A Gyűrűk Ura: Ki az az egyetlen színész, aki találkozott Tolkiennel?

A Gyűrűk Ura trilógia nem csak regényként, de filmként is sokmilliós rajongótáborral bír. J.R.R. Tolkien fantasy-klasszikusa igazi stílus és műfajteremtő volt, amelyet számos más író és alkotó próbált meg lemásolni az évtizedek során. Jobb esetben csak inspirációként használták saját világuk megteremtéséhez.

Peter Jackson az ezredforduló környékén hatalmas sikert arató filmtrilógiaként dolgozta fel Frodó, Aragorn, Gandalf és társaik viszontagságos utazásának történetét, hogy eljuttassák az Egy Gyűrűt a Végzet hegyéhez, hogy annak lángjai örökre elpusztítsák és ezzel Sauron is végleg az enyészeté legyen.

A filmben nagyszerű színészek egész sora szerepelt, köztük nem egy igazi élő legendával. Elég csak Ian McKellenre gondolni, aki Gandalfot keltette életre. De talán még nála is nagyobb legenda volt akkoriban az a Christopher Lee, aki Szarumánt formálta meg.

Christopher Lee volt kétségtelenül a legtapasztaltabb a filmekben szereplő színészek közül, aki a forgatások idején már fél évszázados karriert tudott a háta mögött. A veterán színészt különleges kapcsolat fűzte a projekthez. Ő volt ugyanis az egyetlen stábtag, aki személyesen találkozott J.R.R. Tolkiennal.

Állítólag teljesen véletlenül ismerkedtek meg, amikor egy bárban összefutottak. Beszélgetni kezdtek és barátként váltak el, akik később levelezés formájában tartották a kapcsolatot. Állítólag e levelezésben adta áldását az író arra is, hogy ha egyszer valaki megfilmesítené a regényeit, akkor Christopher Lee játssza el Gandalfot.

A színész pontosan ezért jelentkezett a forgatásra, ám végül nem Gandalf, hanem Szarumán szerepét ajánlották fel neki. Ám annyira szeretett volna szerepelni a filmben, hogy gondolkodás nélkül elfogadta ezt az ajánlatot is.