Megtörtént esetek: 14 kegyetlen film valódi sorozatgyilkosokról

Kevés érzés hasonlítható ahhoz a hátborzongató, szívszorító érzéshez, amit egy nagyszerű thrillerfilm megtekintése okoz. Akár horrorfanatikus, akár nem, a várakozás, mielőtt egy sorozatgyilkos előbukkan az ajtó mögül, képes szinte mindenkit halálra rémíteni.

Még ijesztőbb az a gondolat, amit a filmek közvetíteni tudnak, az a megfontolás, hogy néhány ilyen eset és esemény, bármilyen aljas vagy erkölcsileg romlott is legyen, a való életben is megtörtént. Bármilyen tudatlanul boldogságos is lenne az egészet kitalációnak nevezni, a valaha a mozivásznakra került legszörnyűbb filmes gonosztevőket valós emberek és események után mintázták.

Íme, a tíz legjobb, igaz történeteken alapuló sorozatgyilkosos film listája.

#14

90 A bárányok hallgatnak  (1991)

(143) (36)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

A bárányok hallgatnak, Jodie Foster és Anthony Hopkins főszereplésével egyedülálló, és nagy hatású örökséget hagyott maga után. A filmben a gyilkost "Buffalo Billként" emlegetik, aki egy beteges elméjű egyén, akinek fétise, hogy molett nőket rabol el, és túszként tartja őket egy emberi hússal teli kamrában a pincéje alatt, majd végül megöli őket, hogy a bőrüket bodyként viselje. Mindezek a tulajdonságok hasonlítanak Ed Geinéhez, aki állítólag koponyákból készített edényekből ivott, és csontokból készült székeken ült. Hannibal Lector (Anthony Hopkins) karaktere azonban egy egészen más történeten alapult - egy halálraítélt vérengző rab történetén, aki megvesztegetett egy őrt, hogy engedje megszökni a börtönből. A film kulturális hatása inspirálhatta a listán szereplő többi alkotást is. A Bárányok hallgatnak című filmnek köszönhető, hogy a társadalomban hatalmas kulturális vonzalom alakult ki a sorozatgyilkosok iránt. Ed Gein csak egy a sok egyéniség közül, akik bár szörnyű bűnöket követtek el, arra ösztönzi a rajongókat, hogy többet akarjanak megtudni világunk beteg és elborult egyéniségeiről.
#13

89 Psycho  (1960)

(94) (45)

horror | misztikus | thriller

Marion Crane, a titkárnő ellop 40 ezer dollárt főnökétől, majd új autót vesz, és egy motelben húzza meg magát. Együtt vacsoráznak a szelíd, de furcsa tulajjal, Norman... több»

Ha már a Psycho szóba került, Norman Bates talán az egyik legközelebbi értelmezés ezen a listán, és az egyik legjobb karakter, akit egy valódi gyilkos ihletett. Ed Geinnek komoly anyai problémái voltak, ami ebben a filmben Bates-ről is elmondható. Úgy tűnik, Gein lehet a legnagyobb hatással, ha az ikonikus filmgyilkosok inspirálásáról van szó. Amikor Bates először mutatkozik be, meglehetősen furcsának és félénknek tűnik. Ez a személyiség azonban úgy tűnik, hogy egy pillanat alatt megváltozik, mivel egy másik személyiséget is magában hordoz, mégpedig a lekicsinylő anyja személyiségét. A rajongók a film során észrevehetik Bates viselkedésének finom változásait, és vitatkozhatnak egymás között, hogy egy adott pillanatban a karakter melyik fele irányít. A Psycho a horror egyik mérföldköve volt, de talán nem jött volna létre Ed Gein nélkül. A gyilkosról köztudott volt, hogy furcsa viszonyban volt az édesanyjával, aki őt és testvéreit érzelmileg bántalmazta, és megtiltotta nekik, hogy nőkkel érintkezzenek. Ez a dinamika segített kialakítani Bates anyjának személyiségét, akinek Normanben rejlő személyisége valószínűleg fenyegetést látott a vonzó Marion Crane-ben, aki veszélyt jelentett az irányítására.
#12

horror | road movie

HBO Max

Sally és Franklin Hardesty barátaikkal együtt elindulnak, hogy felkeressék nagyapjuk sírját, amit a hírek szerint megbolygattak. Út közben különösebbnél különösebb dolgok... több»

Bár a Texasi láncfűrészes mészárlást valóban igaz történetként hirdetik, a "Bőrpofa" karaktere nem egy valódi személy volt, aki motoros láncfűrésszel terrorizálta a várost. Másrészről, a kissé túlzó prózát pörgető pörgés ellenére magát a történetet az 1957-es valódi embermészáros, Ed Gein ihlette. A "plainfieldi mészáros" néven is ismert, emberi maradványokból ruhákat készítő hírhedt Gein számos pszichológiailag izgalmas filmes cselekmény ihletője volt, többek között Norman Bates karakteréé a Psychóban.
#11

