A Disney végre belátta, hogy hibáztak

A koronavírusjárványnak egyik hozadéka a streaming szolgáltatások felértékelődése volt. Mivel az emberek kényszerűségből be voltak zárva otthonaikba, a mozik pedig hónapokra bezártak, más csatornát kellett találni a filmek számára. A stúdiók vagy a premierek folyamatos halogatása mellett döntöttek, vagy inkább valamely szolgáltató kínálatában tették elérhetővé őket.

Amint a mozik apránként elkezdtek újra kinyitni, megjelentek a hibrid premierek, vagyis bizonyos filmeket a mozikban és a streaming szolgáltatók csatornáin egyszerre mutatták be. Ezt a módszert a Disney is előszeretettel alkalmazta az elmúlt időszakban, ám mostantól változik a helyzet.

A Disney ugyanis mérlegelte a jelenlegi körülményeket, illetve a filmjeik mutatóit is. Mivel a közösségi élet lassan kezd visszatalálni a régi mederbe és a mozikba is egyre nagyobb tömegek mernek elmenni, a vezetők úgy döntöttek, ideje változtatni. Ehhez végül a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája adta meg a végső löketet.

A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája volt az év első Marvel-filmje, amit kizárólag mozikban mutattak be és a nyitó hétvégén mindjárt közel 100 millió dollár bevételt hozott a konyhára. Ez megmutatta a Disney-nek, hogy újra lehet építeni a moziba járó közönségre, ezért úgy döntöttek, hogy az év hátralévő összes Disney-filmjét kizárólag a mozikban fogják bemutatni.

Ez persze csak időszakos exkluzivitást jelent, mivel a novemberben érkező Encanto 30, míg az év legnagyobb Marvel-filmjének szánt Örökkévalók 45 nap után kerül majd fel a Disney+ kínálatába. Így aki mindenképp az elsők közt szeretné őket látni, annak célba kell vennie valamelyik mozit, de azok sem maradnak le sokkal mögöttük, akik még nem kockáztatják meg a moziba járást.

A döntés ugyanakkor sokakban kérdéseket vetett fel. A koronavírus delta variánsa világszerte egyre gyorsabb ütemben terjed, ami rosszabb esetben újabb lezárásokat eredményezhet. Ha így lesz, az a mozikat is az elsők közt érintheti – ahogy a korábbi hullámok esetében is történt. Így akár a Disney terve is visszafelé sülhet el.