A Halálos iramban már A Gyűrűk Urát is maga mögé utasította

A filmes franchise-ok manapság igazán a reneszánszukat élik, Hollywood hatalmas anyagi lehetőséget lát azokban a produkciókban, amelyekhez különböző spin-offok, folytatások és rebootok készíthetőek. De mi is a helyzet a jelenlegi toplistákon? Mondjuk a részleteket!

Ha kultikus filmszériáról van szó, a Peter Jackson rendezésében készült Gyűrűk Ura filmtrilógia egyszerűen alapmű. A J.R.R. Tolkien monumentális regényei nyomán mindeddig hat film látott napvilágot, amelyek együttesen a mai napig közel 5,9 milliárd dollárt hoztak a konyhára.

Mindez mostanáig bőven elegendő volt ahhoz, hogy az ötödik legmagasabb bevételt termelő franchise-nak számítsanak, úgy tűnik azonban, hogy a Halálos iramban filmek beelőzték Jackson műveit. A nemrégiben debütált Halálos iramban 9 163 millió dollárt termelt, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy a franchise összbevételét 6 milliárd dollára hozza fel.

A mezőnyt persze még ennél is masszívabb “arcok” vezetik, a James Bond filmek 7 milliárd, a Harry Potter filmek 9 milliárd, a Star Wars széria pedig 9,3 milliárd dollárt hoztak össze a mai napig, de mindez még így is eltörpül a Marvel filmek nyereségei mellett, amelyek 18 milliárd dollárt termeltek.

Persze a játszmának még nincs vége, hiszen az Amazon már gőzerővel dolgozik a Gyűrűk Ura sorozaton, amely már most nagy várományosnak számít.