10 ritka horror, amit nem láttál (pedig kellett volna)

A horror mezőnye tele van klasszikus filmekkel és közkedvelt franchise-okkal. A műfaj évtizedek óta fejlődik és alkotja a rettegés remekműveit.

Azonban a mozi e baljóslatú szegletét alkotó híresebb és ismertebb címeken túl rengeteg olyan hátborzongató film rejlik még, amelyek talán nem kapták meg a megérdemelt figyelmet.

Még a legkeményebb horrorrajongók számára is előfordulhat, hogy néhány gyöngyszem kimarad az út során. Sőt, nem ritka, hogy az alacsony költségvetésű vagy indie horrorokat figyelmen kívül hagyja a sajtó (így a projektet alig vagy egyáltalán nem népszerűsítik), ami viszont sok lelkes horrorrajongó filmgyűjteményében hagyhat tátongó lyukat.

Itt csak 10 olyan filmet veszünk szemügyre, amelyekről az évek során lemaradhattatok. A The Last Will and Testament of Rosalind Leigh-től (egy egyszemélyes természetfeletti ügy) a Két galambig(egy olyan film, amitől félni fogsz, ha egyedül maradsz a saját otthonodban), itt az ideje, hogy felfedezzük azokat a ritka produkciókat, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

#10

54 House Hunting  (2013)

(2)

horror | misztikus | thriller

Két család beköltözik egy házba viszont onnan nincs kiút.

A The Wrong House (későbbi újrakiadásban House Hunting néven is ismert) egy 2012-es horror Marc Singer, Art LaFleur és Hayley Dumond főszereplésével. A filmet Eric Hurt írta és rendezte és 100 percig tart. Ezt a horror gyöngyszemet a megjelenéskor majdnem figyelmen kívül hagyta a filmipar, bár az évek során lassan, de folyamatosan gyűjtötte a közönséget, akik megszerették a hátborzongató képsorokat. A The Wrong House két család történetét követi nyomon, akik egy elhagyatott farmházba botlanak. Ahogy belépnek a hátborzongató épületbe, hamarosan kiderül, hogy a családok csapdába estek, és akárhányszor megpróbálnak távozni, mindig ott találják magukat, ahonnan elindultak. A farmház egyfajta purgatóriumként szolgál, amelyben csak az egyik család maradhat életben, és menekülhet meg a rémálomszerű pokolból. A film a Triangle (2009, Melissa George főszereplésével) és a Dead End (2003, Lin Shaye főszereplésével) visszhangjaival olyan témákat boncolgat, amelyekben az egyének újra és újra csapdába esnek ugyanabban a környezetben. Ez a horrorfilm szórakoztató, hátborzongató és feszült élményt nyújt. Bár kísértettörténetről van szó, nyugtalanító pszichológiai thrillerként is szolgál, mivel a film feltárja a farmház és korábbi lakóinak történetét.
#9

60 Két galamb  (2017)

horror | thriller | vígjáték

A film története szerint egy erkölcstelen ingatlanügynök most igazán az emberére akad. Egyik üzleti áldozata ugyanis titokban beköltözik az ügynök lakásába, és gonosz... több»

A Freehold/Két galamb egy 2017-es pszichológiai horrorfilm Mandeep Dhillon, Javier Botet és Kola Bokinni főszereplésével. A filmet Dominic Bridges írta és rendezte, és 80 percig tart. Ez egy alacsony költségvetésű/indie horror projekt, amely egyedi fordulatokkal és kényelmetlen jelenetekkel rendelkezik. A történet egy fiatalember nyomába ered, aki ingatlanügynökként dolgozik. A férfi a munkához való kétes hozzáállása és alacsony erkölcsi tartása végigkíséri a produkciót. Hamarosan kiderül, hogy a saját lakásában/apartmanjában a fiatal fickó tudtán kívül egy nagyon hátborzongató férfival "osztozik" az otthonán, aki a háta mögött undorító dolgokat művel. Végső soron az ingatlanügynök úgy él együtt valakivel, hogy nem is tud róla, és minél jobban belemerülsz a filmbe, annál undorítóbb leszel... A filmnek van néhány gyenge pontja, bár összességében egy hátborzongató, addiktív néznivaló, és mindenképpen érdemes feltenni a listádra, ha valami másra vágysz. 
#8

