A Star Wars leggyűlöltebb karaktere váratlan helyről kapott hátszelet

A Star Wars univerzum egyik legutáltabb karaktere, de azt kevesen tudnák igazán jól megmagyarázni, hogy valójában miért is. De ettől még tény, hogy a legtöbb rajongó számára az esetlen Jar Jar Binks magasan a legidegesítőbb jelenség a kilenc filmet együttvéve.

Jar Jar Binks az első perctől kezdve a közutálat tárgyát képezte. Sokan rasszista sztereotípiát látnak benne. E rajongók szerint ugyanis Jar Jar valójában a jamaikai emberek karikatúrája. Erre utal a raszta hajra emlékeztető füle és a fura akcentusa is, amit sokan eltorzított jamaikai akcentusként azonosítanak.

Ugyanakkor a Star Wars univerzum atyja, George Lucas egészen másképp látja a dolgokat, megvédte a karaktert. A rendező és producer egyik kedvenc filmje saját bevallása szerint a Star Wars I. rész - Baljós árnyak. És azon belül is Jar Jar az egyik kedvenc karaktere.

George Lucas szerint tévesek azok a feltételezések, miszerint Jar Jar a jamaikai emberek karikatúrája lenne, semmi hasonló gondolat nem áll mögötte. És szerinte a fülei sem emlékeztetnek a raszta hajra. A rendező azt is megpróbálta megfejteni, hogy mégis miért vált a közutálat tárgyává a karakter.

Tény, hogy Jar Jar eléggé kilóg a sorból, ami elsősorban a komikusságának és az állandó ügyetlenkedésének köszönhető. Amikor a film a mozikba került, a rajongók egy része valami komolyat akart látni. Olyan kőkemény akciómozit, ami a ’80-as évekre volt jellemző. Márpedig ezekbe nem fér be egy komikus mellékszereplő, mint amilyen Jar Jar is.

George Lucas szerint ugyanazok a rajongók, akik most Jar Jart utálják csak azért, mert nem komoly, annak idején épp ugyanezért R2D2-t és C-3PO-t is utálták. Mert akár tetszik, akár nem, a Star Wars filmek nem akciófilmek és még csak nem is elsősorban a felnőtteknek szólnak, hanem a gyerekeknek. És mint ilyen, igenis kellenek bele az ilyen komikus karakterek is.