Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
92%

Schindler listája (1993)

Schindler's List
Filmadatlap
 
29
Szereplők
118
Vélemények
55
Képek
3
Videók

Galéria (55)

Videók (3)

 
Julianna Máyné Hovanyecz   2022. 01. 04.

legújabb vélemény

0

Kötelező megnézni!

 
Artemisia   2018. 02. 07.

4

Megrázó témát ábrázol, lesújtó képekkel demonstrálja a zsidókkal szembeni embertelen bánásmódot és sok kegyetlen jelenet van a filmben, Spielberg rendezése kétségkívül zseniális, mégsem fogott meg igazán a film. Zavaró volt ahogy ugrált Oscar Schin... több»

 
Lamboh   2017. 10. 28.

3

A leghosszabb film amit valaha láttam, de ennek ellenére egyetlen percét sem untam. Életem egyik legmeghatározóbb filmes élménye. Nem tudok róla rosszat mondani.

1
 
Puncs   2019. 02. 09.

2

Ha meg kellene neveznem egyetlenegy filmet, amit élete során minden embernek látnia kell egyszer, akkor ez lenne az. Megható és gyönyörű alkotás, ami méltó emléket állít a holokausztnak. A szereplők zseniálisak, főleg Ralph Fiennes, a zenéjéről nem is beszélve. Szerintem ez Steven Spielberg legjobb filmje.

 
dailyfilmsan   2019. 05. 08.

2

Klasszikus a film így kihagyhatatlan darab. Megindító az a jellemfejlődés amin a főszereplő karaktere átmegy. Valamint szőrnyű látni azt a megrázkódtató és hihetetlen tényt ami sajnos az emberiség szégyenfoltja, a Holokausztot. Kendőzetlen kapunk csipetnyi bepillantást a szőrnyűségekbe, de személy szerint pont elég ennyi.

 
Yosihiro   2015. 04. 28.

2

Nagyszerű film és nagyon jó Liam Nelson alakítás. A régi idők mozija jut eszembe a fekete fehér kópia láttán de aki még nem látta készüljön fel egy mesterműre :) Üdv Yosihiro

 
Norbert93   2018. 12. 01.

2

Azt a sok borzalmat amit a zsidók ellen követtek el, csak érzékeltetni lehet, de még ez is szívfacsaró és súlyos. Bármennyi év is teljen el. A filmről magáról nem különösebben szeretnék írni. Hiszen kötelező darab. A náci Németország legemberségeseb... több»

A film összbevétele 221 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

A film szerint egyetlenegy lista létezett, a valóságban azonban a gyártulajdonos hetet készített el, ebből négy a mai napig megvan Washingtonban és Jeruzsálemben egy múzeumban. A piros kabátos kislányt, aki feltűnik a filmben, a valóságban is létező túlélőről mintázták: Roma Ligockának hívták, egy krakkói gettó túlélője (nagyon sokan említették a túlélők között a piros ruhás lánykát). A nő önéletrajzi könyvet is kiadott A piros ruhás lány címmel.

(Caravaggio1978)
 

Itzhak Stern szerepére Dustin Hoffman neve is szóba került.

(stevepisti)
 

Az utolsó jelenetnél, amikor egy rózsát helyeznek a sírra, sokan úgy gondolják, hogy az Spielberg keze, de ez nem így van, Liam Neeson az.

(stevepisti)
 

Volt egy olyan plakátterv, amin csupán egy szögesdrót volt a rátűzött listával, de ez Spielbergnek nem tetszett.

(stevepisti)
 

Mivel a film forgatásához körülbelül 20 ezer korabeli ruha hiányzott, a forgatócsoport hirdetést adott fel, melyben ruhákat keresett az 1930–1940-es évekből. Mivel az akkori lengyel gazdasági helyzet elég feszült volt, számtalan ember jelentkezett a hirdetésre, hogy eladná régi ruháit.

(Crystaldeer)