42 Lie Still  (2005)

horror

Miután szakított barátnőjével, Veronicával, a munkanélküli John Hare egy olcsó szobát bérel egy régi panzióban, amelynek tulajdonosa az elbűvölő Martin Stone, aki közli... több»

A The Haunting of Number #24 című filmet Lie Still néven is ismerik, és 2005-ben jelent meg. A főszerepekben Tim Barlow, Robert Blythe és Susan Engel látható, írója és rendezője Sean Hogan. A film 80 perces, és bár alacsony költségvetésű horror, ez a film mindenképpen ütős, és méltó helyet érdemel ezen a listán.   A történet John Hare karakterét követi nyomon, aki érzelmileg megviseli, miután szakítást él át barátnőjével, Veronicával. John reménytelennek érzi magát, ráadásul munkanélküli időszakon megy keresztül, ezért úgy dönt, hogy kibérel egy szobát egy régi panzióban, amelynek tulajdonosa egy Martin nevű férfi. A panzióban való tartózkodása alatt John ijesztő és megmagyarázhatatlan jelenségeket kezd tapasztalni, ami arra engedi következtetni, hogy a házban valamiféle paranormális erő uralkodik.   A film hátborzongató és hangulatos - egy szellemtörténet, de sok sajátos fordulattal. A The Haunting of Number#24 (vagy Lie Still) című filmet mindenképpen érdemes megnézni, ha szereted a jó szellemtörténeteket.
#7

67 Haunter  (2013)

(2) (1)

fantasy | horror | misztikus | thriller

A Haunter című filmben Lisa beleragad egy időhurokban, ahol minden alakalommal máshogy történnek a dolgok. Rá kell jönnie az igazságra, azonban a tetteinek beláthatatlan... több»

A Haunter egy 2013-as kanadai horror, melynek főszereplői Abigail Breslin, Peter Outerbridge és Michelle Nolden. A forgatókönyvet Brian King írta, a rendezője pedig Vincenzo Natali, a Splice és a Kocka című filmek mögött álló Vincenzo Natali. A 97 perces, nagyon hátborzongató film mindenképpen megérdemli, hogy helyet kapjon ezen a listán.   A történet a főszereplő Lisa Johnsont követi, aki felfedezi, hogy ő és családja miért ragadtak egy olyan hurokban, amelyben minden egyes nap ugyanazt a dolgot élik át. A Haunter majdnem olyan, mint a Groundhog Day a horrorfanatikusok számára, mivel a film a véget nem érő hurokban való fogság témáját használja fel, ahol semmi sem változik. A film során Lisa hamarosan rájön, hogy a családja azért ragadt bele ugyanabba a soha véget nem érő mindennapi létbe, mert meghaltak. De hogyan és miért történt ez?   A Haunter kivételes. Gyönyörűen megírt, hátborzongató jelenetek tömkelegével, a produkció biztosan elnyeri a hátborzongató, nyugtalanító, csavaros történetek rajongóinak tetszését. Egyértelműen olyan, amire érdemes odafigyelni.
#6

71 Az ördög fia  (2008)

(2)

horror | thriller

Egy fiatal lány dadusként dolgozik egy farmon, viszont esténként terrorizálják. több»

