85 A szikla  (1996)

Az elmúlt napokban milliók rótták le tiszteletüket az október végén álmában elhunyt Sean Connery előtt. A színészlegenda 90 évesen álmában távozott, pont úgy, ahogy szeretett volna. Karrierje fél évszázadot ölelt fel, amely során több tucat nagyszerű alakítást tett le az asztalra. Az Oscar-díjat sem véletlenül nyerte meg. Egyik legnépszerűbb filmje a ’96-os A szikla volt, amelynek rendezője, Michael Bay egy érdekes történettel emlékezett meg a színészről.

Michael Bay akkoriban még kimondottan zöldfülű, kezdő rendezőnek számított Hollywoodban, A szikla volt a második filmje. Már korábban is hallott róla, hogy Sean Connery hírhedten keményen kezeli a rendezőket, ezért gombóccal a torkában kezdte meg a közös munkát. Amikor az első utasításait adta a színésznek, miszerint egy bizonyos jelenetet próbáljon meg kevésbé kedvesen eljátszani, ő csak annyit reagált: Persze fiam.

Később, amikor az autós üldözést forgatták, Michael Bay egyedül ült Sean Connery mellett az autóban. Ekkor arról beszélgettek, hogy a Disney elég keményen fogja a forgatást, gondok adódhatnak belőle, hogy már kétnapos csúszásban vannak. Ekkor Sean Connery, aki ekkor már bőven a legendás státuszban járt, felajánlotta, hogy beszél a fejesekkel.

Így is lett, amikor Michael Bay a következő megbeszélés során magával vitte a színészt is, aki kőkeményen megmondta a Disney elképedt képviselőinek, hogy a rendező remek munkát végez, hagyjanak neki békét, és különben is több pénzre van szükség a projekthez. És ők gondolkodás nélkül rábólintottak.

A szikla a megjelenése után nem aratott osztatlan sikert a kritikusok körében, viszont a rajongók imádták. Ahogy teltek az évek, egyre népszerűbb lett, mára a ’90-es évek jellegzetes akciófilmjeinek egyik legkiválóbb példájaként tekintenek rá. A megítélésén sokat segített egy rajongói teória is.

Sean Connery a filmben egy húsz éve bebörtönzött egykori brit titkosügynököt alakított, az egyetlen embert, aki képes volt megszökni az Alcatraz börtönből. Ezért kérik fel, hogy segítsen a Nicolas Cage által alakított FBI-ügynöknek bejutni oda, amikor egy csapat magasan képzett katona túszokat ejt és ideggázzal fenyegeti San Francisco városát. A rajongók szerint a filmben a John Patrick Mason nevű egykori brit titkosügynök valójában nem más, mint a megöregedett James Bond. Hiszen mind tudjuk, hogy Sean Connery volt az első James Bond a mozivásznon…