A fogyasztók 70 százaléka inkább otthon mozizna

Akármikor és akárhogy is ér véget a koronavírus-járvány, abban biztosak lehetünk, hogy az élet már soha nem lesz ugyanolyan, mint előtt volt. Valószínűleg az emberek többsége legfeljebb kisebb változásokat fog érezni az életén, de lesznek olyanok is, akiknek gyökeresen megváltoznak a hétköznapok. A járvány a filmipart rövid távon alaposan megtépázta, de a jelek szerint hosszabb távú hatásai is lehetnek.

A tengerentúlon a napokban készült ugyanis egy felmérés, amelyben a Performance Research és a Full Circle Research Co. munkatársai nagyjából 1000 embert kérdeztek meg. A kérdés arra vonatkozott, hogy ha egy filmet ma egyszerre mutatnának be a mozikban és az otthoni digitális csatornákon, azt hol nézné meg szívesebben.

Bár egy moziélményt nem lehet összehasonlítani az otthoni filmnézéssel, a válaszadók döntő többsége most még úgy vélekedik, hogy inkább a kanapé biztonságában élvezné az új filmet. Egész pontosan a válaszadók 70 százaléka vélekedett így. Mindössze 13 százalék mondta azt, hogy már most beülne egy zsúfolt moziterembe, míg a maradék 17 százalék nem tudott egyértelmű döntést hozni.

Természetesen ebből a felmérésből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, de mindenképpen árulkodó a jelenleg az embereken uralkodó aggodalomról. Bár világszerte egyre több országban elkezdték enyhíteni a különféle korlátozásokat, és valahol már a mozik is kinyithatnak, egyelőre úgy tűnik, az emberek még nem nagyon mernek majd élni a visszakapott lehetőséggel. Hogy ez a hajlandóság mennyi időn belül változhat meg, és mikor üzemelhetnek a mozik újra teltházzal, azt most még nehéz lenne megjósolni.