10 meglepő érdekesség a Star Wars IV. – Egy új reményről

1977-ben George Lucas történelmet írt, ekkor mutatták be ugyanis a Star Wars IV. - Egy új remény című filmet, amit számos folytatás és számtalan spin-off követett. A Star Wars láz napjainkig tart, igaz, már nem Lucas közvetlen kezei alatt, ugyanis 2012-ben a The Walt Disney Company felvásárolta a Lucasfilm Ltd.-t. A Disney nagy erőkkel vetette bele magát a mozifilmek gyártásába, ám előtte egyetlen tolvonással semmissé tette a Star Wars regényeket és képregényeket. Ennek persze előnye is van, hiszen így kötetlenül írhatják meg a folytatásfilmeket.

Na de most térjünk vissza 1977-be egy kicsit, és elevenítsünk fel néhány érdekességet az Egy új remény című epizódból. Talán legnagyobb rajongónak nem tudok újdonságot mondani, de azért tegyünk egy próbát!

1. Chewbacca jelmeze a szemétaknában forgatott jelenet után megszívta magát a mocskos vízzel, és a forgatás végéig bűzlött, ugyanis nem volt több jelmezük.

2. A hulladék tömörítős jelenet forgatása közben komolyabb sérülés is történt. Mark Hamill annyi ideig tartotta vissza a lélegzetét, hogy elpattant egy ér a fejében az erőlködéstől. A színész arca bevérzett, így a forgatás ezt követő napjaiban mindig csak az ép arcával fordulhatott a kamerák felé.

3. Carrie Fisher nem hordhatott melltartót a fehér lepelszerű ruhája alatt, mert az áttetsző volt. Melleit inkább ragasztószalaggal 'rögzítették' a testéhez. A színésznő később sokat viccelődöt is ezzel: „Az űrben nem hordunk alsóneműt, mint azt mindannyian tudjuk.”

4. James Earl Jones szolgáltatta Darth Vader hangját a filmben, de a színész kikötötte, hogy nem szerepelhet a neve a stáblistán. Egy ideig azt nyilatkozta, hogy úgy érzi, nem érdemel említést a neve a többi színész között, egyszerűen nem dolgozott annyit. Később Jones bevallotta, hogy azért nem kívánta nevének feltüntetését, mert akkoriban még csak feltörekvő színész volt, és nem akarta, hogy szinkronszínésznek skatulyázzák be.

5. A fénykardok eredeti hangját két zaj vegyítéséből kapták. Az egyik egy 35 mm-es mozi vetítő gép zúgása üresjáratban, vagyis befűzött szalag nélkül. A másik zajt egy tévéhez kötött mikrofon visszacsatolásával (feedback) nyerték.

6. A stúdiónak nagyon nem tetszett, hogy Chewbacca nem visel ruhát a filmben. Meg is próbálták keresztül vinni az akaratukat, miszerint Chewbaca egész alakos jeleneteit újra kell forgatni rövidnadrágban. Szerencsére erre soha nem került sor.

7. Kenny Baker nevét kevesen ismerik, de ő volt R2D2. Saját bevallása szerint a stáb gyakran elfeledkezett arról, hogy ott kuksol egy szemetesnyi méretű dobozban, és elmentek ebédelni nélküle.

8. Amikor a 20th Century Fox forgalmazni akarta a filmet az USA-ban, alig negyven mozi vette meg a jogokat. Erre a stúdió bekeményített, túl drága volt a produkció, hogy már itt elbukják. Azt mondták, hogy amelyik mozi nem vetíti a Star Warsot, az nem kaphatja meg a The Other Side of Midnight-ot sem, amit az év egyik nagy dobásának hittek. Végül a The Other Side of Midnight a Star Wars IV. - Egy új remény jegybevételének tizedét sem produkálta.

9. A Tatuinon található Dzsavák (angolul Jawa), a bolygó elszánt újrahasznosítói valójában zulu nyelven beszélek, amit digitálisan gyorsítottak fel.

10. Amikor a stáb Tunéziában forgatott, a határ közelében helyezték el a Dzsavák hatalmas roncsgyűjtő járműiket. A gond csak az volt, hogy a líbiai hírszerzés katonai objektumoknak vélte ezeket a hatalmas díszleteket, így Tunézia felkérte a stábot, hogy költöztessék azokat néhány kilométerrel messzebb a határtól.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Egy messzi-messzi galaxisban egy hercegnő (Carrie Fisher), aki titokban a lázadók egyik fontos alakja, a gonosz és sötét úr, Darth Vader fogságába esik, ám előtte még sikeresen... több»