46 év után újra magyar film versenyez Cannes-banA kép forrása: mozinet

Nemes-Jeles László Saul fia című filmje is versenybe száll az Arany Pálmáért.

Nemes Jeles László történelmet írt, ugyanis 46 éve egyetlen magyar elsőfilmes rendező sem jutott el a világ egyik legnívósabb filmfesztiváljára. Nemes-Jeles ezzel olyan alkotók nyomdokaiba lépett, mint Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor.

Az Saul fia az auschwitzi Sonderkommando egy fiktív magyar rabjának történetét meséli el. Saul Ausländer és sorstársai azt a feladatot kapták hogy gyűjtsék össze a gázkamrákba megölt foglyok maradványait, égessék el azokat, majd hamvaikat szórják szét. A krematóriumban élő csoportnak titokban kell tartaniuk a feladatukat, nem tudván, hogy néhány hónap munka után őket is kivégzik. Saul egy nap egy kisfiú holttestére bukkan, és mivel úgy véli, a fiú a saját gyermeke, megkísérli a lehetetlent: találni egy rabbit, aki tisztességes körülmények között eltemethetné őt. Eközben a Sonderkommando a felkelést szervezi, azonban Saul hátat fordít a lázadók vezéreinek. Őt csak egyetlen dolog hajtja: hogy végtisztességet adjon gyermekének.

A film forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta a cannes-fi filmfesztivál Résidence programjának keretein belül. A filmalap 205 millió forinttal támogatta a produkciót.