáték

A láncfűrészes család által elkövetett gyilkosságok egész Amerikát megrázták. Öt év telt el a történtek óta, azóta a családról senki sem tud semmit. Míg egy este egy... több»

Texasi láncfűrészes horror Matthew McConaughey-val és Renée Zellwegerrel, mi baj lehetne? Nos, nagyjából a filmmel minden. Fura a történet, fura a női ruhában sikoltozó Bőrpofa, de mind közül a legfurább maga, Matthew McConaughey...
#7

horror | krimi | thriller

Netflix

Csaknem 50 évnyi bujkálást követően a texasi láncfűrészes visszatér, hogy egy csapat tinit terrorizáljon, akik megzavarják békés nyugalmát egy félreeső városkában. több»

A néhány napja debütált legújabb iteráció finoman szólva sem győzte meg a nagyérdeműt eddig. A '74-es eredeti folytatásának szánták, de míg abból elég jól átjön az iparosodás által tönkretett kisvárosi Amerika keserűsége, addig itt a manapság aktuális témák (genederizáció, cancel kultúra, iskolai lövöldözések) sehogy sem passzolnak a filmhez.
#6

horror | thriller

A texasi Newt lakói régóta gyanítják, hogy a Sawyer család lehet a felelős több környékbeli ember eltűnéséért. Amikor egy forró nyári napon egy fiatal nő elmenekül a... több»

Örökség vagy ökörség, nem ugyanaz, bár itt majdnem. Ezen a filmen is érződik, mint a 2010-es évek elejének megannyi más horrorján, hogy kizárólag azért készült, hogy 3D lehessen. Ez másnak sem állt jól, ennek sem.
#5

horror | thriller

Michelle és Ryan Kaliforniából Floridába tart. Texasban éri a fiatal párt az elsõ intõ jel: egy kisváros mellett rendõrblokádba ütköznek. Kiderül, hogy a környéken... több»

Az eredeti "sorozat" harmadik része, ami már messze meg sem közelítette az első két rész egymáshoz mérten is eléggé eltérő színvonalát. Érdekesség, hogy ebben szerepel a még elég fiatal Viggo Mortensen, méghozzá az őrült család egyik tagjaként!
#4

horror | thriller

Egy asszony a mészárszéken szüli meg gyermekét - ez a születési momentum a kisfiú egész életére kihat. A gyermeket egy család veszi magához, miután az anyja lemondott róla, s... több»

Ez a sorozat sem úszta meg eredetmozi nélkül, de ez most nem a '74-es film eredettörténete volt, hanem a három évvel korábbi remake-é. Nagyjából hozza is ugyanazt a színvonalat, ami egyszerre lehet kritika és dicséret is.
#3

73 A texasi láncfűrészes  (2003)

(19) (18)

horror

Texas egy Isten háta mögötti vidékén öt fiatal felvesz egy stoppoló lányt, aki a furgonban végez magával. A fiatalokat megrázza a haláleset, úgy döntenek, hogy a helyiektől... több»

A XXI. század első remake-je a franchise-on belül, amelyet máig több folytatás követett. Bár ebben is Leatherface lengeti a láncfűrészt, valójában a show-t egy kicsit ellopta R. Lee Ermey alakítása.
#2

58 Halálbarlang  (1986)

(9) (17)

horror | vígjáték

Az egyetlen túlélõ Sally Hardesty nagybátyja Lefty Enright bosszút esküdött, hogy nem nyugszik, ameddig Bõrpofáékat el nem kapja, már csak meg kéne találnia õket. Bõrpofa és... több»

Tizenkét évvel az első film után készült el a folytatás, amely valamivel humorosabbra vette a figurát, de ettől még nem kevésbé véres. Az események ezúttal egy elhagyatott vidámparkban játszódnak, ami önmagában is ad egy nem kicsit hátborzongató körítést az egésznek.
#1

horror | road movie

HBO Max

Sally és Franklin Hardesty barátaikkal együtt elindulnak, hogy felkeressék nagyapjuk sírját, amit a hírek szerint megbolygattak. Út közben különösebbnél különösebb dolgok... több»

Számos ma is nagy népszerűséggel futó horror franchise gyökerei vezetnek vissza a '70-es évekbe. Ilyen a Texasi láncfűrészes mészárlás is. A legelső film mai szemmel sem megmosolyogtató. És nem mellesleg az egyik leghíresebb horror franchise-t indította útjára közel negyven évvel ezelőtt.