11 perces álló ovációval fogadták Cannes-ban a Marvel sztárjának Donald Trumpról szóló életrajzi filmjét, miközben vitákat váltott ki a nemi erőszakot ábrázoló jelenet

Nos, Cannes-ban egy újabb film érte el, hogy állva tapsoljanak neki! Méghozzá 11 percen át - írta meg a Deadline.

A Grand Theatre Lumiere filmszínházban történő vetítésen a tömeg egyértelműen kifejezte tetszését a fiatal Trump felemelkedését ábrázoló film és készítői iránt. A Trumpról készült alkotás talán felnyitja néhány szélsőséges, az egykori üzletember iránt rajongó Trump-hívő szemét, amely egyébként nem titkolt célja a készítőknek.

A film rendezője ugyanis, aki a filmben a jelen politikáját akarta megjeleníteni a világban uralkodó nyugtalanságok közepette, így nyilatkozott:

"A zűrzavaros időkben hajlamosak vagyunk befelé nézni, mélyen a homokba dugni a fejünket... és reménykedni a legjobbakban, remélni, hogy a vihar elvonul" - mondta Ali Abbasi - "De tudjátok, a vihar nem múlik el, a vihar valójában közeledik. A legrosszabb idők jönnek."

A film forgalmazás nélkül érkezik a fesztiválra. Hamarosan kiderül, hogy a vevőknek van-e gyomruk egy olyan projekthez, amely minden bizonnyal fontos tényező lesz a választások célegyenesében.

A legdurvább jelenet

Bár a film egyébként is tele van Donald Trumpról szóló, nem túl hízelgő jelenetekkel, a szexuális erőszakot ábrázoló volt az, ami a legnagyobb hatást váltotta ki, grafikus ábrázolásmódjával.

Ebben Trump (Sebastian Stan alakításában) erőszakkal a földre dobja akkori feleségét, Ivánát (Maria Bakalova), majd szexelni kezd vele a nő akarata ellenére.

A vitatott jelenetben Ivana játékosan egy könyvet mutat be férjének a női orgazmus előnyeiről. A kettejük közötti interakció azonban hamar erőszakos színezetet ölt, amikor az érdektelen Trump közli a feleségével, hogy már nem vonzódik hozzá. Vitatkoznak, majd Trump a földhöz vágja a nőt. Ezután, miközben dühösen megerőszakolja, hidegen gúnyolódikis vele: "Ez a te G-pontod? Megtaláltam?"

Rendkívüli fordulat egy filmben, hogy egy volt és még élő elnököt ábrázolnak, aki szexuálisan bántalmazza a feleségét. Egy, a forgatókönyvi változásokat ismerő forrás elmondta, hogy a jelenet a korábbi vázlatokban még nyíltabb volt, míg egy másik bennfentes szerint a jelenet beillesztését a történet szempontjából való szükségessége miatt vitatták... 

Azonban nem a nemi erőszak jelenet az egyetlen, amit Trump és kampánystábja kifogásolhat. A 2024-es elnökjelöltet amfetamin tabletták szedésével, zsírleszívással és hajbeültetés műtét közben is ábrázolják. Bár Cohn (Jeremy Strong) egy senkiből mogullá formálja őt, Trump nem mutat hűséget mentorához, amikor az AIDS-ben haldoklik. A hírhedt baktériumfóbiás ex-elnök az egyik jelenetben Cohn halála után kifüstölteti a házát és a személyzet is...

Hát...ez erős lesz, ha egyszer a haza mozikba/streaming re is eljut. Arról azonban egyelőre még nincs hír, hogy a The Apprentice mikor érkezik és pontosan milyen felületekre.

Visszhangok a cannes-i bemutató után

A premier előtt a bennfentesek ragaszkodtak ahhoz, hogy a jelenet, amelyről a Variety korábban már beszámolt, konszenzusos, de "kényelmetlen" volt. De a Palais-on belüli reakciók mást mondtak.

Egy 20-as éveiben járó nő "undorítónak" nevezte a jelenetet, amely a pár otthonában játszódik egy veszekedés után, és a stáblista lepergése után "nemi erőszaknak" hívta, amit látott. Egy másik női néző egyetértett ezzel, és szexuális erőszaknak nevezte a jelenetet a beszámolók szerint.

Mindezzel együtt érdekes, hogy bennfentes szerint azonban a nézők a The Apprentice-t furcsán humanizáló portrénak találhatják egy olyan emberről, akit a fél ország [inkább egy fél világ] becsmérel. 

A sztori

A film bemutatja Trump felemelkedését az 1970-es évek bizonytalan ingatlanügynök-jelöltjéből a 80-as évek közepén önjelölt "cápává" és "győztessé" váló Trumpig. Valószínűleg a peres ügyek elkerülése érdekében a Trump-eredettörténet azzal a felkiáltójellel kezdődik, hogy a film vaós eseményeken alapul, de néhány szereplő nevét megváltoztatták...

Trumpon kívül a két karakter, aki a legtöbb időt tölti a képernyőn, Jeremy Strong Roy Cohnja és Maria Bakalova Ivanája. Cohn és Ivana Trump is halott, ami a készítők dolgát némiképp megkönnyítette - jogi értelemben mindenképp.