2008-as horror, melynek főszereplői Sarah Thompson, Bruce Thomas, Matt Dallas és Kristen Dalton. A filmet Jonas Barnes írta és rendezte, és alig több mint 90 percig tart. Ez egy szuperhátborzongató produkció, és rengeteg csavarral rendelkezik, amelyek a démoni témákat érintik. A film a főszereplő Angie Albrightot követve meséli el a tinédzser történetét, aki jelentkezik és sikeresen kap egy új bébiszitteri állást. Feladata egy kisfiú, Sam gondozása, aki csendesnek és kellemesnek tűnik, és mindig ragaszkodik ahhoz, hogy egy aranyos cowboykalapot viseljen a fején. Angie munkája látszólag jól megy, egészen addig, amíg valami rendkívül sötét és baljóslatú dolgot nem fedez fel a fiúval kapcsolatban. Anélkül, hogy elárulnánk a cselekmény főbb fordulatait, elmondhatjuk, hogy ez a darab egyedi, hátborzongató és szórakoztató módon tárja fel az okkult témákat és a démonokat. A film nyugtalanító, és mindenképpen érdemes megnézni, ha szereted nézni, ahogy a gyerekek valami borzalmasabbá válnak, mint amit el tudsz képzelni. Ha szereted az Omen vagy Az ördögűzőhöz hasonló képeket, akkor lehet, hogy találsz valamit, mégis ez a film elég sajátos csavarral rendelkezik ahhoz, hogy érdemes legyen megnézni.
#5

60 Tüske  (2008)

(5)

horror | sci-fi | thriller

Seth (Paulo Costanzo - Cool túra, 40 nap és 40 éjszaka) és Polly (Jill Wagner - Csillagkapu: Atlantisz, Penge: A sorozat) romantikus sátorozásra indul, hogy a szabad ég alatt... több»

A Splinter egy 2008-as horror Jill Wagner, Paulo Constanzo és Shea Whigham főszereplésével. A Toby Wilkins által írt és rendezett 82 perces groteszk film mélyen felkavaró témákat boncolgat, és végig borzalmas jeleneteket mutat be.   A borzalom akkor kezdődik, amikor egy benzinkutas pincérnőt megharap egy szálkás lény. Kiderül, hogy akit megharap vagy megtámad a lény, az maga is egy szilánkos, gyilkos lénnyé válik. A film szorosan követi egy fiatal pár, Seth Belzer és Polly Watt nyomát, akik egy autópályán utaznak, és egy szökött fegyenc elrabolja őket. Útjuk során defektet kapnak egy szilánkos lénytől, és hamarosan egy élő rémálom csapdájában találják magukat.   A film megköveteli a hit felfüggesztését, mert a produkció egyes élményei és jelenetei nagyon erőltetettnek tűnnek. A Szálka azonban egy stabil film, jó szereplőgárdával és rengeteg ijesztgetéssel.
#4

57 Jessabelle  (2014)

(24) (4)

horror | thriller

Jessie (Sarah Snook) tragikus körülmények között elveszíti a vőlegényét, és ő maga is komoly sérüléseket szenved. Hogy kipihenje magát, beköltözik üresen álló louisianai... több»

A Jessabelle egy 2014-es amerikai természetfeletti horrorfilm Sarah Snook, Mark Webber, David Andrews és Joelle Carter főszereplésével. A forgatókönyvet Robert Garant írta, a rendező pedig Kevin Greutert - aki leginkább a Fűrész-franchise-ban végzett munkájáról ismert. A Lionsgate-en keresztül megjelent 90 perces hátborzongató mesefilm egy kicsit a kedvencek közé került... legalábbis azok számára, akik látták.   A történet a főszereplő Jessie Laurent-et követi, aki terhes, ám egy végzetes autóbaleset következtében párja meghal, ő pedig elveszíti születendő gyermekét. A kerekesszékbe kényszerült Jessie úgy dönt, hogy az elhidegült apjához költözik, amíg felépül. Ez idő alatt titkokra bukkan gyermekkoráról, édesanyjáról (aki sok évvel ezelőtt meghalt), majd paranormális és megmagyarázhatatlan események sokaságát tapasztalja meg.   A film ijesztő, a történet pedig szolidan előadott. Jessie szerepében Sarah Snook végig óriási alakítást nyújt, és igazán nyugtalanító érzést ad a produkciónak. A Jessabelle egyértelműen az egyik legjobb film ezen a listán, amit nem érdemes kihagyni.
#3

dráma | horror

Netflix

Az 1930-as években egy házaspár beköltözik egy házba, amit Anglia leginkább kísértetjárta épületeként tartanak számon. A pár egyaránt elkezdi felfedezni kapcsolatuk és a... több»

