10 alkalom, amikor a színészek túl messzire mentek

Néha, sőt, nem is olyan ritkán a filmek teljesen másképp készülnek el, mint ahogy a forgatókönyvíró eredetileg megálmodta. Az első ötlettől az első nyilvános vetítésig gyakran évek telnek el kemény munkával, amely során számtalan alkalommal változik a sztori, egy-egy jelenet vagy karakter. És ebben nagyon nagy szerepe van a rendezőnek és a színészeknek is. Hiszen bármikor jöhet egy zseniális ötlet, egy improvizáció, ami picit alakít a sztorin és még jobbá teszi. Még akkor is, ha épp az egyik színész picit talán túl messzire is megy. Az alábbi listán olyan filmeket találtok, amelyekben pontosan ilyen jelenetek szerepelnek.

#10

64 A John Malkovich menet  (1999)

(10) (16)

dráma | fantasy | szatíra | vígjáték

Craig (John Cusack) tehetséges bábművész, aki épp nehéz időszakon megy keresztül: tehetségére senki sem kíváncsi, a feleségével nem túl rózsás a kapcsolata, és... több»

Az egész film egy katyvasz, de a zseniális színészi játék miatt bőven befér a klasszikusok közé. A film egyik jelenetében John Malkovich az út szélén gyalogol, miután összeveszett John Cusackkel. Ekkor a háta mögött felbukkan egy autó, amiből kiszól neki egy részeg alak, hogy gondolkozzon, aztán a fejéhez vág egy üres sörösdobozt. A színész reakciója teljesen hiteles, mivel mindez nem volt benne a forgatókönyvben. Mint kiderült, a statiszta részeg volt. De a rendezőnek annyira tetszett a végeredmény, hogy benne hagyta a filmben. Sőt, állítólag a statiszta még fizetésemelést is kapott.
#9

92 Harcosok klubja  (1999)

(184) (35)

dráma | szatíra

Netflix | HBO Max

Jack azt gondolja, hogy teljesen normális és kiegyensúlyozott életet él, hollott utálja a munkáját, terápiás csoportokba jár, és csak Marlával tudja megértetni magát. Élete... több»

Edward Norton és Brad Pitt is élete egyik legjobb alakítását hozta a filmben. Van egy jelenet, amiben Brad Pitt azzal próbálja meg felrázni Edward Nortont, hogy azt kéri, üsse meg. A forgatókönyv szerint itt vállon kellett volna ütnie, de a rendező félrehívta a színészt. Azt kérte tőle, hogy bárhol máshol üsse meg, hogy meglepje vele Brad Pittet. Így is lett, Edward Norton sután fültövön vágja színésztársát, akinek a reakciója teljesen eredeti. Ahogy Edward Nortoné is, aki gyorsan bocsánatot kért az ütésért.
#8

90 A bárányok hallgatnak  (1991)

(143) (36)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

Ez is egy örökzöld klasszikus, amit nagyrészt a színészei tettek azzá. Jodie Foster és főleg Anthony Hopkins olyat alakított, amire csak nagyon kevesen képesek. A jelenetben, amikor Hannibal Lecter arról beszél, milyen volt emberi májat ennie, van egy improvizáció. A kannibál doki váratlan belesziszeg a kamerába, mintha csak összefutott volna a nyál a szájában a jó emberi máj gondolatára. Ez eredetileg nem volt a forgatókönyvben, ezzel a sziszegéssel csak a felvételek közt ijesztgette Jodie Fostert. Ám nála annyira bevált, hogy a jelenetben is elsütötte, ahol szintén működött, ezt láthatjuk is a színésznő arcán.
#7

87 Django elszabadul  (2012)

(154) (52)

dráma | western

Netflix | HBO Max

A déli államok területén, két évvel a polgárháború előtt a német származású profi fejvadász, egykori fogorvos dr. King Schultz (Christoph Waltz) felszabadítja Djangót... több»

Ennek a filmnek is bőven vannak csúcspontjai. Az egyik ilyen, amikor a Leonardo DiCaprio által játszott gonosz ültetvénytulajdonos szembeszáll a Jamie Foxx által játszott Djangóval. Ehhez előhozatja az egykori rabszolga feleségét is, akit Kerry Washington játszott. A jelenetben DiCaprio dühében az asztalra csap, de a felvétel során ekkor egy üvegdarab elvágja a kezét. A színész azonban a szerepében maradt és folytatta. Sőt, ki is használta a sérülését, ugyanis a vért Kerry Washington arcára kente, ami teljesen rögtönzött dolog volt. Ez látszik a színésznő arcán is, aki szintén szerepben maradt.
#6

76 A harcosok  (1979)

(1)

akció | krimi | thriller

A New York-i bandák éves gyűlésén meggyilkolják a szónokot. A gaztett elkövetésével a Harcosok nevű csapatot gyanúsítják, akik azonban ártatlanok. A gyanú ugyanakkor minden... több»

