Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
82%

Brazil (1985)

Brazil
Filmadatlap
 
28
Szereplők
9
Vélemények
20
Képek
1
Videók
Brazil
 
danaso   2019. 07. 14.

legújabb vélemény

0

Nehéz a tudományos fantasztikumból igazi fekete komédiát varázsolni, de itt mégis sikerült. Hiába, a '80-as évek képes volt még megidézni az ideológiák grandiózus vonásait. Kafka, Orwell, Kubrick, minden benne van. Olyan filmélmény, ami egy életre beivódik az emberbe.

 
Deku   2017. 09. 13.

0

Ez a film konkrétan aranyat érő kis alkotás. Zeneileg veszettül ott van nagyon jó hangulatot hoz meg hozzá annak ellenére is, hogy a történet viszont nem annyira megkapó. Nagyon korrekt tudott lenni.


 
Pirospingu   2016. 10. 01.

0

Kemény film. Az én 16 éves fejemnek azonban nem nagyon tud szólni, és az 1984-nél nem jobb, inkább koppintás pár helyen. Egy nagy agymenés, aminek többé nem akarok a részese lenni.

 
Kriszta   2015. 05. 21.

1

Nem egyszerű film (nagyon nem). Én elég edzett vagyok, de amikor először láttam, én is csak lestem, hogy ezmiez :D Underground sci-fi komédia, az egyik legfurább hangulattal, amit valaha láttam.

 
Randallot   2018. 07. 15.

2

Egy igazi retró-futurista disztópia, benne az elidegenedett, elembertelenedett társadalom önzabáló mechanizmusaival. Jó sok Freud, Yung, Kaffka van benne. Átitatódik a csodás szocializmus minden deformitásával, és átcsúszik egy álomba, ahol a hétközn... több»

 
byvike70   2015. 08. 07.

1

Imádom ezt a filmet! Van benne humor, bár nem biztos, hogy egyből leesik a poén, bőven akad irónia, utópia... stb. Persze a hangulata nagyon kiszámíthatatlan, egyik pillanatban még idilli szárnyaló képek, aztán hirtelen lent vagy a pöcegödörben...

 
Laci000   2015. 06. 02.

0

Tipikus Terry Gilliam film, elvont, elborult, beteg. Eléggé vontatott, de ettől függetlenül szórakoztató és elgondolkodtató. A szereplők jól lettek összeválogatva és Michael Kamen zenéje is kiváló.

Galéria (20)

Jonathan Pryce
Jonathan Pryce
Kim Greist
Jonathan Pryce
Jonathan Pryce
Jonathan Pryce
Jonathan Pryce
Jonathan Pryce
Jonathan Pryce
Kim Greist
Jonathan Pryce
Jonathan Pryce
Kim Greist
Jonathan Pryce
Kim Greist
Kim Greist

Videók (1)

A film összbevétele 9 929 135 dollár volt (imdb.com).

 

Steven Jay Schneider egy listájára felkerül, az 1001 film, amit látnod kell mielőtt meghalsz-ra.

(Norbi)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Sci-fi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

Robert De Niro szerette volna játszani Jacket, de a rendező már Michael Palinnak adta a szerepet. De Niro azonban ennek ellenére is játszani akart a filmben, így kapta meg Tuttle szerepét.

(SódóGA)
 

Ez a film a második Terry Gilliam Fantázia Trilógiájában. Az első az Időbanditák (1981), a harmadik pedig a Münchausen báró kalandjai (1988). Mindhárom egy menekülés története egy furcsa társadalomból. Az elsőben egy gyerek, a másodikban egy harmincas éveiben járó férfi, a harmadikban egy idős ember szemén keresztül kísérhetjük végig az eseményeket.

(SódóGA)
 

Miközben folytak a küzdelmek a stúdióval, Terry Gilliam megvásárolt egy teljes oldalt a Daily Varietyben, ami egy vagyonba került. Oda helyezte el a hirdetését temetési meghívó formájában, rajta egy üzenettel a stúdió igazgatójának: "Kedves Sid Sheinberg, mikor fogja végre engedélyezni a filmem vetítését? Aláírás: Terry Gilliam."

(SódóGA)
 

A cím körüli mítosz magyarázata az, hogy Terry Gilliam egy borús, szeles napon kinn volt a tengerparton Angliában, ahol csak egy embert látott, aki a híres, címadó dalt hallgatta. Ez ihlette meg a forgatókönyvíró-rendezőt.

(SódóGA)
 

A Universal Stúdió rengeteg akadályt gördített Terry Gilliam elé, és halogatták a film vetítését, mert szerintük az alkotás túl pesszimista, a vége hervasztó, nincs meg benne a lehetőség, hogy üzletileg is sikeres legyen. A rendező felvette ellenük a harcot, és számos alkalommal megszegte a vetítési tilalmat. Több Los Angeles-i kritikusnak is levetítette, akik rögtön az év legjobb filmjének kiáltották ki. Akkoriban ráadásul filmes órát is tartott az egyetemen, így oda is szervezett nyilvános vetítést. Amint belefogtak volna, jött a hívás a stúdiótól, hogy nem engedélyezik a Brazil bemutatását. Végül annyit engedtek, hogy egy részt megmutasson belőle. Valójában ott és akkor a teljes film lement, és még két hétig vetítették folyamatosan a kampuszon. Jack Matthews egy könyv formájában meg is örökítette ezt az egész küzdelmet (The Battle For Brazil, 1987).

(SódóGA)