A sci-fi, ami tönkretette John Travolta karrierjét

John Travolta karrierje olykor igazi hullámvasútnak számított, hiszen éppúgy trónolt Hollywood tetején, ahogy küzdött és kapaszkodott egy-egy bukása után, hogy újra a legnagyobbak közt emlegessék. A legtöbben az éneklős rosszfiú image-e miatt szerették meg, amit több filmben is eljátszott, de ahogy idősödött, az akciófilmek is bekerültek a repertoárba. Általában, ha mellé nyúlt egy szereppel, mindig képes volt újra visszakapaszkodni az elitbe. Kivéve egyetlen filmet, ami máig beárnyékolja a pályafutását.

John Travolta olyan filmekkel örvendeztette meg a rajongóit pályafutása első huszonöt évében, mint a Szombat esti láz, a Pomádé, a Nicsak, ki beszél, a Ponyvaregény vagy az Ál/Arc. Aztán jött az ezredforduló és egy bizonyos szerep, ami után máig nem találta meg a vissza vezető utat Hollywood csúcsára.

2000-ben jelent meg Roger Christian sci-fi kalandfilmje, a Háború a Földön. A sztori szerint a 2000-es évek elején a pszikló faj leigázza az emberiséget, hogy a következő ezer évre rabszolgasorba taszítsa azt. Ekkor azonban jön egy lázadó, aki megpróbál végezni a helytartóval, Terl biztonsági főnökkel.

A film valójában a szcientológia atyja, L. Ron Hubbard több, mint 1000 oldalas novelláján alapul, de annak csak nagyjából első felét dolgozta fel. Érdekesség, hogy az író nem sci-finek tartja művét, hiszen szentül meg van győződve róla, hogy valós eseményeket mesél el…

A Háború a Földön gigantikus bukás volt, ami John Travolta szempontjából duplán is hatott. Egyfelől ő volt az egyik főszereplő, másfelől a film egyik producere is. Éppen ezért anyagilag és szakmailag is a földbe döngölte a bukás, pedig a premier előtt még olyan hangzatos kijelentéseket tett, hogy ez a film jobb lesz mint a Star Wars.

De nem lett jobb, sőt. A Rotten Tomatoes oldalán a kritikusoktól 3 (azaz HÁROM) százalékot kapott. Ehhez képest a nézők már egészen engedékenyek voltak a 12 százalékos értékelésükkel. Itt, a Mafabon pedig már szinte az egekbe magasztalták az olvasók, hiszen 49 százalékon áll a tetszési indexe.

A Háború a Földön tehát eléggé megtépázta John Travolta ázsióját. Az elmúlt húsz évben voltak ugyan kisebb-nagyobb fellángolásai, akadtak egészen jól sikerült filmjei is, de ezek többsége sem feltétlenül miatta lettek sikeresek.

akció | kaland | sci-fi | szatíra

A Háború a Földön című kalandfilm a 2000-es évek elején játszódik, amikor a pszikló faj megtámadja a Földet és gyakorlatilag azonnal le is törik az emberiség ellenállását.... több»