3000 szuperhősből álló sereget akarnak az oroszok, és ez nem valami filmes forgatókönyv

Megszámolni is nehéz, hány film szól a klónozásról. Azt viszont már nem olyan nehéz megítélni, hogy ezek közül hány sztorija alakult úgy, hogy a klónozásról kiderüljön, nem veszélytelen mulatság: nagyjából az összes. Klónoztunk már őshüllőket, szörnyeket és persze embereket is ezrével. De ez eddig science fiction volt, nem több. A moziba járó tömegek szórakoztatása. Nos, nem olyan messze keleten, egy bizonyos Oroszországban most valaki komolyan gondolja a dolgot.

A hírek szerint az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu bedobta az ötletét a Kremlben: klónozzanak 3000 évvel ezelőtti szkíta harcosokat és azokból állítsanak fel szuperhadsereget. Igen, jól olvastad. És ez most nem Hollywood agyszüleménye…

Természetesen egy ilyen projekt nagyjából az összes létező morális és etikai kérdést felveti. A technikai kérdésekről már nem is beszélve. A köztudomás szerint eddig embert klónozni nem sikerült és nagyon bízunk benne, hogy nem is próbálkoztak még vele soha. Ha valamely szuperhatalom mégis belefogna egy ilyen kutatásba (oké, az alapok azért elég régóta megvannak hozzá), az még évtizedeket venne igénybe. Nem olyan egyszerű az, hogy kikaparunk egy 3000 éves szkíta csontvázat valahol a pusztán, letörünk egy darabot a sípcsontjából, aztán már mehet is a klónozás.

Az is kérdéses, hogy ha valóban több évezreddel ezelőtt harcolt katonákat klónoznának, azok miként reagálnának a mai világra? Mennyire lennének „programozhatók”, taníthatók? Mennyire lehetne őket ténylegesen szuperhadseregként alkalmazni? És főleg: mennyire lennének ők igazi emberek, akik 3000 éves szundikálás után parancsszóra menetelnek a halálba egy olyan országért, ami az ő idejükben még nem is létezett?

Akárhogy is tekergetjük ezt a sztorit, képtelenség lehámozni róla a képregényes és sci-fis köntöst. Nehéz elhinni, hogy jelentős hatalommal és befolyással bíró politikus fejében valóban megfontolásra kerüljön egy ilyen ötlet. Bár mint tudjuk, a ’30-as és ’40-es években volt egy bizonyos rezsim, akik megszállottan kutatták az okkult tudományokat abban a hitben, hogy ez lehet a kulcs a világhatalomhoz. Szóval lehet, hogy néhány évtizeden belül Oroszország és Amerika már nem drónokkal és rakétákkal fogja pusztítani egymást, hanem az egyik oldalon szkíta klónokkal a másikon pedig „tökéletes katonákkal”…