Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
91%

Mechanikus narancs (1971)

A Clockwork Orange
Filmadatlap
 
26
Szereplők
15
Vélemények
15
Képek
1
Videók
 
Ildikó Bacskai   2020. 12. 18.

legújabb vélemény

0

Aggódtam , hogy mire számíthatok Kubricktól, de teljesen pozitívan csalódtam. A filmet kötelezővé tenném, és abszolút a pszichothiller kategóriába sorolnám, kidolgozott, mozgalmas, a bőröd alá kúszó borzalom, igazi filmcsemege.

 
Deku Nézhetetlen  2017. 07. 18.

0

Hát ez meg mi a bú bánat? De most komolyan, a neve se volt biztató de az amiről ez a film szól valami eszement. Nem sok ilyenbe botlok bele mert alapból kerülöm de ez rémes volt.


 
Milanman   2015. 02. 10.

0

Kubrick zseniális és kortalan mesterműve az anarchiáról és a totális rendszerek minden szabad és a rendszerrel ellentétes gondolatot tiltó és maga alá gyűrni szándékozó természetrajzáról. A sajátos nyelvezet, a szokatlan képi világ olyan erős atmoszf... több»

 
ZozArt89   2019. 07. 15.

0

A korral nem kopott el eme filmnek a mondanivalója, ugyanis Kubrick erős kérdéseket feszeget ezzel a filmmel. Egyedi megvalósítás és kivételes képi világ jellemzi. Imádtam.

 
Di Canio   2020. 03. 31.

0

Nagy klasszikus, de mitől azt nem tudom. Persze érdekes, hogy a bandavezérrel mi történik, de ez a film a saját korában lehetett csak nagy szám, most már sokkal nehezebb megérteni, hogy ez akkor akár valóságos is lehetett.

 
FarZoo   2015. 06. 25.

0

Ma is elgondolkoztató, érdekesnek mondható film, ami jelen időben is megállja a helyét. Olyan problémákat vet fel, ami ma is helytálló, ettől időtálló a film. Érdemes megnézni!

 
Bogi   2016. 02. 18.

0

Érdekes beállítások, jó hangulat. A film nagyjából követi a könyv cselekményét, mégis teljesen más hatást ér el, mint az írott szöveg. Sikerült az alkotóknak olyan dolgokat belepakolni, amitől a film még ma is aktuális.

Galéria (15)

Videók (1)

A film összbevétele 26 589 355 dollár volt (imdb.com).

 

Gary Oldman egy interjúban elárulta, hogy Malcolm McDowell alakítása miatt határozta el, hogy színész lesz.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Sci-fi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 70. helyen àll ezen a listàban.

(Bogi87)
 

A film 2.2 millió dollarbòl kèszült el.

(Bogi87)
 

Négy Oscar-díjra jelölték a filmet, de egyet sem kapott meg, sőt többen visszautasították a ceremónián való részvételt is, ezzel kívánták kifejezni, hogy elhatárolódnak ettől a botrányos alkotástól.

(Bogi87)
 

A Mechanikus narancs Kubrick legalacsonyabb költségvetésű filmje.

(Bogi87)
 

Alex a filmben elénekli az Ének az esőben c. film betétdalát, és néhány tánclépést is előad az eredeti filmből.

(Bogi87)
 

1968-ban Ken Russell dolgozott a regény megfilmesítésén, de felhagyott vele.

(Bogi87)
 

A film szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

(Bogi87)
 

A filmben megjelenő, elhíresült fallikus alakú szoborral történő támadáshoz az insirációt egy 1968-as eset szolgáltatta, mikor két kiskorú bűnöző betört Ramon Novarro házába, (meggyilkolták és kirabolták). A pletykák szerint őt is egy hasonló tárggyal verték halálra. Később kiderült azonban, hogy mindez nem igaz, csak a sajtó által kreált kacsa.

(Bogi87)
 
Kinek ajánljuk: Filmtörténeti sarokkőről, kultklasszikusról lévén szó, mindenkinek, aki érdeklődik a filmművészet iránt, kedveli Kubrick stílusát. több»