84 Zodiákus  (2007)

(56) (32)

dráma | krimi | misztikus | thriller

San Franciscóban egy őrült, de zseniális sorozatgyilkos szedi áldozatait. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, a lakosság körében pedig lassan eluralkodik a pánik: a... több»

A Zodiákus gyilkos egy másik megoldatlan rejtély, ami a legismertebbek közé tartozik, és mindenkinél jobban megérdemelne egy filmet. A David Fincher által rendezett, Robert Raysmith 1986-os regénye alapján készült Zodiákus című film epikus beszámoló a sorozatgyilkosról, aki az 1960-as évek végétől a 70-es évek elejéig holttestekkel szórta tele a San Franciscó-i öböl környékét. A dramatizált változat nemcsak a Zodiákus gyilkos ravasz mesterségét és félelmetes taktikáját örökíti meg, hanem igazán nagy hollywoodi nevek is szerepelnek benne, például Robert Downey Jr, Mark Ruffalo és Jake Gyllenhaal. Bár még ezek az A-listás színészek is mellékszereplőknek tűnnek ennek az igaz bűnügyi történetnek a feszültségéhez képest.
#10

dráma | krimi | thriller

Az 1969-es Beverly Hills-i mészárlást feldolgozó alkotás. A hét áldozatot követelő tragédiasorozatban életét vesztette a legendás Roman Polanski állaptos felesége is. több»

A híres Beatles-dalról elnevezett Helter Skelter, Tom Gries rendezésében 1976-ban bemutatott pszichológiai thriller tévéjáték. A kultikus-klasszikus szónak egészen új értelmet adó film a Manson család által elkövetett szörnyű kegyetlenkedéseken alapul. A Manson család gyilkosságai a legnehezebb archívumok közé tartoznak, amikbe bele lehet merülni, és ez a film mindenképpen megállja a helyét. Manson akkor került először a köztudatba, amikor kiderült, hogy ő szervezte meg a Tate-La Bianca gyilkosságokat 1969-ben. Bár nem ő maga követte el a gyilkosságokat, képes volt rávenni követőit, hogy kövessék el helyette a bűncselekményeket, aminek hét halálos áldozata volt. Manson mára már halott, 2017. november 20-án hunyt el, négy évtizedes börtönbüntetés után.
#9

dráma | életrajzi | krimi | thriller

Michael Riley nyomozó meg van győződve arról, hogy a sikeres chicagói üzletember, Brian Dennehy áll egy 15 éves fiú eltűnése mögött. Vajon tényleg egy sorozatgyilkos rejtőzik... több»

John Wayne Gacy talán egyedül teremtette meg a Coulrophobia (bohócoktól való félelem) kialakulását a félelmetes "Gyilkos bohóc" uralkodása révén, és az Elkapni a gyilkost tökéletes képet fest arról, hogy miért. A bárki számára valóban félelmetes, a horrorfilmek fanatikusai számára pedig ugyanilyen szórakoztató, 1992-es kétrészes televíziós saga, amelyet Eric Till rendezett, részletesen bemutatja a szadista sorozatgyilkos hátborzongató és véres múltját, aki több mint 30 fiatal fiút erőszakolt meg és mészárolt le brutálisan. Bűntetteinek kimondhatatlan volta ellenére a legijesztőbb elem, amelyet akár dramatizált, akár bonafide tényeknek tekinthetünk, az a jelmez, amelyet elkövetésük során viselt. És nem egy piros-nyikorgó orr volt az egyetlen kellék, amit használt. Gacy egy teljesen más, látszólag kedves személyiséget is viselt, hogy elfedje kegyetlen, vérszomjas arcát.
#8

60 My Friend Dahmer  (2017)

(1) (1)

dráma

A film Jeffrey Dahmer szomorú és nyomasztó középiskolás éveit mutatja be. több»

Jeffrey Dahmer lehet minden idők leghírhedtebb sorozatgyilkosa, és a Barátom Dahmer talán a legjobb életrajzi alapú pszichológiai thriller, amely valaha készült róla. Az elejétől a végéig lebilincselő, 2017-es amerikai adaptációt Marc Lynch rendezte, és - már a cím is utal rá - nem máson, mint magán a Milwaukee-i kannibálon alapul. Ross Lynch játssza Dahmer főszerepét, az egykori Naked Brother's Band színész-művész Alex Wolff pedig John "Derf" Backderfet. Backderf az a karikaturista, aki a film készítését inspirálta a 2012-ben írt, azonos című képregényével. Ahogy azonban a narratívából kiderül, Backderf több mint egy tehetséges művész és élénk mesélő. A gyilkosságok 1978-as kezdetéig ő volt Dahmer valódi középiskolai haverja.
#7

dráma | életrajzi | horror | krimi

Elizabeth egyedül neveli három gyermekét egy lepusztult külvárosi lakásban. Amikor rájön, hogy aktuális barátja pedofil, kidobja a férfit. Kis idő elteltével találkozik... több»