A film is klasszikus, de egy bizonyos jelenet teszi fel az i-re a pontot. Amikor David Patrick Kelly autójával végiggurul az utcán és megpróbálja előcsalogatni a rivális bandát. Ujjait egy-egy üres sörösüvegbe dugja és ezeket kezdi el összekocogtatni. A jelenethez eredetileg nem írtak szöveget, de Kelly egyszer csak elkezd "énekelni", hogy "Warriors, come out to play!!". Ez annyira hátborzongató, hogy az már zseniális. És teljesen a színész rögtönzése volt.
#5

83 Közönséges bűnözők  (1995)

(32) (10)

krimi | misztikus | thriller

San Pedro kikötőjében a rendőrség egy kiégett hajóban két túlélőre talál rá. Egyikük, a terrorista Verbal Kint hajlandó elmondani, mi történt velük. A történet hat... több»

Kétségtelenül a film egyik legzseniálisabb jelenete Benicio del Toro nevéhez fűződik. Amikor őt és négy másik férfit is felsorakoztatnak a rendőrségen, hogy mondják el ugyanazt az egy mondatot, a csapat váratlanul röhögésben tör ki. A forgatókönyvíró (aki egyébként a kihallgató rendőrt alakítja a jelenetben) azt kérte a szereplőktől, hogy úgy mondják ki a mondatot, ahogy szerintük a karakterük tenné. Benicio del Toro valósággal elhadarta a mondatot, amire a forgatókönyvíró okosan visszaszól, hogy "angolul, ha kérhetem". De miért is röhögtek már ezt megelőzően is? Nos, azért, mert Benicio del Toro végig fingotta a jelenetet...
#4

89 Mechanikus narancs  (1971)

(17) (26)

dráma | krimi | politikai | sci-fi | szatíra

Alex fiatal, gondtalan és agresszív, ahogy társai is. Életük nem áll másból, mint mások terrorizálásából és az élvezetek hajszolásából, ám a fiú élete megváltozik,... több»

Malcolm McDowell a filmtörténet egyik legbetegebb jelenetét improvizálta össze ebben az egyébként sem könnyű filmben. Amikor bandájával betörnek egy házaspár otthonába és megverik és megkötözik őket, karaktere egyszer csak dalra fakad. A világhírű és eredetileg oly vidám Singin in the Raint kezdi el énekelni, miközben összerugdóssa áldozatát. A jelenetet Stanely Kubrick rendező számtalanszor felvette, de sehogy sem volt jó. Végül ő adott "szabad kezet" a színésznek, aki kitalálta ezt az éneklést.
#3

89 Ragyogás  (1980)

(78) (22)

dráma | horror

HBO Max

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az... több»

Kinek kellene bemutatni a filmtörténelem egyik legőrültebb jelenetét? Kétségtelen, hogy a Ragyogás moziban láthatjuk az egyik legőrültebb karaktert Jack Torrance személyében. Stanley Kubrick mindent elkövetett, hogy színészei a forgatás egésze alatt végig szerepben maradjanak. Ezért terrorizálta szinte végig Shelley Duvalt, de sikerült kihozni az őrültet Jack Nicholsonból is. Az ikonikus jelenet, ammikor baltával töri rá feleségére a fürdőszoba ajtaját, mindenkinek beleégett az emlékezetébe. A híres "here's Johnny" viszont teljes egészében Jack Nicholson improvizálása volt.
#2

87 Acéllövedék  (1987)

(20) (11)

dráma | háborús

Stanley Kubrick filmje a brutális vérengzés és a nyers erőszak erőteljes feldolgozása. A történet a vietnámi háborúban küzdő katonák sorsát mutatja be, ahogy lassan elvesztik... több»

R. Lee Ermey emlékezetes alakítása rögtön a film legelején a mozitörténetelem egyik legzseniálisabb jelenetét eredményezte. A rengeteg sértés és válogatott mocskolódás, amit a kiképző őrmester az újonc bakák fejéhez vág szinte végig vágás nélkül, nagy részt az akkor még csak nem is színészkedő R. Lee Ermey improvizációja volt. Amikor készült a szerepre, 150 oldalnyi hasonló szöveget írt össze, a rendező Stanley Kubrick utólag ebből láthatta, hogy a filmben elhangzó szöveg nagy része valójában teljes rögtönzés volt.
#1

74 A 40 éves szűz  (2005)

(50) (34)

romantikus | vígjáték

Andynek (Steve Carell) jól megy sora: jó munkája van egy műszaki áruházban, akciófigura- és képregénygyűjteménye elsőosztályú, és esténként kedvére festegetheti... több»

Az egész filmben több improvizáció is van, de a legjobb mind közül kétségtelenül a legendás gyantázós jelenet. Steve Carellt ugyanis tényleg gyantázzák a felvételen, ami ugyebár nem kicsit tud fájni. Az üvöltözése és a válogatott káromkodások és sértegetések, amiket a szerencsétlen nő fejéhez vág, mind rögtönzések és teljesen őszinte reakciók. És az egészben az a legjobb, ahogy a színésztársai - Paul Rudd és Seth Rogen - megpróbálják az egészet kibírni röhögés nélkül, de nagyon nem megy nekik.