A Schindler listája piros ruhás kislánya a lengyel-ukrán határon segíti a menekülteket (fotó)

Oliwia Dabrowska, a lengyel színésznő, aki 3 évesen játszotta a piros ruhás kislányt Steven Spielberg Schindler listája című filmjében, a Lengyelországba érkező ukrán menekülteknek segít.

“Ma Oroszország bombázta Javorivot. A város csupán 20 kilométerre fekszik a lengyel határtól. Olyan közel! Félek, de ez csak még jobban motivál, hogy segítsek a menekülteken” írja a színésznő az Instagramon.

A színésznő rendszeresen posztol a lengyel határon zajló történésekről, nemrégiben egy ukrán édesanyáról írt, aki két gyermekével érkezett az országba, akik a német határnál élő hozzátartozóikat próbálták meg elérni.

“Ezek a gyerekek... Istenem, alig tudom visszatartani a könnyeimet. Nem tudok mindent elmondani, amit ott láttam, mert nincsenek meg a megfelelő szavak a fejemben... Senki, aki még nem látta ezt, nem tudja elképzelni ezt a rémálmot ezeknek az embereknek a szemében” - írja Dabrowska.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint 2022. március 30-án az ukrán háborús menekültek száma elérte a 4 019 287 millió főt. A háború február 24-i kezdete óta több mint 608 ezren léptek be Romániába, több mint 387 ezren Moldovába, és mintegy 364 ezren Magyarországra. Szlovákia több mint 281 000 menekültet fogadott be.

 

 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oliwia Dąbrowska (@oliwia.dabrowska_) által megosztott bejegyzés