Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
93%

Mechanikus narancs (1971)

A Clockwork Orange
Filmadatlap
 
26
Szereplők
14
Vélemények
15
Képek
2
Videók

Érdekességek: Mechanikus narancs (1971)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 26 589 355 dollár volt (imdb.com).

 

Gary Oldman egy interjúban elárulta, hogy Malcolm McDowell alakítása miatt határozta el, hogy színész lesz.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Sci-fi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 70. helyen àll ezen a listàban.

(Bogi87)
 

A film 2.2 millió dollarbòl kèszült el.

(Bogi87)
 

Négy Oscar-díjra jelölték a filmet, de egyet sem kapott meg, sőt többen visszautasították a ceremónián való részvételt is, ezzel kívánták kifejezni, hogy elhatárolódnak ettől a botrányos alkotástól.

(Bogi87)
 

A Mechanikus narancs Kubrick legalacsonyabb költségvetésű filmje.

(Bogi87)
 

Alex a filmben elénekli az Ének az esőben c. film betétdalát, és néhány tánclépést is előad az eredeti filmből.

(Bogi87)
 

1968-ban Ken Russell dolgozott a regény megfilmesítésén, de felhagyott vele.

(Bogi87)
 

A film szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

(Bogi87)
 

A filmben megjelenő, elhíresült fallikus alakú szoborral történő támadáshoz az insirációt egy 1968-as eset szolgáltatta, mikor két kiskorú bűnöző betört Ramon Novarro házába, (meggyilkolták és kirabolták). A pletykák szerint őt is egy hasonló tárggyal verték halálra. Később kiderült azonban, hogy mindez nem igaz, csak a sajtó által kreált kacsa.

(Bogi87)
 

Ha nem alkalmaztak volna lassítást, akkor Alex küzdelme a drúgjaival csupán tizennégy másodpercig tartott volna. Az elbűvölő, lebegő mozgást elérése céljából alkalmazták végül a lassítás technikáját.

(Bogi87)
 

Mivel a filmben több alkalommal nyíltan ábrázolják a gátlástalan és öncélú erőszakot, a női és férfi meztelenséget, szexualitást, egyértelmű utalások történnek a homoszexualitásra, ezért a legtöbb országban a legmagasabb korhatár-besorolással mutatták be.

(Bogi87)
 

A filmben hallható Malcolm McDowell által elmondott narrációt 2 hét alatt vette fel Stanley Kubrick. Ha a munka közben McDowell elfáradt, akkor Kubrickkal néhány pingpongmeccsel lazítottak. Később fizetésnél Kubrick csak egy hetet fizetett ki McDowell számára ebből a munkaszakaszból, mondván a másik héten játszottak.

(Bogi87)
 

Angliában számos bűnesetet a filmnek tulajdonítottak, így a rendező sok negatív sajtót és fenyegető levelet kapott. Végül az Angliában élő Stanley Kubrick saját maga kérte a film visszavonását a brit forgalmazásból 16 héttel a bemutató után, ezért egészen haláláig nem lehetett moziban látni. Meglehetősen rendhagyó, hogy a forgalmazó teljesít egy ilyen rendezői kérést.

(Bogi87)
 

Amikor Alexet többször is víz alá nyomták a Mechanikus narancsban, a víz alatt volt egy cső, amin keresztül lélegezhetett. Azonban a cső eldugult, így a filmben látható küzdelem tulajdonképpen az Alexet alakító színész, Malcolm McDowell fuldoklása.

(Bogi87)
 

Stanley Kubrick csak azért tette bele a filmben a kígyót (aki egyébként nem szerepel a film alapjául szolgáló könyvben), mert Malcolm McDowell nagyon fél tőlük..

(Menyét Ibolya)
 

Andy Warhol készített korábban egy, a regényt eléggé szabadosan kezelő adaptációt, Vinyl címmel.

(Menyét Ibolya)
 

Még Stanley Kubrick előtt a The Rolling Stones is meg akarta filmesíteni a regényt. A tervek szerint Mick Jagger alakította volna Alex-et, a zenekar tagjai meg a többi drúgot.

(dulkap)
 

A felgyorsított orgia-jelenet felvétele huszonnyolc percig tartott, másodpercenként két képkockával. Az elkészült filmben ez mindösszesen negyven másodpercig tart. Stanley Kubrick egyébként a jelenetet viccnek szánta.

(dulkap)
 

A lemezboltos jelenetben a háttérben feltűnik a 2001: Űrodüsszeia filmzene LP is.

(dulkap)
 

A film zeneszerzője, Wendy Carlos egy évvel a film megjelenése után nemátalakító műtéten esett át. Előtte Walter Carlosnak hívták.

(SódóGA)
 

A megerőszakolós jelenet forgatása előtt Adrienne Corri színésznő viccesen azt mondta Malcolm McDowellnek, hogy: "Nos, Malcom, most megtudod, hogy eredetileg vörös vagyok".

(SódóGA)
 

Az író Anthony Burgess eredetileg Mick Jaggernek adta el a regény megfilmesítési jogait 500 dollárért, amikor pénzre volt szüksége.

(SódóGA)
 

A jelenet, melyben Alex a Singing in the Raint énekli az író és felesége megtámadása közben, nem volt benne a forgatókönyvben. Stanley Kubrick megkérdezte a színészt, hogy tud-e énekelni és táncolni, ő pedig előadta az egyetlen dalt, amit tudott fejből. A rendezőnek annyira megtetszett, hogy rögtön meg is vásárolta a dal felhasználási jogait 10.0000 dollárért.

(SódóGA)
 

A doktor, aki Alex mögött áll abban a jelenetben, amikor kipeckelt szemhéjakkal kell erőszakos képkockákat néznie valóban orvos. Ő ügyelt arra, hogy Malcolm McDowell szeme ne száradjon ki.

(SódóGA)