Ausztrália leghíresebb mészárlásából 2011-ben film készült Justin Kurzel rendezői debütálásával, a The Snowtown Murders című filmmel. 1992 augusztusa és 1999 májusa között három fiatalember, John Justin Bunting (Daniel Henshall), Robert Joe Wagner (Aaron Viergever) és James "Jamie" Spyridon Vlassakis (Lucas Pittaway) hajtotta végre a "testek a hordókban gyilkosságok" néven ismertté vált cselekményt. A hátborzongató gyilkosságok részletei megrázóak, kínzással és kannibalizmussal. Nemcsak, hogy ez volt az egyik legaljasabb per, amelyet a dél-ausztrál bíróságok eddig láttak, de hosszabb ideig tartott és világszerte nagyobb nyilvánosságot kapott. A szeszélyes és ízig-vérig lenyűgöző Kurzel makulátlanul érzékelteti, milyen katasztrofális hatást gyakorolt ez a három férfi - a menekülő sírásót, Mark Haydont is beleszámítva négy - az ausztrál történelemre.
#6

75 A rém  (2003)

(14) (12)

dráma | életrajzi | krimi | thriller

Netflix

A film megtörtént eseményeken alapul, az USA első női sorozatgyilkosának életét mutatja be. Aileen Wournos (Charlize Theron) kegyetlen gyermekkorának következményeképp a lány... több»

Aki azt hiszi, hogy csak férfiak lehetnek felelősek az erőszakos és gyilkos tettekért, az még nem hallott Aileen Wuornosról. Aki ebbe a kategóriába tartozik, annak a Patty Jenkins által írt és rendezett életrajzi bűnügyi film, A rém remek néznivaló. Az ismert Charlize Theron főszereplésével Jenkins kreatív remekműve egy nehéz sorsú fiatal hölgy baljóslatú történetét meséli el, ahogy az utcáról eljut egy következő szintű bűncselekményhez: a gyilkossághoz.Wuornos a való életben és a filmvásznon is prostituált volt, akit 1989 és 1990 között hét férfi lemészárlásáért vontak felelősségre, akik korábban a kliensei voltak. A rém 2002-es bemutatásakor több Oscar-díjat is nyert.
#5

72 A bostoni fojtogató  (1968)

(2) (2)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

A bostoni folytogató című film történetében gyilkosságok sorozata tarja rettegésben Boston lakóit az 1960-as évek elején. A nyomozóhatóságok egyre kétségbeesetten... több»

Az igaz történeten alapuló, a 60-as évek elején játszódó A bostoni fojtogató középpontjában egy Mauro Lannini által alakított Albert Desalvo nevű férfi áll, akit 13 nő meggyilkolásáért ítéltek el életfogytiglani börtönbüntetésre. A traumatikus neveltetés után Desalvo kéjsóvár és ördögi életet élt. Ez a Richard Fleisher által rendezett epikus kémfilm nagyszerű munkát végez, egyszerre tanítja és szórakoztatja a közönséget egy gonosz elme gonosz belső működésére. / A Karib-tenger kalózai főszereplője, Kiera Knightly a gyilkosról szóló új filmben, a Boston Stranglerben fog szerepelni hamarosan. Ő alakítani Loretta McLaughlint, a riportert, aki először hozta nyilvánosságra a fojtogató történetét, és a szexizmussal szembeszállva a hatvanas években tudósított Bostons leghírhedtebb gyilkosáról. Egyelőre nincs megjelenési dátum, de az IMDB szerint a filmet 2023-ra tervezik.
#4

78 A pokolból  (2001)

(13) (15)

horror | misztikus | thriller

Disney+

Hasfelmetsző Jack kiléte a tizenkilencedik század legnagyobb rejtélye volt, ő volt az első bűnöző sztár, a nagy megoldatlan titok. Jack 1888 őszén tíz hét alatt öt brutális... több»

A pokolból egy 2001-es pszichológiai thriller Albert és Allen Hughes rendezésében. A cselekmény a Johnny Depp által alakított Frederick Abberline főfelügyelőt követi, aki a mindenki által csak "Hasfelmetsző Jackként" emlegetett híres, valós szupergonoszra vadászik. A Hasfelmetsző Jack 1888-ban egy titokzatos tettesnek adott név, aki öt, de valószínűleg még több nőt ölt meg és kínzott meg, akiket egy mérföldes körzetben találtak meg. A tudat, hogy az ilyen szörnyű bűntettekért felelős személyt soha nem találták meg, nem fogták el, vagy egyáltalán nem azonosították, talán még kísértetiesebb, mint az a megdöbbentően megcsonkított állapot, amelyben ezeket az áldozatokat megtalálták. Az összeesküvésben gyökerező könyv alapján készült From Hell/A pokolból nagyon szórakoztató és méltó a történelemhez, de nem teljes mértékben pontos.
#3

