10 dolog, amit utálok benned: Ez a Shakespeare adaptáció nyitott utat Hollywoodban Heath Ledger előtt!

Immáron több, mint húsz éve, 1999. március 31-én debütált a mozikban a 10 dolog, amit utálok benned című romantikus vígjáték, mely világszerte óriási sikert aratott, akkoriban legalábbis 54 milliós összbevétel egy ilyen filmnek kimondottan impozáns volt. A vígjáték, mely Heath Ledger  első hollywoodi produkciója volt, nem csak a színész, de kolléganője, Julia Stiles előtt is számos ajtót megnyitott. Hasonlóan a forgatókönyvet jegyző Karen McCullah és Kristen Smith számára, akik a műfajnál maradva később olyan emlékezetes sztorikat tettek le az asztalra, mint a Doktor Szöszi vagy A házinyuszi. Shakespeare, A markancos hölgy című művének lazán vett adaptációjának évfordulója kapcsán ezúttal Heath Ledger pályájának elejéig utazunk vissza az időben.

A hazájában ekkorra már viszonylag széles körben ismert feltörekvő színész, Heath Ledger  számára Patrick Verona szerepe volt az, mellyel bemutatkozott Hollywoodban, de még a rendezőnek, Gil Jungernek is voltak aggályai a színész szerződtetése kapcsán.

"Aggódtunk Heath ausztráliai akcentusa miatt, de végül azt mondtam: 'Miért is ne? Ettől csak még érdekesebb, rejtélyesebb és szexisebb lesz'"- árulta el Junger. Ledger pedig tökéletes választásnak bizonyult a szerepre, mely A markancos hölgy című Shakespeare mű Petrichio karakterén alapult. A színész töredelmesen bevallotta, hogy a legnagyobbaktól merített ihletet, Richard Burtontől és Jack Nicholsontól. Az már csak hab a tortán, hogy utóbbi, csak úgy, mint ő maga is eljátszotta minden idők legikonikusabb képregény nemezisét, Jokert.

"Merítettem Richard Burton A makrancos hölgyben nyújtott alakításából, de Patrick karaktere sokat kölcsönzött Jack Nicholsontól is, különösen a mosolyát és a pimaszságát illetően" - mondta egy korabeli interjúban Ledger.   

A 10 dolog, amit utálok benned forgatása még Ledger nélkül kezdődött meg, a stáb pedig aggódott amiatt, hogy miként változtatja majd meg a dinamikát, ha a színész is megérkezik a helyszínre.

"Néhány napi tartottunk a dologtól, de amikor megérkezett, a produkció lelki társra talált benne. A csapat Ledgerrel a fedélzeten csak erősebb lett. Ekkor még nem is tudtam, milyen ritkaság, amit éreztük: tökéletes kémia egyetlen gyenge láncszem nélkül. Mind egyetértettünk abban, hogy ez volt életünk legjobb nyara" - vallotta be a rendező.

A film pedig nem csak a stáb számára bizonyult emlékezetesnek, de a nézők is vevők voltak rá, és biztosak vagyunk benne, hogy sokan közületek is kellemes nosztalgiával emlékeztek vissza Ledger és Stiles párosára.

dráma | romantikus | vígjáték

Bár Biancának számos hódolója van, édesapja fejébe vette, hogy a lány addig nem bulizhat, ameddig nővre, Kat nem talál magának pár. Kattel azonban kiállhatatlan természete... több»