Az A Haunting At The Rectory egy kevéssé ismert walesi horror-gyöngyszem, amely 2015-ben jelent meg. A Suzie Frances Garton és Lee Bane főszereplésével készült produkciót Andrew Jackson indie filmrendező írta és rendezte (aki az elmúlt években jóval több mint tíz független filmet adott ki, köztük a Robert the Doll franchise-t).   A film, bár látszólag egy kísértettörténet, egyben egy mélyen pszichológiai ügy is, amely egy házaspár problémás kapcsolatát vizsgálja. A kapcsolat nem egyszerű, és a fiatal feleség (akit Garton alakít) hamarosan viszonyba kezd. Ez a hűtlenség az, ami néhány sötét és nyugtalanító eseményhez vezet, amelyeknek minden érintettre kihatása van.   Ez a film hátborzongató és jó szereposztású, és az alacsony költségvetés ellenére sikerül átadni a rettegés és a feszültség szilárd érzését az egész film alatt. Az A Haunting At The Rectory mindenképpen megér egy pillantást, ha szereted a kísértethistóriákat, amelyekben van valami más.
#2

horror | misztikus | thriller

A régiséggyűjtő Leon Leigh (Aaron Poole) hosszú évek távolléte után tér haza. Édesanyja (Vanessa Redgrave) meghalt, és ő lett az örököse egy régi háznak, amely egy... több»

A The Last Will and Testament of Rosalind Leigh egy független/alacsony költségvetésű horrorfilm Aaron Poole kanadai színész főszereplésével. Írta és rendezte Rodrigo Gudiño, aki a 82 perces filmet még 2012-ben adta ki.   Ez a játékfilm bevallottan egy visszafogott film (nagyrészt), mégis sikerül rengeteg feszültséget és nyugtalanító érzést megragadnia a nézőben. A történet Leon, egy fiatal művész nyomába ered, aki nemrég vesztette el édesanyját. A nő halála után Leont megbízzák, hogy nézze át a nő vagyonát és javait. Az anyja üres házában való tartózkodása során Leon megmagyarázhatatlan dolgokat kezd látni és hallani; furcsa dolgokat, amelyek olyan érzést keltenek a produkcióban, mintha csapdába esett volna, és valami baljóslatú dolog követné.   Aaron Poole fantasztikusan vezeti a filmet, különösen annak fényében, hogy a jelenetek nagy részében egyedül van. A Végrendelet valóban nyugtalanító élmény, és mindenképpen rémálmok tárgya.
#1

56 Beyond the Gates  (2016)

(3)

horror | kaland

Két elhidegült fivér újra találkozik, mivel édesapjuk eltűnt, így hát likvidálni kell az öreg videókazetta kölcsönzőjét. El kellene adni a cuccokat. A sok lim-lom között... több»

A Beyond The Gates egy 2016-os retro horror, amely a 80-as évek vibráló és nosztalgikus tisztelgése. A Barbara Crampton, Chase Williamson és Graham Skipper főszereplésével készült 84 perces indie filmet Jackson Stewart írta és rendezte. A film két testvér nyomába ered, akik nemrég veszítették el édesapjukat. Miután magukra vállalják, hogy átnézik apjuk vagyonát, végül a tulajdonában lévő VHS-kölcsönző boltban végzik el a holmijának és a készletének átvizsgálását. A boltban lévő tárgyak átnézése közben a testvérek találnak egy VHS kazettát, amely állítólag az utolsó dolog, amit apjuk megnézett halála előtt. Ez egy horrorfilm, így a dolgok sosem végződnek jól. A két testvér úgy dönt, hogy magukkal viszik a VHS-kazettát, és elkezdik játszani az interaktív horrorjátékot, ami hirtelen túlságosan is valóságosnak tűnik. A produkció hátborzongató, szórakoztató és egyedi dolog, mindenképpen a '80-as évek retro stílusának rajongói számára, mint amilyen például a Stranger Thingsben is megtalálható.