A párizsi reptéren elhunyt a Terminált inspiráló férfi

Merhan Karimi Nasseri iráni férfi, aki 18 évig élt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren, valamint Steven Spielberg és Tom Hanks Terminál című filmjének ihletője volt, szombaton meghalt a repülőtéren - közölték a hatóságok. A feltételezések szerint 80 éves lehetett.

Nasseri szívrohamban halt meg a repülőtér 2F terminálján dél körül - közölték a tisztviselők. Egy orvosi csapat és a rendőrség ellátta, de nem tudták megmenteni.

Nasseri 1988-tól 2006-ig a repülőtér 1-es terminálján lakott. Eleinte jogi bizonytalanságban volt, mert nem voltak letelepedési papírjai, de később önszántából maradt a repülőtéren. A tisztviselők szerint az elmúlt hetekben ismét a repülőtéren élt.

Az ő története ihlette a 2004-ben Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones és Stanley Tucci főszereplésével készült Terminál című filmet.

A film a valós eseményeket egy kelet-európai férfi történetévé változtatta, aki a New York-i JFK repülőtéren reked, amikor nem engedik be az Egyesült Államokba. A filmben a férfi hazájába egy katonai puccs miatt nem tud hazatérni. 

Nasseri története bonyolultabb volt. Brüsszelből Párizson keresztül Londonba repült. De elvesztette menekült útlevelét, és nem engedték be Franciaországba. Így a Párizs-Charles de Gaulle repülőtér 1-es termináljának tranzitzónájában foglalt helyet.

Ott maradt 2006 júliusáig, amikor kórházba került, és felépülése után különböző jótékonysági szállások között helyezték el. 

85 Terminál  (2004)

dráma | romantikus | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

Viktor Navorski New Yorkba utazik, de a John F. Kennedy repülőtéren arról értesül, hogy kelet-európai hazájában egy államcsíny következtében útlevele egy épp nem létező... több»