5 Gyűrűk Ura-film és sorozat, amelyekről még soha nem hallottál

Volt egy A Gyűrűk ura-őrület a mozikban az ezredforduló környékén, amikor Peter Jackson vászonra álmodta J.R.R. Tolkien mesterművét. Majd néhány évvel később egy újabb, amikor az előzményeket elmesélő A hobbitból is durrantott egy hasonló méretű trilógiát. A következő őrület pedig a küszöbön állhat, ugyanis holnap debütál az Amazon Prime-on A Gyűrűk ura - A hatalom gyűrűi sorozat. De azt már kevesebben tudják, hogy bizony nem ezek az első próbálkozások, hogy Középfölde történetét filmre vigyék.

Bizony jóval a 2001-es A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége előtt is voltak már filmek, sőt, sorozatok is, amelyek Tolkien mesterien megálmodott és felépített világába kalauzolták a nézőt. Persze ezeket minőség és lehetőségek terén össze sem lehet hasonlítani a mindenki által ismert trilógiákkal. Most, hogy az új sorozat premierje a küszöbön áll, mutatunk ötöt a korábbi próbálkozások közül, amelyekről jó eséllyel még sosem hallottatok eddig.

The Hobbit - 1967

1967-ben jelent meg a The Hobbit, egy nagyon fura rajzfilm, amelynek a sztorija még furább. Történt ugyanis, hogy egy bizonyos William L. Snyder valahogy megkaparintotta a Tolkien-művek megfilmesítési jogait. A terve az volt, hogy ebből egész estés rajzfilmet készít, ám az egészből nem lett semmi, mert a 20th Century Fox visszatáncolt a projektből. Azért, hogy a jogokat ne veszítse el, 1967. június 30-ig villantania kellett valamit.

A lehető legolcsóbb és legegyszerűbb (értsd: leggagyibb) formában összedobatott egy rövid, bő tízperces „rajzfilmet”. Nem is igazi rajzfilmről van szó, hiszen mindössze olcsó mesekönyv színvonalán megrajzolt állóképek váltják egymást, valaki pedig egy igencsak zanzásított változatát olvassa fel a műnek. Az alkotást a legutolsó napon mutatták be, így a jogok Snydernél maradtak.

A producer még arra is gondolt, hogy némi bevételt tudjon felmutatni, ezért a „nézőknek” adott egy-egy centet, amit aztán belépőként vissza kellett neki adniuk. Így hivatalosan máris elmondhatta, hogy az emberek fizettek a film megnézéséért. Később a jogokat maga Tolkien vásárolta vissza tőle 100 ezer dollárért.

Sagan om ringen – 1971

Néhány évvel William L. Snyder ügyeskedése után északról érkezett a következő adaptáció, de ennek ötletgazdája sem az a kimondott filmguru volt. Bo Hansson sokkal inkább volt zenész, akit nagyon megihletett Tolkien munkássága. Ezért készített egy albumot sokatmondó címmel: Music Inspired by Lord of the Rings. És ahogy Tolkien megihlette őt egy albumhoz, úgy az album megihlette egy filmhez is. Két TV-filmet készített, amelyek Sangan om ringen címmel jelentek meg.

De senki se számítson a teljes történetre, ezek ugyanis nagyjából A gyűrű szövetsége első felét dolgozzák fel addig, amíg a társaság el nem indul Völgyzugolyból. Ami pedig a kivitelezést illeti, csak amatőr svéd színészeket alkalmaztak, akik kézzel rajzolt hátterek előtt baktatnak és társalognak, miközben a háttérben progresszív zene szól…

The Hobbit: Treasures under the Mountain – 1991

Bizony a szovjetek is el akarták készíteni a maguk A Gyűrűk ura adaptációját. De mint annyi minden, a Szovjetunió szétesése ennek a projektnek is betett. Egy animációs filmben gondolkoztak, amelynek látványvilága és főleg a hangulata még baljósabb volt, mint azok a filmek, amelyeket ismerünk.

Ez abból a bő hatperces videóból is remekül átjön, amely megnézhető a soha be nem fejezett animációs filmből. A videóban Smaug egyik pusztítását mesélik el, de a vége felé Gandalf és a törpök is láthatók egy rövid ideig.

Khraniteli – 1991

A fenti projekt sosem fejeződött be, de ez igen, pedig ez is ugyanakkor és ez is a Szovjetunióban készült. Talán azért volt könnyebb dolga a kétrészes TV-sorozatnak, mert ez élő szereplőkkel készült zöld vászon előtt. Az alacsony költségvetés üvölt a látottakról, mégis valódi kultusz lengi körül A gyűrű szövetsége történetét elmesélő alkotást.

Ez annak köszönhető, hogy sokáig elveszettnek hitték, míg 2021-ben fel nem bukkant a világhálón egy másolat. Ha megnézed a két együtt közel kétórás epizódot, akkor garantáltan azon fogsz gondolkozni, hogy mindez alig 10 évvel Peter Jackson kultmozija előtt készült…

Hobitit – 1993

Ez a finn csoda pedig még közelebb áll időben Peter Jackson filmjeihez. Egy összesen kilenc részes televíziós sorozatról van szó, amit a finn Ryhmäteatteri színi társulat hozott össze. A sorozat A Gyűrűk ura és A hobbit bizonyos eseményeit dolgozza fel.

A produkciónak vannak igencsak érdekes, mai szemmel nézve nehezen értelmezhető elemei. Ilyen a komplett zenei aláfestés, amely elektromos gitárszólamokra és szaxofonszólókra épít. De még ennél is furább Boromir, aki katanával van felfegyverkezve. Gollum pedig… de inkább nézzétek meg az fenti videót…