74 Fertőzés  (2011)

Az elmúlt hetekben kirobbant sajnálatos koronavírus-járványt senkinek sem kell bemutatni, aki egy picit is követi a napi híreket. A kínai Wuhan tartományból indult, és mostanra Dél-Amerika kivételével az összes kontinensen felbukkant koronavírus emberek ezreit fertőzte már meg, ami többek közt a világgazdaságra, és azon belül a szórakoztatóiparra is érezhető hatással van. De ha lehet ilyet mondani, van pozitív hozománya is a dolognak, legalábbis néhány fura helyzetben. Ilyen például a 2011-es Fertőzés című thriller új szárnyalása is.

A film a megjelenésekor sem aratott kirobbanóan nagy sikert, pedig akkoriban épp a katasztrófafilmek új nagy korszakát éltük. A sztori viszont kevésbé volt elrugaszkodott, mint sok más alkotásban, hiszen egy egyszerű járványról szólt, amely az egész világon elterjedt és milliókat fertőzött meg. A film remekül mutatta be egy ilyen katasztrófa körülményeit és hatásait, az emberek helyzetre adott reakcióit.

A Fertőzés mára szinte teljesen a feledés homályába veszett, az utóbbi napokban viszont lényegében a semmiből az iTunes tíz legkeresettebb filmje közé robbant be. Természetesen a koronavírus-járvány miatt lettek az emberek sokkal kíváncsibbak a Gwyneth PaltrowKate WinsletJude Law és Matt Damon főszereplésével készült filmre, hiszen az sok hasonlóságot mutat az aktuális eseményekkel. A film először a Top 100 13. helyén bukkant fel, majd újabb néhány nap elteltével már a 10. legnézettebb mozi volt az iTunes statisztikái szerint.

De nem a Fertőzés az egyetlen ilyen témájú film, ami új reneszánszát éli mostanában, hiszen az 1995-ös Vírusra is hirtelen újra kíváncsiak az emberek. A Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman és Donald Sutherland főszereplésével készült katasztrófafilm az iTunes 86. legnézettebb filmje jelenleg.

A filmipar mellett egyébként a videojáték-iparban is volt hasonló eset mostanában. A Plague Inc. című alkotásban épp egy világjárvány lefolyását kell menedzselnünk (csak épp a kórokozó oldaláról), ráadásul egész hiteles formában ábrázolva. Éppen ezért hatalmas lett a kereslet az eredetileg 2014-ben megjelent játék iránt, így a fejlesztők közleményt adtak ki, amelyben arra kérik a játékosokat: bármennyire is informatívnak tűnik a játékuk, a valós információkat továbbra is a helyi egészségügyi hivataloktól szerezzék be.