A Star Wars IX visszatér a kezdetekhez

A Star Wars: Skywalker kora vissztér a már jól ismert bázisára? Még az is elképzelhető – bár ha titkolózásról van szó, akkor abban a filmes gigaprodukciók alkotói közel verhetetlenek. Ám most mégis úgy néz ki, olyan apró információ látott napvilágot, amiből kikövetkeztethetjük, hol játszódik majd a még cím nélküli 9. epizód.

A héten kiderült, hogy a produkció már javában építkezik Angliában, a Cardington Airship Shedsen, vagyis egy elég tágas léghajó-bázison, ahol az 1900-as évek elején a Királyi Légierő léghajókat készített. Mivel nagy területről van szó, az elmúlt évtizedekben számos filmes produkció forgatott itt, többet között itt készült a Star Wars IV. - Egy új remény és a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet néhány jelenete is – és mind a kettőnek a Yavin IV bolygón játszódó történetrészei.

Az új reményben itt épült fel a híres Massassi előörs, vagyis az Egyes Bázis, ahova a lázadók a Birodalom elől elrejtőztek, illetve a bolygó pályáján zajlik a Halálcsillag felrobbantása is. A Zsivány egyes jeleneteiben szintén ide térnek vissza a szereplők, hogy elinduljanak a küldetésükre – így nem lenne nagyon váratlan fordulat, ha a 9. epizódban is ide térnének vissza a rejtekhelyüket vesztett lázadók.

A Star Wars News Net szerint J.J. Abrams Cardingtonban forgatja majd a film egyes jeleneteit, így a hír egyáltalán nem légből kapott. Trevor Monk Star Wars-rajongó és angol léghajó-történész Twitterén osztott meg egy képet a bázisról, ahogy ugyan még nem látszik, de lázas munka folyik. A történész állítása szerint több forrásból is hallotta a hírt, és bár konkrétumokkal nem tud szolgálni, valószínű, hogy a forgatás tényleg itt zajlik majd.

Persze az is elképzelhető, hogy a rendező stábja egy másik, a Yavin IV bolygótól teljesen független díszletet épít – hely van bőven –, de nem lenne meglepő, ha a történet visszatérne a lázadók egyik legnagyobb sikerének helyszínére. Illetve itt van még a Poe Dameron-szál: a Yavin a szülőbolygója, ahol szülei Erő-érzékeny fákat ültettek, amiket még Luke Skywalkertől kaptak.

Akármi is lesz a végleges történet, a forgatás ebben a hónapban el is kezdődik majd, és bár szigorú a titoktartás, egy-két kiszivárgó fotóra, illetve az év vége felé talán majd egy hivatalos szinopszisra is számíthatunk. Hogy Luke visszatér-e? Ezt még állítólag Mark Hamill sem tudja, de megnyugtatott mindenkit: ahogy tudomására jut, hogy számítanak-e áldozatos munkájára a 9. részben, mindenkit tudósít majd.