78 Dermesztő rémület  (2013)

(2) (1)

dráma | krimi | thriller

Egy pszichopata sorozatgyilkos tartja rettegésben az alaszkai Anchorage városát. Az áldozatok többsége prostituált, akiket megerőszakolt és brutálisan megkínzott, mielőtt... több»

A Dermesztő rémület egy thriller, amely a Pop Sugar által felvázolt valós sorozatgyilkos Robert Hansen, azaz a Mészáros Pék története alapján készült. Hansen 1971 és 1983 között 17 nőt rabolt el, erőszakolt meg és gyilkolt meg az alaszkai Anchorage-ban és környékén. Hansen szabadon engedte áldozatait az elzárt alaszkai vadonban, és egy Ruger Mini-14-essel és egy késsel vadászott rájuk. Elsősorban szexmunkásokat vett célba. Az elképzelés az volt, hogy az általa alsóbbrendűnek tartott nőket választotta, egyfajta bosszúként azért, mert egész életében elutasították a nők. A filmben Hansent John Cusack alakítja. Jack Halcombe (Nicolas Cage) az alaszkai állami rendőr, aki megpróbál véget vetni Hansen rémuralmának - írja a The Cinemaholic. A férfi felfigyelt a környéken eltűnő nők nagy számára, és úgy döntött, hogy nyomozni fog. Egy bűnügyi profilozó segítségével sikerült leszűkítenie a gyanúsítottak körét, és végül eljutott Hansenhez. Ha szereted a hátborzongató filmeket, ez a film neked való, hiszen a sportból való vadászat feltevése hátborzongató.
#2

dráma | életrajzi | krimi | misztikus

Az FBI elemzője, Bill Hagmaier és a hírhedt sorozatgyilkos, Ted Bundy között kialakult különös kapcsolat történetét ismerhetjük meg. több»

Ha már Ted Bundy, a No Man of God is a gyilkosról szól, akit 1980-ban áramütés általi halálra ítéltek. A következő években hajlandó volt megosztani bűntetteinek részleteit, de csak egy emberrel, Bill Hagmaierrel (Elijah Wood). A film azon a bizarr és bonyolult kapcsolaton alapuló igaz történetet mutatja be, amely egy FBI-ügynök és a bebörtönzött Ted Bundy (Bill Kirby) között alakult ki a kivégzését megelőző években. Már csak a kiemelkedő alakítások miatt is kihagyhatatlan film, különösen a sötét alműfaj rajongói számára.Hagmaier több mint 200 órát vett fel Bundyval. Annak idején ő volt az eredeti viselkedéselemző egység (BAU) öt tagjának egyike. Ahogy közeledett Bundy kivégzése, és kimerítette az összes fellebbezését, elkezdte bevallani a bűntetteinek részleteit, a módszerektől, a motivációktól és a gyilkosságok után elkövetett cselekményektől kezdve, hogy elkerülje a villamosszéket.
#1

dráma | életrajzi | krimi | thriller

Cinego | TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Liz odavan a szemrevaló, már-már ideális férfinak tűnő Tedért. Közös életük tökéletesen alakul egész addig, míg Tedet emberölés vádjával le nem csukják. A bizonyítékok... több»

Az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány Liz Kendallt, az egyedülálló anyát követi, aki azt hiszi, hogy megtalálta álmai férfiját. Az egész világa a feje tetejére áll, amikor a férfit egy sor szörnyű gyilkosság miatt bíróság elé állítják. Az ártatlansága mellett kitartó Ted Bundy védekezik Amerika első, országos televíziós közvetítésű tárgyalásán. Ezzel egy időben Liz küzd, hogy megbékéljen az igazsággal. Zac Efron mentális egészségét állítólag próbára tette a Netflix lebilincselő, ellentmondásos alkotása, amely Ted Bundy bűntetteinek krónikáját mutatja be Liz, a férfi régi barátnője szemszögéből, aki éveken át nem volt hajlandó elhinni az igazságot róla. Efron mellett a filmben Lily Collins, John Malkovich, Jim Parsons, Jeffrey Donovan, Dylan Baker, Terry Kinney és Haley Joel Osment is szerepel. A "megdöbbentően gonosz" téma Elizabeth Kendall The Phantom Prince; My Life with Ted Bundy című könyvén alapul.